Tvärbroms hos Tommy och Jonas i Hov

Lincolnen flög fram över Mellansveriges böljande slätter. Jag halvlåg på skinnsoffan med en hand på ratten, tog den svaga vänsterböjen och va . . en Cheva här och en till och gubbarna sitter ute! 

Försökte avbryta lågsniffen vilt skelande åt vänster men dumbilen bara fortsatte.

Tjurglodde bakåt över axeln. Det såg så rätt ut. Kaffemuggar, svajande trädgårdsmöbel som mackarna hade på sextiotalet. Kula bilar, halvöppen garageport och  Nalle Puh snickarbyxor på grovsingen.

– Vänd, vänd!
Hittade bromsen efter ett tag och fick stopp i nästa kommun. Tillbaka, tillbaka. Tryckte ner Mark Fiven på gårdsplanen  …

svamlade:  -Heej, ähh , öhh.  Mitt namn är . . . .
-Vill du ha kaffe, sade de lugnt?
– Den här hobbyn alltså! Hur go ä den?!
Jag hade kommit till Tommy och Jonas Irebring i Hov, Vadstena. Far och son bilplåtslagare och lackerare. Kaffet var gott. Stolen gungig.

På lyften stod en Rekord. Jag har haft flera i tusenkronorsklassen. En fick jag som reservdelsbil. Nu renoveras de som jänkare med urblåsta inredningar och rutor som …
… den här Bel Airen Tommy höll på med.

Och den här Nomaden i tippvaggan. Snygga plåtjobb är grejen hos Tommys Bil & Plåtservice. 070/363 2633 förresten om du behöver hjälp med något.Mirakelrikt till exempel. Grejen heter så. Tommy bränner fast en manick i plåten . . .… fäster en multijusterbar grej och drar mjukt och fint ut bucklor.  Skonsamt och proffsigt.

Sonen Jonas egna projekt. Chevelle 396 SS 67 som skall få 454.Mycket är gjort under och inuti.

– Är väl inget att fota på i det här läget tyckte Jonas som jobbar som plåtslagare på dagarna och är här med farsan på kvällar och helger. De två sätter värde på varandra det märks.

Livet är kort


Tommy höll på att stryka med för inte så länge sedan i en fallolycka. Han omvärderade livet och öppnade egen verkstad med det han gillar mest. Den store grabben hade en ödmjuk inställning till existentiella frågor och kraft dela med sig.  Starkt möte.  Tack Tommy.


Sköt en bild när inte sonen såg in i kylarplexus på Chevellen.  Silvermetallic ram med blank torped.  Kanonjobb på en mycket populär modell. Chevelle 396 SS 67.

Själv var de avslappnade gällande delar och drivlinor.
-Vi köper det inte andra vill ha och reparerar och pusslar.

Överallt trängdes roliga bilar. Kundjobb och egna men även annat roligt såsom Harley och …
… mopeder. Tommy åker och njuter i en lokal moppeklubb. 
Mera kul. Bil som stått länge, länge men är helt orörd.  Årsmodell 67. Vilken samlarbil.

Kundjobb igen.  Ekonomiskt är det inte så bra, säger Tommy men dagarna har fått kvalitet i och med verkstaden. Men vad var det för Impala han stod vid?


Jaså den. Chevrolet Impala cabben har Tommy Irebring ägt i 31 år och han har lagat upp allt på den.

Den stod i ett av garagen. Snälla starta och kör ut önskade Krantzen. Tommy vred på nyckeln och så blev dagen en alldeles otroligt vacker upplevelse med sommargrönska, vitputsat garage med belysningar och en av världens vackraste bilar på tomgång utanför.

Vyn åt andra hållet lika fantastisk. Jag förstår Tommy som valt detta liv framför de sista pensionspoängen. Hög kvalitet från det man slår upp ögonen till det man går och lägger sig. Som obotlig murvel kan man bara ana vad som står i trägaraget hos denne samlare av vackra ting.  Jag gissar på en Sweet Sixteen. 
Jonas och Tommy, tack för en väldigt skön upplevelse fångad i flykten sensommaren 2018.

 

Med värme

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

3 reaktioner på ”Tvärbroms hos Tommy och Jonas i Hov

  1. Sverige avlånga land är full av goa människor som älskar allt gammalt amerikanskt konstverk,för det är det det är, dessa gamla skönheter.
    Var man än stannar för att fråga efter vägen eller bara en pisspaus så står det nåt gött i ladan, på uppfarten eller i garagen där porten står på vid gavel.
    Lev väl och länge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *