Månadens Leif-Ivan november

Leif-Ivan har dragit till USA för länge sedan.  Hemma håller sönerna ställningarna. Tony presenterar bilar på film numera.  Nytt i Worldkustom. 

Tonys bilpresentationer på film har blivit uppskattade. Worldkustom tycker de är så bra att de har en given plats i tidningen.
– Varsågoda. Corvetten från 1954 både i text, bild och på film med Tony Karlsson. 

År 1953 tidigt visade man upp en ”Dream Car” på Motorama mässan i New York , bilen var ritad av chefsdesigner Harley Earl och var en roadster som skulle bli en storsäljare och den Amerikanska bilen genom tiderna som haft samma modellnamn under längst tidsperiod ( 1953 -2019 ) and still counting…

Namnet Corvette tog man från dem mindre ,snabba och smidiga stridsskeppen ifrån andra världskriget som hette just Corvettes.

Bilarna gjordes i liten upplaga första året för att testa och se mottagandet och hur försäljningen gick. Man byggde bara 300st och då gjorde man dem i glasfiber främst för att hålla nere kostnaden för att ta fram nya pressverktyg då det blev billigare än att bygga i plåt.

Året därpå 1954 byggde man 3640st för att man fick en högre efterfrågan på bilarna.
De första två åren i Corvettes liv  hade man 235 cui 6 cylindriga motorer som kallas Blue Flame och har sidedraft förgasare uppsättning med 3st enportare och två luftburkar ( fanns även med tre luftburkar 1954 men då i Bullet utformning ) man gick sen från 1955 över till V8
Tanken var att man skulle gå över på tillverkning i plåt på karosserna men man valde att fortsätta med glasfiber mycket tack vare att bilarna blev lättare.
Bilen i museet är en fantastiskt snygg bil i kulören Polo White med en härlig historik. Denna bil köptes ny på Hawaii och förblev kvar där i över 50 år för att sedan hamna hos en entusiast, Lars Lindahl som bor utanför världsmetropolen Sandviken i Gävleborg. Han renoverade i stort sett hela bilen 2007-2008 och sen hamnade den på World Of Classics för att visa upp sig för museibesökarna.
Chevrolet Corvette 1954
Motor: 235cui Blue Flame
Växellåda: Powerglide automat

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *