Den svarta puman.

Jag är en Cougarkille. Ända sedan jag såg dess täckta grill och vandrande blinkers var jag såld. Mercurys förädlade sportbil Cougar var bra mycket coolare än Fords vanliga Mustang kände jag som ung. 

Jo, jag gillade Cougaren framför Mustangen trots att alla sade emot mig och priserna cementerade min ”felaktiga” hållning. Mustangen rusade i pris medan Cougaren var en sval historia. Numera hör man nästan folk ursäkta sig.
-Jo, jag har en gammal trött Cougar i garaget men . . .

– Vafalls! Upp till kamp Pumapojkar! 
Ni har en fantastisk lyxräcer. Längre, smäckrare med hemliga fram- och bakändor.  En slank killer i förhållande till de stubbiga Mustangerna från Ford.
(Ta’t lugnt  Mustangfolk. Jag gillar vildhästen också men idag pushar vi Pumorna.)

 Här kommer en serie inspirationsbilder. Dags att svetsa rosten på Cougaren du har i garaget och ta gatorna i besittning.  Du som inte har någon – köp en lyxsportbil med linjer till bråkdelen av vad lillebrorsan från Ford kostar.

-Go Puma boys and girls.



Phil Hearing från Lancaster Ohio är en reslig kille och smak för fina bilar har han.
-Det här är en frame off renoverad show car, säger han.
Inte en skruv har lämnats orörd. Cougaren är från 1967, spikrak och svart som natten.
– Jag gillar Foose-stilen, säger Phil.  Noggrann passning och rena linjer är min grej.

Inredningen luktar fräscht och allt är petnoga sammansatt. Allt är nytt, bultarna är rostfria, rattstång och kuggstångsstyrning kommer från Flaming River. 
Den svarta lacken är PPG Black Eurethane. Challengern har . . .  va men vänta nu . . .
Just där och då  fick jag en flashback flera år bakåt till en svart Challenger 440 med samma stance, samma kliniska renovering och samma hala uttryck på just den här parkeringen.

Jag berättade det för Phil i ögonblicket och han sken upp:
–  Den bilen var också min.
– Jag sålde den och köpte den här istället.

Världen är liten.  Cougaren har en rapp 302 V8 med Edelbrock 650 på toppen. Lådan är en C4 och bakaxeln har ett 8-tums hölje förstärkt med en Eatondiff däri. Dessutom sitter en kul grej på Mercuryn. Bakom lådan är en AOD overdrive monterad. Bakaxeln med 3,55:1 känns som en 2,48:1 med en knapptryckning. Fast nu blir det inte så mycket körning med showbilen, erkänner Phil.  Inom stan bara. Längre sträckor gäller täckt trailer.

Vilken BIL den är men vad är en Cougar egentligen?

Mercurys egen pony car. 
Introduktionen av Cougar 1967 gav Mercury en pony car i segmentet mellan Fords Mustang och Thunderbird. Den baserades på Mustangen men fick tre tum längre hjulbas och helt egna karosseridelar. Längre och slankare var den Mercurys muskelbil, en icon i en tid när stora katter var hett i den amerikanska bilvärlden. GTO hade sin tiger och Mercury körde med pumor i reklamen.Front och akter fick kraftfull styling som dessutom påminde om varandra. Fram med dolda strålkastare bakom ribbad front och bakljusen delvis dolda bakom kromränder. Till detta adderades klassikern vandrande blinkers från Thunderbird.  En sportbil med attityd. Motoreffekten varierade från 200hk till 335 1967. Det senare uppnåddes med 390 c.i. motorn.

Bilen kunde också fås i det lyxigare utförandet  XR-7 som hade träimitation i inredningen med  mattsvarta mätare och knappar.  Till detta kunde ett kul GT-paket beställas med kraftigare fjädring, hårdare dämpare, öppnare avgassystem, bättre bromsar och kraftigare däck tillsammans med den stora 390-motorn.

Bilen kom 1967 med Herb Alpert and the Tijuana Brass i stereoåttan och låten The Work Song, en rockvideo från 1966 där Herb hälsar tittare med svartvit- såväl som det nya, färg-TV, välkomna i inledningen.
1970 428 Cobra Jet Eleminator.

Cougar var en försäljningssuccé och blev årets bil i papperstidningen Motor Trend 1967.

Cougaren fortsatte skugga Mustangen i sju år och gav ut några riktiga killers som exempelvis Mercury Cougar XR-7 GS med 428-motorn. 619 tillverkade.
Fanns även andra,  428 Cobra Jet Ram Air Cougar, Eliminator 428CJ osv.
Cougar är en bortglömd muskelbil bland alla stora fiskar. Gå och leta reda på en.  Denna sågs på en marknad i USA. En orörd, original 1974 Cougar cab i fint skick för 48.000 kronor.
-Finns i sjön.

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Den svarta puman.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *