Cruising Ljusdal 2017

Att sakta glida genom Ljusdals  vackra stadskärna med gamla hus, små butiker och trafik åt båda hållen för tankarna tillbaka till sextiotalet. Så här var det! 

a-mek-annons

ljusdal-2017_cruis-25Ljusdalscruisingen tredje lördagen i juni 2017 var en varm historia på många sätt. ”Varm” i bemärkelsen trevlig, inbjudande och cabvänlig. ”Historia” i bemärkelsen, den berättade något från förr.  Ärligt talat var det inte så här mycket bilar när man raggade vardagskvällar och helger förr men känslan var densamma som förr.ljusdal-2018_cruis-35Det sensuella klicket när flickor och pojkar långsamt centrifugeras längs stadens huvudgata. Korta stopp med snack och byte av baksäte. Ett handslag vid bakluckan då två slotmags ändrar ägare.  ljusdal-2018_cruis-26Välkända bilar och ansikten, ibland en ny på byn med rest akter som satte igång snacket. ljusdal-2018_cruis-42ljusdal-2018_cruis-51

Helg med polarna längs vibrerande bilar och en förstulen blick med fläkt av parfym innan aftonen var över.

Det här var inte bilparad med omdragna körfält, speaker och rekordförsök. Det här var ”mycket bilar på stan”.
– Den evigt unga känslan fick plats i Ljusdal.
ljusdal-2018_cruis-39
– Hej, öh… Hotrod-Roger  vänta, stanna!
– Ja vaere om?
– Skärmarna har ramlat av.
– Skit på er Pontiac-puckon.
Verktygsboden
ljusdal-2018_cruis-29
Fruktansvärt snygg stjärt på den vildkatten. ljusdal-2018_cruis-25
NordtrafikJayy! Han glider på gatorna som en vanlig man. Mister Motorrevyn!  Christer Edströms rullade in med stilsäker kärra.

En orange Roadrunner med vit inredning dessutom i bevarat … ”stuk” … som vi sade på den tiden raggen gick och kassettbanden spelade.  Känsla!ljusdal-2018_cruis-38Sheriffen drog på saftblandarna. Bakom ratten satt en länskändis. Lill-Stickan är musikanten och TV-filmaren som efter att ha uppgraderat till pensionär gör egna filmer bestående av finkänsliga betraktelser av samtiden.  Rekommenderas. Motor, människor, mänsklighet och musik. Börja med raggarrullen Tanterna är försvunna.
ljusdal-2018_cruis-37
Krantz Challengevinnare till vänster. Lena och Leif Eldhs 1957 Pontiac Star Chief.  Till höger världens största jänkare. 1957 Lincoln Premiere. Kvällens kryssare eller nä slagskepp eller nä hangarfartyg.
ljusdal-2018_cruis-40
Liten men naggande. En bil som kryper under skinnet.  1932 kom Ford med sin berömda V8. En maskin som förvred huvudet på en hel värld och ett helt århundrade, nu på väg in i nästa sekel. V8:an blev ett rus, en storhet, ett begrepp, ett sätt att leva. Fords första lilla sidventils-V8 var på 60hk.  Hjalles är på 600hk.
floridahuset1ljusdal-2018_cruis-45
Det är ju det där. Glädjen att se varandra framtinade efter de långa kalsongernas natt. Kram på er i Hälsingland. ljusdal-2018_cruis-44
Foxen lever och rullar vidare glädjande nya och gamla bekantskaper. ljusdal-2018_cruis-41
kzkzDen spelade högst.

3.000 watt har Krantz&Krantz i sin ljudanläggning när de spelar live.
De här har 3.000 watt i stereon!
Rutorna är silikonade men den bakre har flugit ur ändå av trycket.
–   Texten ”Cool kille” på dörren var en föredömlig upplysning i genuslabyrinternas tidevarv.

ljusdal-2018_cruis-30
Burnout och beivrande.  Den unge grabben i polisväst gjorde sitt jobb.  Han hade blivit utposterad. Lagens närvaro och numerär kunde diskuteras där de stod som en bukett tussilago mitt i lugna gatan beordrade att peka med hela armen i den lilla stadens försiktiga firande.
ljusdal-2018_cruis-53Alla förstod belevat att forumet för meningsutbyte i ämnet inte var gatan utan i kontakten med befäl inför nästa års samling.

Cruisingens deltagare kände medlidande med den arbetande styrkan.
-Ingen polis  vill uppträda som överflödig kuriosa.
Flanörer, åskådare och bilburna balanserade vuxet, under stundom med huvudet på sned,  och åsåg med överseende den lilla självlysande gruppens malplacerade tjänsteutövning. ljusdal-2018_cruis-36
Vi pratar om något roligare.  MARIE var där och åkte med sin BENGAN i Dodgen utan tak. Japp. Inte cab. Roadster. Finns inget tak alltså. Från Iggesund och tebax.  14 mil öppet. Tolv grader på natten hem. www.fruktansvärtunderbart@se


musem_world of classics_small2

Annons: Leif Ivan Karlssons supermuseum i Tumba är i världsklass. Måste ses – flera gånger.  Bilarna byts ut i ett rasande tempo.

Festvåningen är en knockout där alla museets besökare är välkomna. Kaffe ingår i entrén.  Hit skall du åka.

ljusdal-2018_cruis-33

busskada_03NostalgiGulf i Långby, Kent Elmqvist kom glidande i sin orörda 1965 Bonneville. Kent som ville starta en insamling på Facebook för att rädda Krantz buss eller snarare Krantz ekonomi.
– Jähh, swisha alla pengar till Krantz tillplattade buss som fått en ladugård i skallen denna snövinter med krossade rutor, tretton hål i taket och kraschad inredning, tyckte han.
– Fatta vilken värme det finns i hobbyn!!
Krantzen fick stoppa insamlingen å det artigaste men humungus tack för omtanken Kent. Busskrotet rullar vidare i 2018. ljusdal-2018_cruis-49
Harmoniskt låg med nyrakad baklucka, blue dots och dubbla rör väcker nyfikenhet.  Så många bilar. Så många historier man aldrig får höra.
ljusdal-2018_cruis-48
Old Betsy White. Som sagt. Så många intressanta berättelser. ljusdal-2018_cruis-46
Härifrån vill jag fota nästa gång.
ljusdal-2018_cruis-31
PV och spänstig Chev med slotmags. Kromvicke, jeans och tegelfasad.  Är det 1984 eller? Fast kebab?  Fanns det kebab 1984? ljusdal-2018_cruis-32
Mekko_hansen

Älskad skåpbil i alla former.

EPA, A-traktor, slitvarg, originalklassiker och som i detta fall en mullig custom.ljusdal-2018_cruis-27
lack-och-bilcenter_17Han kom i alla fall Nisse Olsson med den fina Victorian.

Bilen, som när den var som mest nedgången, bytte ägare för en back öl.  – Hur gick det med brudarna då?
Nisse var osäker om han skulle få med dom.  Vänta . . . kan kolla. ljusdal-2018_cruis-52
Vi förstorar och nähä. Skäggmonster, hela bunten.  Så kan vi inte sluta.

Vi toppar sista minuten.
ljusdal-2018_cruis-28
ljusdal-2018_cruis-28bIn med förstärkning i sista perioden.

Från Skövde ochTexas miss Elenore Wallin rattande svärfarsämnet  Ulf Finnströms 348 Pontiac Parisienne.

Riding shotgun sonen Billy Finnström och i baksätet ännu en skön dam, Birgitta Finnström.

Slutet gott – allting gott.

 

 

Ny cruising i Ljusdal coming up  juni 2018. Missa inte den.

ljusdal-2018_cruis-34

 

X-up annons


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *