Månadens Leif-Ivan juli 2018

Idag skall vi få gå in till museets övre våning.  Även om jag (Krantzen) är en Cadillacman måste jag säga att denna är en av rubinerna i utställningen – den skimrande Buicken. Leif-Ivan är upptagen idag. Han sitter och budar på tre auktioner samtidigt via nätet.  Nej, det är inte amerikanska auktioner utan svenska.  Leif-Ivan har koll på bilarna som säljs från Stockholm, Göteborg och Östersund idag.  Han är intresserad av en Chrysler cab bland annat.
I Härnösand sitter en annan museeägare  Calle Lundkvist och budar på en tysk stabsbil – en Mercedes cab som rullade under andra världskriget i Danmark.  Jag säger hejdå till Leif-Ivan som sitter i startblocken framför datorn.

Som tur är har Leif-Ivans söner växt i kostymen och sköter museet med bravur.  Pierre finner man oftast på kontoret medan Tony (t.v.) hanterar händelsernas centrum som sin far. Jag får välja idag och jag ber honom berätta om Buicken.  Buick var ju det första märket i General Motor Corporation och Buicken vi skall titta på har varit med från början i  World of Classic Museum and sales , Tumba.  Tony tar trapporna tre steg i taget.


Har ni flyttat den, säger jag spontant. – Ja, säger Tony. Pappa handlar nya bilar hela tiden och under våren kommer det containrar varje vecka så … vi måste för att få flyt i utställningen. 
Skönheten har gått från sin något slumrande position till ljuset vid fönstret och är än mer intagande.  Tony berättar för Worldkustom:

Det här är en Buick Skylark från 1953

En mycket ovanlig bil som är byggd som en customvariant av Roadmaster där man handbyggt stora delar av bilen framförallt för att få fram de karaktäristiska dragen som skiljer den från Buicks ordinarie program.

Den har bland annat Kelsey Hayes ekerfälgar som standard, lägre nedskuren midja på karosslinjen som gjordes genom att skära tvådörrars Roadmastern i två delar för att sen svetsa ihop dem med en speciell vinkel.
– Waow, tänker jag. Fabrikscustom

Skylarken har inte ” ventiports ” de traditionella hålen på framskärmarna , framrutan är sänkt med nästan 3 inches och därefter har man sänkt sätesramar och rattstången för att få tillräckligt med sitthöjd.

Dessa bilar tillverkades bara i 1690 ex. som en femtioårsjubileumsbil för Buicks produktion och gjordes som en del av en limiterad jubileumsserie inom GM tillsammans med Oldsmobile Fiesta och Cadillac Eldorado för att visa upp sin ledande design inom automobilindustrin.

De var dessutom fullmatade med utrustning såsom: Styrservo, bromsservo, elhissar, elklocka, elantenn, selectronic Radio.
Detta var de rika och berömdas bil att synas i. De kostade strax över 5000 dollar när en redan jättedyr Roadmaster cab låg på ca 3200 dollar.

Worldkustom tackar för denna gång.

Innan jag åker kommer Leif-Ivan störtande.

Han vill bjuda på en åktur i sin nya sexhundrahästars Cadillac.

Det får ni läsa om i augustis krönika.

Ny cruisingmusik by the way


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *