Lång Bel Air för långa färder.

Stig Andersson i Ödeshög samlar på 1956 Chevrolet så till den grad att han köpt hela, anrika Norins Chevyparts  och utvecklar nu den verksamheten vidare. 

Vem är den mannen som köper en hel speedshop som matchar bilintresset?
-Jag har 65 anställda i Ödeshögs Mekaniska nu, en verksamhet jag startat från noll, säger Stig. Det har varit en resa men nu vill jag ägna mig mer åt min hobby som är 1956 Chevy.Solen är varm. Vinden från skogen är frisk och klar hösten 2018.  Stället köpte han av en bilentusiast som redan låtit bygga rejäla garage för sina Ferraribilar.
-Köp hela stället av mig sade ägaren till kåken när Stig var på besök en kväll.

Det ska man akta sig för att säga till företagaren med möjligheterna Stig Andersson.  Han var tillbaka efter några dagar och sade okey, jag tar den – kåken alltså.
-Va, sade frun i huset till sin man, är du från vettet, har du sålt vårt hus med alla garagen?
– Ja, det ser inte bättre ut fick hon till svar och några veckor efteråt backade mannen ut sina italienska fullblod och 56:orna flyttade in.Den senaste är en kombination av vällust och praktisk långfärdsbil.  Efter cabbar, coupéer och sedaner ville Stig ha en stationsvagn som gick att åka undan med.  En praktisk familjebil som pallar åtta personer och last i motorvägshastigheter i timmar. Från -56 naturligtvis.

Han beställde en bara eller? Nä, Stig funkar ju inte så.  Han har nyligen vunnit tredjepris på Västerås Summer Meet för sin -56:a cab han rev ner och satte ihop i vintras !!
– Ja, jag fick en parkeringsskada på den. Himla oturligt.  En buckla uppe vid högra bakljuset. Väldig förargligt. Bilen var fin i övrigt. Jag helrenoverade den 1999, säger han och visar.
Det blev en försäkringsgrej men det kändes så tokigt att bara lacka bakskärmen så jag rev ner bilen och ramlyfte den.
– DU VAD ???-Rev ner den. Du vet det här är enkla bilar och jag kan skruvarna. Jag känner igen färgerna på kablarna i elhärvan och vet vart de ska. Konstigt egentligen. Jag kunde inte minnas någon svensk grammatik till proven i nian men har Chevas elsystem i huvudet.  – Det blev byte av allt, ramlyft, hellackering, ny cab och ihopplockning så nu är den bra igen. Den blev klar nio på kvällen dagen innan premiärturen till Västerås Summer Meet i år. Chevan fick pokal i finbilsbedömningen.

Roligt, säger Stig enkelt och lågmält medan vi går genom lokalerna. Det står Chevor från 56 överallt.

Stationsvagnen igen.

Eftersom den skall brukas som rejäl åkbil så fick det bli en LS3:a, säger Stig och jag tänker regbesiktning med blodsmak.
-Den är besiktad som den står, säger Stig för vilken allt verkar enkelt.
Det bör sägas att krigaren är märkt av ett arbetsliv i 200 med Ödeshögs Mekaniska. Han har en galen output och säger själv att idag skulle han mest troligt ha fått en diagnos i högstadiet men på sjuttiotalet fanns inget sånt.

Vissa dagar vill han inte tänka på jobb. Måttet är fullt. Brädden är nådd. Terapin för själen är garaget. Lugnet är lednyckel 1/2-tum och 9/16. Harmonin är 20/w50 och Dexron III.

Norins Classic är en annan glädjekälla. Jajamen. När du ringer dit är det Stigs egen speedshop du ringer till.  Snacka om att veta vad han pratar om med kunderna.


Onsdagar är det meckarjunta. Det är onsdag idag när Worldkustom hälsar på. Pickisen är hemtagen från USA. Kvällens terapi för de samlade skruvargubbarna i juntan blir att se om det går att lura igång den gamla V8:an. Visst vill man vara med?!!

Vi går igenom närmast industriliknande lokaler med gigantiska pallställ och svarvar stora som Matfors.
– Jag har sagt åt barnen att de får gräva en grop och tippa ner allt skrot i när jag är borta, kommenterar Stig.

Då händer det magiska!

I ett halvöppet plåtskåp skymtar jag mina drömmars mejslar. Minns ni mejslarna från bensinstationernas kassadiskar?!   Detta var innan löjliga klädlinor med trisslotter och ställ med USB-laddare till cigguttaget invaderade bake off bagerierna med fjantkaffe som också säljer bensin.
 

Detta var på frihetens tid när hjälmlösa mopedister och bälteslösa tanter rullade in till pumparna.
I macken spelade på den tiden en transistor, Trio med Bumba, medan servicemannen med svarta fingrar fumligt räknade kundernas femkronorssedlar.
DÅ, på den tiden, stod radiomejslarna och glittrade på disken. ALLA behövde ju en radiomejsel.  Min favorit var den blå.  Passade exakt i sockerbitarna. Ett oräkneligt antal bilstereos har monterats med de där blå som fanns överallt.

Jag har drömt om dem, saknat dem och sökt dem överallt. Finns inte.  Nu ser jag dom!! Jag skriker rakt ut och Stig plockar fram hela buketten.
-Du får 100 spänn för en blå, säger jag!
Han river omedelbart upp tre stycken, en av varje färg och sträcker över.
-Du får dom, säger han.
Jag har längtat i 30 år.  Lyckan är omedelbar. Just där blir vi bröder.
-Stig och Lars-Åke förenade i radiomejselns historia..
Stigs dotter har precis flyttat hem till Ödeshög. Hon köpte en 1965 Impala cab i behov av småfix. Far och dotter ser fram emot vinterkvällar i garaget.  Släpet matchar stationsvagnen. Takbox utgick.  
Bel Airen marschar 120 lätt. Bromsar och väghållning matchar effekten och Stig kan dra ner i Europa med -56:an  i morgon om han vill. 
Originalutförande som cabben eller som denna Pro-Touring som stilen kallas i USA.  Vi har alla önskat välja bil i garaget efter humör. 
Andersson gör det.

Jag skall till att dra mig norrut.

-Vänta, säger Stig och kommer med en  komplett fikabricka.  Den här kan du ha på ditt kontor, säger han.

Jodå, han har en servering också i Ödeshög. Alla dessa entusiaster, alla minnen, alla outstanding  kvinnor och män.

Hobbyn är fantastisk.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *