Pistol-ladyns vintageprylar

Amerikanarna har döpt henne till The Pistol Lady, varför? 
-Ja, det är inte så lätt att heta Gun i USA. 

gun_01
Gun Larsson och Lars-Åke Johannesson bor i North Fort Myers på vintrarna. Sommartid är de i Dala Järna i sin säljbod Skatter och Skräp  som hittas längs huvudströget.


gun_06
-Jag har alla bokstavskombinationer på en gång och kan inte vara stilla säger Gun som just borstat ren en taklampa med tandborste och nu håller upp nån utomjordisk mojäng.

Sola och slöa går bort direkt. Gun måste ha något på gång jämt och då är det en perfekt kombo att leta roliga grejer i USA och låta besökare i Dala Järna få avgöra om det är ”skatt eller skräp”.
gun_2

gun_08Den gula udda stolen
-Jag köper allt som jag gillar. Jag struntar i vad som anses ”värdefullt”. Jag köper det som tilltalar mig.
– Udda grejer som jag inte ser någon användning av köper jag ändå och kombinerar ihop med senare fynd till en helhet som sedan presenteras i butiken.

Den gula, udda stolen är en sådan grej.  Fulfränfin. Kryddhyllan i rost och gult likaså.

-De fick stå ensamma ett bra tag tills andra grejer dragits hem till huset i North Fort Myers och bitarna pysslats ihop till en produkt.

Nu är hyllan redo för säljboden i Dala-Järna med porslin och pepparkar.

gun_09

Så började det.
gun_24Gun såg fem rostiga verktygslådor på en marknad.
-De där kunde bli fina i trädgårdarna hemma i Dalarna med blommor i sade hon, tog hem, satte penséer i dom och hade med sig på loppis.
– Ingen köpte.

Så kom det en raggare som letade nåt unikt till sin polare på födelsedagen. Gun ryckte blommorna ut lådan och höll fram.
-Se, äkta amerikansk verktygslåda från vilda västern, sade hon.
-Killen blev överlycklig och Gun hade hittat sin kundkrets.
Inte dalatanter med fiolgnek på spotifylistan utan bilfolk som älskar jänkare och amerikansk nostalgi.

Explosiv duogun_26gun_22Gun och Ann är krut ihop.

Gun Larsson, Ann Ingbrand och en pickup i hettan får grejer att strömma till Sverige. Det gick inte att fånga dom på samma bildruta ens.

Fick bli ett montage men här är dom i alla fall. Thelma och Louise 2018 i klänning och parfym ungefär.
gun_16
-Amerikanska gubbar håller upp dörrar och bär upp grejer i en takt på flaket som gör att när Gun och Ann tackat artigt för tredje gången får de rulla iväg på ettan för att komma runt hörnet och sedan lasta om i lugn och ro så grejerna ligger kvar.gun_15

Hittar inte i vardagsrummet.
Ibland köper de hela bohag och möblerar om huset i USA så när  Lars-Åke skall upp på natten ramlar han i en soffa och slår huvudet i ett bord han aldrig sett. Lars-Åke är dock lugnet själv.
–  Man känner inte igen vardagsrummet på dagen, än mindre på natten, säger han.gun_20
Medan Lars-Åke och de andra gubbarna håller reda på bilträffar och swap meets gäller helt andra datum och platser för Gun.

gun_03Gun hittade en väska det stod KRANTZ på.  -Den visste jag vart den skulle, sade hon. 

Trash and treasure.  
Hon berättar om event man aldrig hört talas om. Frukosten med loppmarknad i gamla drivein-biografen är en sådan.  En jätteyta i morgonstunden med antikt och frukost.gun_04

gun_05Trash and treasure är en annan grej.  Det infaller när gated communitys har gemensam garage sales. ( I USA finns många bostadsområden som är skyddade mot intrång. Det finns en vakt och en entré där du måste ha en inbjudan för att komma in)  Innanför är allt som vanligt men obehöriga kan inte köra in på gatorna.

gun_17

Dessa communitys har ofta en stor, gemensam pool, gym och lyxig festlokal.  När alla tömmer sina garage på överblivna grejer och har en marknad vid den gemensamma umgängesplatsen kallas det inte sällan Trash and Treasure.

gun_12
-DÅ är krutbrudarna från Sverige där och USA-gubbarna kutar benen av sig med piedestaler och modiränger som sedan Lars-Åke stupar i under nattliga utflykter i huset.

gun_10 gun_14
STORA storlekar är inget problem i USA. En gång hittade jag ett par jeans som var två meter i omkrets, säger Gun.  Sånt gör folk glada i Dala-Järna.gun_11

Skatter och Skräp.
Följdaktligen heter butiken i Dala Järna Skatter och Skräp.  Boden med roliga grejer hittar du genom att ta sikte på Eiffeltornet (!!!)
gun_18– Fråga inte mej, jag har aldrig varit i Dala-Järna, säger Krantzen  förvirrat medan Pistolkvinnan dyker in i garaget samtidigt som en amerikansk granne kommer över med mer bra-och-ha-grejer att skicka till Sverige.
-Jag älskar Sverige, säger kvinnan som bott där en kortare tid.

Alla själars kyrka trashar
Kyrkorna har loppisar där församlingens medlemmar drar ihop sina prylar till gemensam säljdag. Grejerna går till Sweden och överskottet går till välgörande ändamål.

Så där håller det på. Helt andra arenor och events där Anns pickis går varm och Gun går het.

gun_19Hoppar vintern
Huset i Florida köpte de 2011 och några år senare inhandlade Lars-Åke Ford Fairlane caben med 302 och stereo-8 från 1967.
-Vi hade semestrat mycket i Florida och visste  i vilken del vi ville bo, sade de.  Efter en sådan där semester 2011 bokade de direkt ett flyg tillbaka till sydvästkusten, letade, fann och köpte ett hus.

gun_27gun_28

Goda tider.

Med cabben nere uppgraderar mäklaren Lars-Åke nu till pensionär vid 61 års ålder och säger farväl till svenska vintrar för gott.

Med Gun har han aldrig en tråkig dag. Den öppna bilen har hon döpt till ”hårtorken”.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *