How to make it in America.

Vi har skrivit om Mikael Francke tidigare då han på ett kåserande sätt bjöd på sig själv och sitt införskaffande av Green Card.  Green Card är nyckeln att kunna arbeta och bo på riktigt i USA. 

Många svenskar vistas i USA på tremånadersvisum eller sexmånadersvisum. Några kurar illegalt, andra ”studerar”, skengifter sig eller försöker på annat sätt klamra sig fast. Mikael Francke med familj blir i dagarna amerikanska medborgare efter att ha jobbat och bott här lagligt  i flera år.
Här den kåserande berättelsen om Mikael och hans Green Card.
ES5

När Marstrandsgrabben Mikael som tjugofemåring spakade lyftkranen i den då nystartade båtfirman drömde han om USA. Ofta jobbade han sju dar i veckan.  Alla pengarna gick till jänkare och när det blev dags för båt skulle den också vara amerikansk.franckescoralmarin_04 Idag ja . . . samma sak.  Mikael är ingen dryg gubbe på jorden. Han är en hårt arbetande kille, glad och tacksam för det han får vara med om.  Reportaget ovan slutade med att de beviljades Green Card och flyttade till sydvästra Florida. Men sen då?

northtechEftersom Mikael jobbat med båtar och hade flera kontakter var det naturligt att tacka ja när  det norska företaget Nor Tech som tillverkar herrejössesbåtar till folk med okänsliga ekonomier behövde förstärkning i produktionen. Mikael och hans son blev snabbt stöttepelare i företaget och sonen är idag inköpsansvarig i Nor Tech.
mikaelfrancke_01
Mikael startade  Franckes Coral Marin och är nu en sub contractor till Nor Tech.  Skroven byggs hos Nor Tech och sedan forslas de till Mikael där allt monteras och båtarna görs körklara.  Storlekarna varierar från 34 fot till 56 fot där de galna speedbåtarna med dubbla V8:or och twin turbos på 1750 hästar finns.
-Vi bygger just nu en sådan som skall gå till Sverige. Varje V8 får dubbla turbos och en effekt på 1100 hk. Totalt 2200 hästar alltså.

Nordtrafik

Ett tag gick det att få drivning med helikoptermotor i form av en gasturbin på 1600 hästar som krävde total genomgång efter en en utflykt. Dessa är utfasade nu då Mercury tagit fram motorer på 1800 hästar styck.

Öppna daycruisers gäller idag. 
Marknaden kräver just nu snabba, rymliga familje- och partybåtar och Mikael har växt ur kostymen redan.
franckescoralmarin_02
Det är superrent och snyggt i lokalen. Alla montörer har lika t-shirts trots att Worldkustom kommer med kort varsel.
franckescoralmarin_01-Så här ser det ut varje dag, säger Mikael.
-Jag har en skandinavisk ledarstil och är tydlig men samtidigt en kompis vilket amerikanarna finner en aning ovanligt men samtidigt uppskattar de den platta organisationen där alla blir lyssnade på om än det inte är någon tvekan vem som bestämmer.

Det är fullt i verkstaden och Mikael flyttar Franckes Coral Marin till större lokaler.

floridahuset1mikaelfrancke_02
300 hästar räcker ingen vart här.   Är motorerna bara på 350 då måste man ha åtminstone tre stycken för att komma ut och bada. boats

DU KAN KOLLA BÅTARNA SJÄLV, I SVERIGE,  NÄR DETTA NUMMER AV WORLDKUSTOM GES UT !!!
Finns på mässan Allt för sjön 3-11 mars  Älvsjömässan Stockholm.

X-up annons
mikaelfrancke_03
En båt byggs på tre veckor och sex stycken monteras samtidigt i hallen.
mikaelfrancke_05
En på väg ut och ut nytt motorkluster sätts upp. Denna gång blir det 4st  400-hästare.
mikaelfrancke_04
Längst in står en ”mammuth” kvar.
– Ja det är ett repjobb  vi gör åt en kund med omlackering bl.a., säger Mikael.

norrlands custom

mikaelfrancke_06
Dodgen då?
– Ja, jag har ju alltid åkt Cheva, Chevapickisar och Cadillac men det här Long Horn Ram:en med Cumminsdiesel måste jag säga går bra. Den drar 13 ton på kroken så det är praktiskt och så, berättar han enkelt.

Vi med röda pass suckar. Samma bil i lillsverige får inte dra en tredjedel för då kan det bli hemskt trafikfarligt.
Vi gratulerar familjen Francke till en fantastisk livsresa på alla sätt.

Mekko_hansen

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *