Big Daddy’s dragracingmuseum.

Jag tänkte att Don ”Big Daddy” Garlits dragracingmuseum skulle handla om legenden Don Garlits med Big Daddy är större än så.  Hans museum i Florida visar dragracingens barndom brett. 

Donald Glenn ”Don” Garlits, född 14 januari 1932 i Tampa, Florida, är en amerikansk dragracingförare och en av förgrundsgestalterna inom den tidiga dragracingen. Han anses vara något av dragracingens fader och är känd under smeknamnet ”Big Daddy” eftersom han hjälpte allt och alla och var en sammanhållande länk i sportens början. garlits_5Som konstruktör utvecklade han i samarbete med T.C. Lemons top fuel-dragstern till dess nuvarande utförande med motorn placerad bakom föraren. Som förare var han tidigt ute med att använda brandsäkra skyddskläder. Garlits var den första föraren någonsin som nådde slutfarter på 170, 180, 200, 240, 250, 260, och 270 mph på 1/4 engelsk mil (402,33 m), och också den förste att köra 200 mph på distansen 1/8 engelsk mil (201,17 m). Han invaldes  i International Motorsports Hall of Fame 1997.garlits_10
Det var en strålande dag i Ocala, Florida när Worldkustom besökte. (Överflödig mening).  Ocala ligger väl till för dig som glider från sydvästkusten till Orlando eller tvärt om och det är lätt att hitta.
garlits_16Generösa ytor öppnar sig och hela anläggningen med flera utställningshallar slår ut sina armar i en välkomnande gest.  Rent, rakt, rymligt som så ofta i landet med gott om plats och gott om pengar att ta ut svängarna för dig som gäst.

Här har bulldozrar och grävmaskiner slipat ner flera hektar med 400-papper till en spikjämn yta långt utöver vad som är ekonomiskt motiverat Sverige. garlits_18 Vi svenskar knöar ner en kåk med åtsittande dränering så billigt som möjligt. Här svärmar  entreprenadmaskinerna likt gulsvarta getingar i veckor och kavlar ut en yta stor som Delsbo. Därefter ploppar man ner tre hus mitt i och bygger en kilometer lång vit asfaltväg för dig att anlända mjukt på.  garlits_17Tre hus är allt. Resten är ”glida-in-entré med palmer, gräs, staket slingrande gångplattor och vackra, öppna ytor för själen.
-Jag älskar tillåtelsen att få gå på det här landets rika jord med mina frusna 44:or från snetorpet i Norrland.
– Let’s gå in.

garlits_3
garlits_19Åtta korta avgasrör mynnar rakt i ansiktet på föraren.  Detta är inte för show.  Detta är på riktigt!
290 blås och vrålande trehundragradiga avgaser rakt i fejan. Tommy Ivo hette TV-kändisen och våghalsen som körde. Tommy var en av de  som ”ägde” i dragracingens begynnelse. Två 467 Buick ihopkopplade. Året var 1959.

Gillar du den första tidens håriga förare. Läs om Ron Pellegrino och världens första funny car här.  Only in Worldkustom.  

garlits_1Bobby och Ruth Langley bor fortfarande kvar i samma hus i Texas som när de skapade denna 1958. Bobby var flygmekaniker vilket återspeglas på karossen.  Motor: 1957 392 Hemi med GMC 6:71 kompressor.

garlits_4
Don Garlits själv då. Jamen han har ju gjort allt, vunnit allt och … men vi kan ta denna som exempel . Floridafödd kallade han alla sin dragsters för Swamp Rat. Detta är Swamp Rat 16.  Banrekord 1972.  243 MPH, 6,05 s.

garlits_2
Don jobbade mycket med säkerhet och utveckling av sporten samtidigt som han var den store BIG DADDY för alla på banorna. Ser ut som han hade en egen Big Daddy att vända sig till också.

dsc_9999
Ni ska såklart gå själva och se hela museet och ta er tid att läsa på alla lappar. Som sagt,  dragracinghistoria. Ibland kommer Big Daddy själv gående bland bilarna.
garlits_11
I en intilliggande hall hittar vi mer från bilens ungdom. En verkstad som de såg ut på trettiotalet i USA.
 
garlits_8
Extrema byggen och . . .
garlits_9
… extrema byggen.
garlits_7
Racebilar och hotrods, customs och . . .
garlits_13
. . . kuriosa som denna ”cratemotor” från Ford byggd efter andra världskriget aldrig urtagen ur sin crate.

garlits_14
:o)
garlits_12
Mycket att begrunda.power Filmer går nonstop. Här kan man vara en hel dag. Notera t-shirten till höger. Två av våra finska vänner var på besök.
garlits_15

http://garlits.com/

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *