I kattmånaden skickar supermuseet i Tumba, World of Classics Museum and Sales, en tiger såklart. Närmare bestämt en 1970 års GTO.
Endast 887 exemplar
Kul där Karlssons. Muskelbilarnas fader GTO:n här i årgång 1970.
Motor: 400 cui på 350hk. Växellåda: Muncie M20 Wide Ratio 4vxl manuell Färg: Pepper Green Metallic
Options: Styrservo, Bromsservo, Vinylinredning, Hurst växelspak, extern varvräknare på huven, Rally II fälgar, bakvinge, elcab, rallymätare, elstolar, Formula ratt med tiltfunktion.
Gee TO Tiger brukar den hungriga, rytande bilen benämnas men vad kommer det ifrån?
Redan 1964 kom namet Goat upp. Fans och ägare kallade stolt sin bil Goat som en lek med bokstäverna GTO men Pontiac gillade aldrig att bilen förknippades med ett djur och allra minst en get.
Jamen Tiger då, vad kom det ifrån?
Nja, i början av sextiotalet var ordet Tiger ofta använt av flera. Essos en tiger i tanken exempelvis. Uniroyal däck presenterade en ny typ av däck de kallade Tiger Paw. Uniroyal och GTO enades om reklamen där paralleller drogs mellan tigerbilen och tigerdäcken för nu hade ledningen vaknat och ville lansera Gee TO Tiger som smeknamn.
Men entusiasterna köpte inte namnet. De hade ju redan sin Goat. Inför 1965 öste Pontiac på med tigerfällar och tigerbilder, tigernummerskyltar och tigerklistermärken mm men förgäves. Inför 1966 droppade man hela iden.
Så nu var det över?
– Mjä, nu rullade massor av GTO bilar ut ur bilaffärerna och Motor Trend hade redan 1965 utsett den till årets bil. GTO var inte längre ett optionpaket på Tempest utan en egen bilmodell och nu lanserades tigern i TV-reklamen för GTO.
Gee TO Tiger blev en dragracinggrej också så . . . nu vet du var den stora katten kom ifrån. Det var Pontiacs eget svar på entusiasternas Goat. Du hittar den ovanliga GTO 70:an på World of Classic Museum and Sales i Tumba.