Har ni lätt för att få nervösa sammanbrott, tendens till hysteriska raseriutbrott, psykiska kriser, kort stubin, sömnlösa nätter så köp inte en gammal Mercedes Benz! Jag råkade ärva allt detta. Av: Jan Silèn
Jag ärvde en Mercedes 190 B 1960 efter min far. En enkelt och billig renovering trodde jag det skulle bli men att renovera en Mercedes är både dyrt och krångligt. Tyska ingenjörer har sina unika idéer. Rosten slapp jag för den hade klarat sig från rostangrepp efter som den har stått inne i varmgarage hela tiden annars brukade ju ”Bullmersorna” rosta kolossalt mycket.
Delar av guld?
Vi kan ju börja med bromsarna. Det är ju en viktig del i en renovering. Nu har de tyska ingenjörerna valt att ösa på med flera bromscylindrar. Här snålade det inte, nä fyra bromscylindrar fram, två på varje sida och som brukligt en bak per sida. En bromscylinder visade sig kosta 1250 kr gånger sex stycken plus en huvudbromscylinder på 2800 kr plus bromsslangar och så slutade bara bromsarna på över 10 000 kr.
-Svettig kostnad.
Försökte rädda gummilisterna till dörrar och baklucka men de var både limmade och fasttorkade så det blev bara småbitar men gummi lister kan ju inte kosta så mycket. Jo det kan dom. 1300 kr/st till dörrarna (4st) och en till bakluckan kostade 2800 Kr!!!
Till bakluckan köpte jag en list på metervara till en Cheva 55:a för 300 kr och den hade nästan samma profil.
Funkar lika bra med en gummislang
Ett bensinrör från bensinpumpen till förgasaren (ca 50 cm långt) kostade 900 kr, och det gick lika bra med en slang. Förgasaren skulle renoveras, en Solex. Det fans flera stansade nummer på förgasaren men inget visade sig var nått identitetsnummer utan identiteten på en Solex ska vara en liten plåtbricka med stansat nummer som sitter fast i en skruv på flottörhuset. Den brickan har någon tidigare mekaniker slarvat bort. Och inte var det rätt förgasare som skulle sitta på den bilen och modellen heller. Jag fick hem 5-6 sprängskisser på förgasare och fick lista ut det på den vägen.
Även nya tänddetaljer köptes. Allt passade utom brytarspetsarna fast dom skulle passa på denna bil och id-plåten på fördelaren har ju de tyska genierna vänt inåt mot topplocket, helt omöjligt att se om man inte tar bort fördelaren. Inte första gången som tyska ingenjörer misslyckas.
Rejäla doningar
Stötdämpare bak är ett par rejäla doningar för galna 1520 kr/st.
Nu var bilen lackad och klar med ny inredning och skulle provköras. Motorn gick hur fint som helst (nästan som en Buick) men växellådan den lät inte bra. Skorrande ljud som försvann när man trampade ner kopplingen, alltså inte urtrampningslagret och när man växlade så lät det som på en Ferguson 35:a traktor med osynkad låda,
Nu har bilen bara gott totalt 4860 mil sedan den såldes ny
– Mercedes kvalitet? Jojo.
Vilken tur
Och hastighetsmätaren fungerade heller inte. Mätare och växellåda plockades ur och skulle skickas på renovering. Ringde JIGE om mätaren men dom hade inte tid förrän om tre månader och det var tur. Provade mätaren med en skruvdragare och den fungerade om man körde åt vänster. Aha då är det fel i lådan och den är skickad på renovering.
Han som skulle renovera lådan ringer och säger att det är inte värt att renovera lådan. Det är bara skrot och det var tur. En ny låda köptes och monterades dit och växlarna justerades!!
-Justera växlarna. Det är inte ”bolt on” på en Mercedes.
Lådan lät ju betydligt bättre än den förra men hastighetsmätaren fungerar inte ändå. Skruvar loss vajern och kör bilen upphissad och den snurrar, skruvat dit vajern men mätaren funkar inte. Börjar kontrollera riktningen på rotationen på vajern och den snurrar åt höger och mätaren snurrar åt vänster? Ringer den som jag köpte lådan av och förklarar hur det är och får då reda på att det är fel låda till bilen.
På 220 S så snurrar mätaren åt höger och på alla andra modeller snurrar det åt vänster. Lådorna är exakt lika det är bara dreven som är skurna annorlunda och det finns inget nummer eller id-plåt som talar om vilket håll vajern snurrar åt.
– Jävla Mercedesingenjörer!!
No bolt on
Lådan som satt i bilen visade sig också vara till en 220S så någon har tydligen bytt till fel låda tidigare. Fick till slut tag på en låda till rätt bil och monterar dit men får inte växlarna att fungera.
-Det är INTE bolt on på en Mercedes !!
1960 hade Volvo växelspaken rakt ned i lådan. Mercedes har rattväxel om en herrejösses massa stag och länkar som ska justeras. Vi fick inte till det utan måste ringa en gammal Mercedesexpert. Jo det finns sådana kvar som tur är.
Stagen ska justeras i rätt ordning och med känsla ungefär som när Sickan i Jönssonligan dyrkar upp ett Franz Jäger kassaskåp. När allt är justerat och klart fungerar både hastighetsmätare och växling.
Nu kommer den. En rejäl kalldusch av byråkrat-U-landet Sverige.
Bra, bara att skicka in papperen och besikta, haha, nej nej. Får tillbaka papperen och ett brev om att bilen måste registreringsbesiktas?? VA!! Bilen är ju svensksåld och jag har ju registreringsbevis med chassinummer och registreringsnummer inskrivna och det är de nya registreringsnumret på plåtarna och bilen har varit i trafik till 1975 då den ställdes av och besiktades sista gången.
1975 fick man tydligen en tvåa för missljud i växellådan. Trafikfarligt?
Kastar mig på telefon och ringer Transportstyrelsen och hamnar i telefonkö och får vänta.
–
å vänta
–
å vänta lite mer
–
–
men nu snart . . .
Nu är jag tjurig
Vilket gör att jag inte har så trevlig ton med stackaren som till slut svarar, frågar vad dom menar och förklarar att jag har både regbevis med chassinummer och regnummer inskrivet och regplåtar med nya regnummret. Men dom hävdar att bilen inte har registreringsbesiktas och inga uppgifter om vikt, mått, hk, och volymer har blivit inskrivna.
Överståthållarämbetet (låter högtidligt)
Jag har detta dokument från överståthållarämbetets trafiksektionen bilregistret, daterat den 20 juli 1960 att bilen blev registrerad och mått uppgifter finns med, fattar inte varför uppgifterna inte skrevs in, men jag är väl dum i huvve.
– Ja, men hur kan jag då ha ett registrerings bevis på bilen och är inte alla bilar som säljs ny i Sverige regbesiktade?
Det fick jag ingen vettig förklaring till, det är bara att regbesikta. Går in på Opus sida och försöker boka tid då denna rad dyker upp:
”Vi kan inte fastställa ditt fordons totalvikt och ber dig därför ringa vår kundtjänst så hjälper vi dig.”
Ringer och försöker boka tid för regbes och han på Opus frågar om jag har gjort ursprungskontroll.
– VA, URSPRUNGSKONTROLL???????????
Ja du måste göra en ursprungskontroll på Transportstyrelsen och då får du ett ärendenummer som du kan boka tid på.
– Ja, men jag har ju ett regnummer kan jag inte boka på det?
-Nej, det måsta vara ett ärendenummer från Transportstyrelsen.
– Och varför måste jag göra en ursprungskontroll, den är ju svensksåld?
– Vi måste ju veta var bilen kommer ifrån.
Jamen jag har ju alla uppgifter från första ägaren och köpekontrakt mm.
– Nej vi behöver en ursprungskontroll punkt slut.
Vänta igen
Ringer igen Transportstyrelsen och får vänta och vänta.
—
–
Vi tar strax emot ditt samtal, finns det någon gräns hur långt ett ”strax” är?
–
å mera vänta
–
En kvinna svarar plötsligt och jag säger att jag behöver en ursprungskontroll på en bil.
Behövs ingen ursprungskontroll? Nähä?!
Svaret blev att ”Den bilen behöver du ingen ursprungskontroll på, du ska bara reg besikta och få uppgifterna inskrivna.
– Jag men på OPUS så ska dom att jag måste göra en ursprungskontroll.
– Nej, dom har fel, det behövs inte.
Ringer OPUS igen men det går fortfarande inte att boka tid för nu är reg-bes-ingenjörerna på semester till trettonde augusti i både Hudiksvall och Sundsvall och man måste boka tiden med dem personligen.
Ringer DEKRA men dom har också semester och samma bokningspolicy. Fick en tid på Svensk Bilprovning i slutet av augusti och där behövdes det ingen personlig bokning. Sverige kan vara ett riktigt byråkratiskt U-land ibland.
Presstopp
Efter att detta skrevs så fick jag en tid för reg besiktning på Opus i Huddik den 17/8. Hade alla tekniska data utskrivet på ett papper plus en vågsedel från 1975, med det dög inte. Bilen skulle vägas och kan ni tänka er, vikten på vågen visade på kilot samma som på vågsedeln från 1975 och som på mitt papper med teknisk data.
Men dom fick ju av mig 300 kr extra i avgift för vägning och trotsjag blev lovad en vanlig besiktning i samband med reg-besiktningen så fick jag inte det.
Det var ju fredag eftermiddag och fans det ingen tid för besiktning så nu måste jag in en gång till.
– Fredagseftermiddagar är heliga.
Den 24/8 blev bilen äntligen besiktad med blankt papper, efter två års magknip och kallsvettningar så kanske jag hinner åka lite Mercedes innan vintern.
Väldans trevlig, ironisk och roande skrift. Har själv en MB219 från 56 som jag ärvde 73 och den har fått stå still sen 85/86 i väntan på upprustning. Snart pensionär med hopp om mer tid att ägna mercedesen. Inser efter denna läsning att det tycks behövas väldigt mycket tid.
Mvh Per