Krantz Challenge Härnösand 2017 sågs av 1,7 miljoner.

1.700 000 tittare. Siffror som ingen bilutställning kommer i närheten av. Showen slog även rekord för MittMedias alla utsändningar. Mer besökare än hockeyhelg, galasändningar och succéserien Blåljus.  Krantz Challenge slog allt. av Lars-Åke Krantz 

nostalgidagarna-headliner_2018Det var Henrik Skyttberg på Handelsplats Härnösand som kontaktade Krantzen för fem år sedan.
– Vi skulle vilja ha din tävling mitt i stan, sade han över en kopp kaffe på Badhuset.
Idag har Henrik tillsammans med Handelsplats Härnösand, Härnö Cruisers och Härnösands kommun inbegripande massor av andra sponsorer skapat Nostalgidagarna Härnösand.

nostalgidagarna19På min resa runt Sverige hör jag så många som har problem med ”staden”. Nu senast träffade jag några från Sundsvall och Örnsköldsvik som uttryckte stor besvikelse över förbud och stopp för cruisingar och utställningar som hobbyns brinnande entusiaster vill förära sin hemstad.  nostalgidagarna18Samtidigt i Norrlands residensstad, stiftsstad och huvudstad Härnösand, med landshövding och biskop och den vackraste stadskärnan bokstavligen på vattnet, blomstrar samarbetet mellan kommun, stad, köpmän och hobby.

Vakna!
Krantz säger:  – Vakna bromsklossar i Ö-vik och Sundsvall med flera städer. Det är inte 1980.

I Härnösand 2017 samsas Jocke Bäck bluesrockband (bilden ovan) med motocrosshojarna framför konsthall och residens mitt på torget och 2018 är det golden jubelee Krantz Challenge.

– Kultur är  skir akvarell, Jimi Hendrix och 1958 Chrysler.  Fatta! 

krantz-challenge-golden-10-ar

Från en singeldag till succévecka med en av Norrlands största cruisingar och 2018 KRANTZ CHALLENGE GOLDEN JUBELEE
Från en dag till en vecka! Nu  2018 med rockröj på Brännaborg mitt i stan, utomhusscener, rekordcruisingar innehållande 2.000 bilar, utflykter till Mat&Nostalgi i Viksjö, motorbanan och naturligtvis besök på Sveriges största bilmuseum Härnösands Bilmuseum som drivs av raggarkungen i stan, Calle Lundkvist.
Lägg därtill stylingtävlingar för modernare bilar, Volvoutställning, backtävling, veteranbilsrally i Höga Kusten, marin dag på vattnet drive in bio på land och på vatten mm och du har en komplett vecka mitt i Sverige mitt i sommaren.

Nu rapport från 2017:s supermiljonomgång.

kzchall_17-miljnostalgidagarna17
Fredagen exploderade direkt på dan med bilutställning vid Nybrons fäste mitt i stan följt av jättecruising och rockröjarkväll på fullknökat  Brännaborg trots specialtillstånd från brandmyndigheterna att utöka besöksantalet.kzkz_brannaborg17_3
– Massor fick vända i dörren under fredagen och nöja sig med att joina massan utanför som kunde höra partyt genom träväggarna. På bild Krantz&Krantz.kzchallhsand17_2Lördagen är den där galna dagen med alla Härnösandsbor, återvändare, turister och aningslösa semestrare som dragit vinstlotten att befinna sig i ”Härnta” det kromade  datumet. Prisutdelare idag var Eleanora Bergman från Härnösand. kzchallhsand17_1Krantz Challenge mitt i vattnet bland fontäner, båtar blommor, lekparker, grönområden, himmel, träd, folk, folk, folk och bilar. Fotografer suckar och går mer på knä i gräset fångande den perfekta sommarbilden.kzchallhsand17_4Annika Lundqvist Mitt Media (t.h.) delade dessutom ut priser under Krantz Challenge till bästa nostalgiska klädsel.

nostalgidagarna22

Gänget är samlat. Dags för The Krantz Challenge battle

nostalgidagarna21

Vi kommer inte att visa så mycket av tävlingen i detalj denna gång. Ni har sett det här nu. Ni som inte har sett det. MittMedia direktsände och filmade. 1,7 miljoner har redan sett.  Kolla här.

 – Annars . . .  Gå och se i verkligheten. 

nostalgidagarna23

Familjefest för hela stan

nostalgidagarna24
Överraskningarna är många. Plötsligt kom fyra bilar rätt igenom publiken bakifrån och in på banan.

nostalgidagarna25

Hernö Cruisers hade plockat ut fyra bilar bland besökarna som alla blev belönade för sin närvaro och intressanta bilar.

nostalgidagarna26

Fyra pers på en spade när Timrågänget röstar.  Sanna Johansson är den som får signalera majoritetens utfall.  Intervjuade gjorde Linnéa Hellgren från MittMedia.

nostalgidagarna27

Ann Sjöberg från Själevad på väg vidare i tävlingen blir så här glad.

nostalgidagarna28

Annika Lundqvist från Mitt Media delade ut pris för bästa nostalgiska outfit till vinnaren som vi tyvärr missat namnet på men det ’r ju lugnt. Worldkustoms läsare kommer att snabbt att leverera namnet hii.

nostalgidagarna29
Jättekul tyckte vinnaren som fick erkännande för sin harmonierande kombination av gammalt och nytt.

nostalgidagarna30

Mitt Media och Krantz Challenge kommer att samarbeta mera under jubileumsåret 2018.

nostalgidagarna31

Eight outstanding. En viktig hållplats på vägen mot totalvinsten. När åtta bilar återstår kommer alla in för pokalutdelning, presentationer och publikens ljubel.  Sedan börjar slutspelet.

 

nostalgidagarna32Benny Nordlander från Viksjö åkte Buick Limited 58 med massor av coola kidskids eller som vi säger barnbarn.  Levis i röd keps, Vince, Noomi, Eline Andersson och Tindra Edin. 

nostalgidagarna33
Jihaaa vi vann eight outstanding pokal idag. Buicken är en säker poängplockare.
nostalgidagarna34

Det här ser inte åskådarna. Det massiva jobbet som görs  backstagemed att rodda fram 32 bilar på trångt utrymme i snabb takt, allt för en bra show. Gillar du Krantz Challenge?
– Det är här bakom jobbet görs.  Mor och dotter pekar så det knakar.  Klara Bergman med mamma Lotta Bergman.  Suveränt roddat igen.

nostalgidagarna35
Finfrämmande i form av en ovanlig bil i startlistan. Tove Hokstad/Jonsson och Anders Jonsson från Härnösand kom i en nyinköpt 1957 Mercury Colony Park i drömskick.  Bilen hämtades från Lidköping renoverad av Billy Hölscher under mer än ett decennium.  Anders som driver bilentusiastshopen Autograf  i Härnösand har letat länge efter en HGV. Nu är den såld med Anders kommer med en ny bil 2018.

nostalgidagarna36

Kul att det är en udda modell med 312 Y block dessutom (Thunderbirdmotorn) .  Bilen är en nineseater och restaureraren Billy har verkligen lyckats spåra upp alla svåra delar. Helkul tävling som gör det möjligt att visa upp denna udda bil för stor publik, sade båda.nostalgidagarna20
Håkan Landin och Moa Sandström syntes i publikhavet. Håkan har en Camaro 2011 SS/RS och ser fram emot cruisingen ikväll.  – Krantz Challenge förgyller sommaren, sade Moa med soligt leende.

Klicka här och läs om festen som kommer till Härnösand i juli  2018 

nostalgidagarna37

Hoppade en meter rakt upp när hon vann hela tävlingen i finalen. Ann Sjöberg från Själevad.  1947 Cadillac cab.

nostalgidagarna38 nostalgidagarna39
Efter två timmars spänning … jag vann!!  Ann roterar i en minut av glädje och minsann såg vi inte glädjetårar också.

Snacka om födelsedagspresent !

-Jättekul detta. Jag vet ju hur oerhört svårt det är att vinna och alla fantastiska bilar med hög standard som var med. Krantz Challenge är så oförutsägbart så ingen går säker.
kzchallhsanda
Hasse:
-När den där underbara Mercury nineseatern lottades mot oss och kom in visste jag
– Nu går det åt helvete. Man ser hur Ann tittar ner också. Hon är livrädd här.
Men vi klarade oss med ett nödrop.
kzchallhsandb
Efter ett tag var det färdigt igen.  In kom en mintgrön 1957 Cheva cabriolet från Matfors. Då var vi rökt igen, tänkte jag. Man kommer inte förbi Micael Frykmans Cheva  en solig dag som denna.

Åsså får vi gå vidare igen !!! 
Ann körde hela tiden den stora,  tunga bilen som dessutom saknar styrservo. Hon får jätten att se smidig ut på den trånga planen.

Bilen är en 1947 Cadillac som kom till Sverige efter att ha stått på museum i USA i 25 år.  Den var körbar i USA men när den kom till Sverige hade man skruvat loss tändningslåset av någon anledning.  Hasse har bytt litet grejer som blivit fnasiga på museet.

Generatorn funkade inte och att hitta en sådan i originaltyp är bara att glömma. Hasse som är en bilman från födseln har kombinerat delar från två Buickgeneratorer och en annan Cadillacgenerator för att få ordning på laddningen.

Just nu är det missljud i ett bakhjulslager och det är långt till Rättvik om två veckor.
Så är det i hobbyn med de gamla fina bilarna. Hasse dyker alldeles säkert upp i Rättvik med sin Ann bakom ratten.
Ann och Hasse jublar efter 2 timmars spänning.

nostalgidagarna40
Vinnare i Härnösand 2017  och mot superfinalen i Rättvik och Classic Car Week. Eleanora bergman grattar Ann och Hasse Sjöberg.

nostalgidagarna41 Folksamlingen runt vinnarbilen är obligatorisk. Det tar 20 minuter för ruset att lägga sig.

nostalgidagarna42

Fem sex proffsfotografer, film och hundratals privatkameror fångar glädjen och vinnaren och bilen.  Nästa helg är det fest igen. Denna gång i Hudiksvall som också började som en ensam dag med Krantz Challenge.  2017 heter eventet  Glada Hudik Summer Week.

Foto och intervjuer: Alfred Krantz
Foto Alfred


2018 går tävlingen den 14 juli.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *