Såg-Perssons 1948 Pontiac.

När ägarna till två lika Pontiac 1948 parkerade utanför glasskiosken kom en äldre man förbi.  – ”En sån där gick det här på fyrtotalet”, sade han!  En fantastisk historia skriven av Åke Tjernell från Norrhassel väster om Sundsvall.

I ett tidigare reportage skrev Åke Tjernell den smått otroliga berättelsen om hur två så identiska bilar från de gigantiska landet i väst, efter sjuttio år, hittat till samma socken i norra Sverige. Läs om den grejen här.

Dubbelgångaren

Fortsättning är än mer galen. Det har funnits en till likadan i ”byn”.  Åke  Tjernell skriver:Framme vid glasskiosken 2018, när vi satt på var sina framskärmar i den varma solen och lapade vanilj med karamellströssel som rann från våra strutar och ner över fingrarna, kom en äldre herre fram och undrade vad det var för bilar vi åkte i?– Grillen verkar bekant sa han, och berättade om en stor svart bil som synts i bygden under 40- och 50-talet.
– ?!!
-Algot Persson i Attmar, även kallad ”Såg-Persson” ägare till Lucksta ångsåg som sedan blev Luckstaverken (tillverkare av bland annat tiotusentals snöplogar och sandspridare världen över) ägde den berättade han ivrigt.
-Mählers och DVP tillverkar Luckstas vägredskap nu för tiden, tillade han.Att det redan under 40-talet skulle funnits en Pontiac i Attmar lät både otroligt och roligt! Nyfiken som jag är tog jag kontakt med ättlingarna till Algot ”Såg-Persson” som ärvt företagarandan från sin förfader.

Simon som driver företag med diverse entreprenad och skogs-maskiner ”högg” på historien om sin farfars-far och började med hjälp av sin far och farmor att ”spåna” i släkt-trädet och leta bilder i gamla familjealbum.

I albumen hittades bilder på bilen och händelser från tiden när Luckstaverken AB i Attmar var som störst med hundratalet anställda.

Vid efterforskningarna bekräftades den äldre herrens berättelse av Per-Anders och  Simon Persson, barnbarn och barnbarnsbarn till  ”Såg-Persson”

-Det var mycket riktigt en för den tiden väldigt stor bil, och till skillnad mot era tvådörrars var det nog en 4-dörring, tror Per-Anders som sett ett fotografi.

Det visade sej till vår stora förvåning att bilen som synts i bygden så tidigt faktiskt var en Pontiac, och av samma årsmodell 1948!

Den äldre mannen hade sett alldeles rätt.

Snygg brud med Algot ”Såg-Perssons” -48 Pontiac.

Söndagsutflykt till Herrbodarna med Pontiac -48:an någon gång på 50-talet.

Demonstration av lastbilsmonterad Lucksta-sandspridare på landsvägen vid Attmars kyrka. Algot ”Såg-Persson” i mitten.Lastning av Lucksta-plogar på järnvägsvagnar vid Vattjom station

En av ”Såg-Perssons” tidigare bilar. Pontiac -47 med husvagn.
-Det verkar som dom var ute på långstyrning med husvagn redan på den tiden. Det här ser ut att vara Frankrike, säger Simon.
-Det var nog sonen Olle eller brodern Sven Persson, tror farmor.

Simon avslutar med att visa oss en gammal bild på 47:an med husvagn utanför det i dagarna högst aktuella Notre-Dame i Paris.

Åke Tjernell
Norrhassel

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *