Modellbilar i maj på Viksjö Mat&Nostalgi

Modellbilsutställningen hos Mat&Nostalgi har blivit tradition. Kent Åberg är initiativtagaren och i år hade han inbjudit mäster Claes Beck-Friis att närvara. 

Vi som är uppväxta med Wheels Magazine vet vem Claes Beck-Friis från Borensberg är.

Han kallas Grefven och är en mästerbyggare när det kommer till modeller av bilar.

 

På sina modellbyggarsidor har han inspirerat tusentals genom åren och idag hade modellbilsutställningen i Viksjö i Västernorrland finbesök.

-Vad skall du göra idag Claes? Ska du ha workshop, vara domare eller promota en bil?
– Va, nä jag bara njuter av den norrländska solen, våren och mottagandet här.

Grefven är inbjuden som hedersgäst och ser ut att trivas i värmen bland de kvarvarande snödrivorna. Vintern 2018 satte snörekord i området med hundratals rasade tak och ett snödjup som fick västernorrlänningarna att tvivla på barmark före midsommar men  rekordvintern skulle följas av den varmaste sommaren på 240 år.

Claes har hittat en fin bil i skala 1:1 ute på gården.  Torbjörns Cutlass. En renovering som trots många år på nacken ståtar i dammfritt och detaljerat utställningsskick på den osopade asfalten.– Men hur började allt?
Han får något mjukt i ansiktsuttrycket,  sjunker ner på huk med sin kamera och låter den vila. En långtradare dånar förbi bakom oss på väg till Vilhelmina med olja.

-Pappa, säger han. The summer of love 1967.  Vi barn hade sommarlov och pappa såg till att vi hade att göra.

Han åkte ner till affären och köpte några kartonger med plastmodeller.
– När jag packade upp plastbitarna hände något. Jag byggde de där modellerna och skulle därefter aldrig släppa plasten.

Den lille grabben blev en mästare på området. Än idag bygger han två-tre modeller om året.
– Pappan fick 1:n efterföljare. Claes Beck-Friis tusentals.

Det sorlar av folk inne hos Mat&Nostalgi, denna fantastiska livsmedelsbutik byggd som en lanthandel från sextiotalet med hamburgeri, café, speedshop, nostalgimarknad, musikaftnar och amerikanare till salu.

Stefan Hagman är ena halvan i S&S Custom. Stefans pappa var lanthandlare och åter igen har en faders son gått igång å det grövsta.

Stefan med sin Monica och sönerna Peter och Erik har skapat ett utflyktsmål som drar folk i en radie av 30 mil. Stället är en magnet.

Moppeträffar, utflyktsmål för veteranbilsklubbar, filminspelningsplats, grillbuféer med musik och hundratals jänkare, jätteträff med 800 bilar i september, lossningar av containrar från USA och idag : 
Billackerare Kent Åberg håller i det hela med säker hand. Han är själv en dedikerad byggare och hans röda Thunderbird från 1962 finns med både i full skala utanför och i skala 1:24 inomhus. Metalliclacken lika originalet har han åstadkommit genom att lägga en silverbas och därefter spruta transparent bakljusfärg från Biltema över alltihopa. Resultat – en skimrande röd metalliceffekt.  
Kent Åberg. Tryggt och säkert genomför han sina modellbilsutställningar som på senare tid blivit tradition att hålla i Viksjö hos Mat&Nostalgi. 

Vem vill inte titta ner från ett rostigt tak i öknen och hitta bilen som lämnats där på sextiotalet av Läderlappen.


56:a Crown visade sin bästa sida. Glastaket.

Bill Lindgren tog en fika i nostalgicafét.  Bilentusiast som varit mångas trygghet (och min) på Länsförsäkringar i Härnösand. En klippa.

Tobbe med vrålfina Oldsen som Claes fotade, fotar själv. 
Detaljarbetet är svårt att fatta för oss som smetade in allt i kontaktlim på en halvtimme.  Här snackar vi månader av arbete.  Man jobbar med mallar och sprutar airbrush i skikt.  Kedjeratten är gjord av en halskedja. Bilen har märkta fläktremmar, hydrauler och feta högtalare. En ljudlowrider och kolla gangskylten i bakrutan. Konstverk! 
1970 Caprice spejsad.  Jag älskar den där bakrutan. 
Byggaren heter Johan Lehmann och han hade även byggt  . . .…denna krigare som flirtar med Sverige under sjuttiotalet. KOLLA dekalerna. Gu-son Däck! Funseths USA-delar, Dragstrip! Ett svep från svensk dragracings begynnelse. Midgårdsormen har dock aldrig funnits men Starkotter och Ragnarrök fanns.
-Hade jag vetat då att storheten Ain Livlaid från Stöde, som motivlackade värstingmotiv på den tiden, skulle sätta sig ner och måla motivet på min modell 40 år senare hade jag behövt syrgas för att inte svimma, säger byggaren.  Kul tilltag. Johan Lehmann var på plats och uppmuntrade och samtalade om bilarna med yngre förmågor. En härlig hobby.  
Lack i Gene Winfieldstil på blåchevan från -57. I Edsele/Ramsele fanns en 1958 Chev HGV med rött plexitak på sjuttiotalet.  Är 59:an månne inspirerad av den?  De fantastiska byggena väcker tankar.

Så sitter vi där och dinglar med bootsen igen på drömmarnas bakgård.
Man fick rösta också. Ett femtontal pokaler delades ut i olika klasser. Den fruktansvärt autentiskt rostiga sedanen skulle jag tippa på var byggd av Björn Norberg från Sundsvall. Den gamle teatersnickaren har en otrolig känsla för detaljer. Kolla rosten nertill på vita bakdörren.  Toppklass. 
107 Krantzens favorit. En choppad Cadillac från 1959 med borttagen panoramavindruta, listverk från 1959 Seville med en målad accént från 1960 Seville och en tvåtonslackering a la bilarna från mitten av femtiotalet jag aldrig sett och inte trodde var möjlig på den slanka 59:ans karossform.  Dessutom mera Gene Winfieldinspirerad lack på fronten och tak i rostfritt, typ femtiotalets Chrysler Imperial, ser helt oemotståndligt ut?!!
– Hmm. Allt detta uppkäftiga och nydanande var mot alla odds snyggt. 107:an var vass.
Fick veta senare att byggaren var ingen mindre än Claes Beck-Friis. Gammal är äldst.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Modellbilar i maj på Viksjö Mat&Nostalgi

  1. Tack för vänliga ord och trevlig artikel :) Det var verkligen ett toppenarrangemang på alla sätt, och trevligt att träffa Krantz – kåseriernas konung!
    Hoppas det blir ny träff 2019. Varmt tack till Stefan och Kent för en härlig dag i Viksjö.
    Klisterhälsningar från byggsatsbyggare Beck-Friis.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *