Billys Bigblock Chevelle

Från 1968 till 2018 bigblock Chevelle gäller. Billy Tirelli är just en sådan kis som skickar Chevellepriserna upp i molnen. En pensionär som vill ha sin ungdomsbil.

Hur kan en Cheva kosta mer än en Cadillac? Hur kan Impala 65 stå högre än DeVille 65?
Svar: Billy and friends.  billschevelle_17
Billy gör naturligtvis helt rätt. Han köper den bil han vill ha. Den han hade som ung. Grejen är att det finns många köpare och få bilar.
billschevelle_12
Chevellens skick är enastående. Här i Floridas eviga sommar konserveras den. Åldrandet avstannar. Gäller även folk.
billschevelle_16
Suzette på bilden är samma idag.
billschevelle_03
Men vänta nu!
Mint condition på alla tre men …. om bilden ovan är från 1968 då  . . . då, karossen kom ju 1968, säger jag?
-Stämmer säger Billy.  Den röda var min första spritt nya bil jag köpte. Hemkommen från Vietnamkriget beställde jag en Chevrolet Chevelle med 396-motorn och manuell låda.  Den kostade 3200 dollar och det hade jag i fickan efter muck.
-Jag gillade den.

billschevelle_04Billy bodde i New York på den tiden och jobbade som vakt på ett stort fängelse, ett jobb han också gillade liksom tjejen han börjat träffa, Suzette.
-Jag behöll Chevellen i 13 år. Sedan dess har jag haft flera, säger den trevlige Billy som trots stort garage vill bygga ett till på tomten men Cape Coral stad krånglar med bygglovet.
billschevelle_13
Book of bullskit
– Ärendet går fram och tillbaka och de tittar i sin ”Book of bullshit”. Det handlar om vatten och avlopp och takhöjd och nu senast var det något med vägen, säger en irriterad Billy Tirelli som vill komma igång. Han har flera roliga bilar som ska ha husrum.
billschevelle_14
-Jag är en Chevy guy, säger han och berättar om den enda Forden.  En 1955 Crown Victoria som aldrig gick.
-Det var alla fel på den!
Han bytte den mot en 1955 Chevrolet 2d stolpe och sedan blev det lugnt.

billschevelle_01
396:an startar på ett halvvarv och smattrar så där friskt på nya avgasrör. Billy lägger i backen på den manuella lådan och Chevyn sprätter ur garaget. Frisk komp, stor volym, mycket vrid. Har sett det tusentals gånger. Lika underbart varje gång. billschevelle_19
billschevelle_11Några snabba löpningar på gatan och han är tillbaka på garageplattan, stänger av och de bekanta knäppningarna kommer från det varma motorrummet.
Hur många sanningar har yttrats till ackompanjemang av dessa knäppningar? Miljontals.
Grannarna Rocky Sammauro, Billy Tirelli och Mac Keith hade nu kommit igång. Rocky har haft en 1959 Impala och Mac har plockat ner en 1966 Cutlass i smådelar och totalrenoverat.  Goa gubbar i kvarteret.billschevelle_05
Den här köpte Billy år 2000.  Det var ingen 68:a men ” I liked it” säger han enkelt.
396 och manuell var ett krav och på senare tid har Billy monterat traction bars på den 12-bultade bakaxeln med utväxlingen 3,70:1 och diffbroms.
billschevelle_02
Bilen ger ett orört intryck. Med några extramätare kan den friska motorn övervakas under färd.
billschevelle_07
billschevelle_20Nummerskylt fram behövs inte i Florida men Billy bodde i New York vid inköpet.

Cowl Injectionhuven funkar och raggartärningarna hänger i backspegeln.
– Jag åker till träffar runt omkring, mestadels onsdagar och lördagar, säger Billy och ger mig ett tips på en cruise in på Parrot Key innan vi skiljs.

Vi lär ses på gatan fler gånger. Detta är första gången jag tar kameran och går till ett reportage.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Billys Bigblock Chevelle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *