Sohlins barn find. En välbevarad Chev 38:a

… och plötsligt säger den gamle raggaren lugnt. -Jag har hittat en orörd Cheva 38:a i ett förråd. Jag bara gapar. Anders Sohlin från Gussjö utanför Härnösand gör det galna igen. 


Din bästa verktygsshop. Sponsrar hobbyn i alla lägen.

Vissa människor!
Vissa människor bara har det. De är födda med så mycket lur och bus och påhitt att allt de säger ska tas med salt. Det är bara det att Anders är på riktigt.  Låt mig ta några exempel:

1. När Anders busringer ringer han inte till kompisar. Han ringer till radion i direktsändning och snurrar upp programledaren.
2. När Anders är i USA och ”gänget” vill åka Cadillac ringer han på annons, lånar han en som är till salu för ”provkörning” och åker och hämtar kompisarna i den.
3. När du ser Timrås hockeylag på isen och maskoten kommer ut – då är det Anders som är inuti den.
4.  När jag hade amerikafrämmande som ville se vilda älgar i skogen ringde jag skogsmannen Anders.
-Inga problem sade han. Jag har beställt tid med skogens konung, fjälla och barn halv ett på tisdag.
Jag skrattade men halv ett på tisdagen chockades besökarna så till den grad att de glömde fota när en vild älgfamilj klev fram ur grönskan mitt framför Anders och jänkarna.

Tidigt sextiotal. Anders Sohlin 16 år hänger på sadeln och drar sina äventyr för ungarna i byn.Tjejtjusaren två år senare. Han har köpt en 1962 Morris Minor för 800 spänn, blev påkörd och fick 2.000 kronor från försäkringsbolaget. Sohlin har börjat sin färgstarka bana.


Vinterservice på Chryslern senare tid.

Häng med legenden
Häng med in i köket hos legenden Anders Sohlin i Gussjö.
-Vill du ha skjortor Krantz?
Han plockar fram tjugo skjortor och svänger på hängarna som en expedit. De flesta ligger oöppnade i plast.
-Ta, så många du vill.
-Men vad har du hittat på nu Anders?
– Ähh, bytt é bytt vettu. Det kontantlösa samhället har funnits i evigheter.  Grisslakt mot en sjuttis renat. Stubbrytare mot en låda böckling och har du en gammal Puch förresten Krantz?
Jag har en natt med Carolina Gynning. Vi kan byta jämt om den har kick. Han kokar ägg på vedspisen, släpper ut katten och häller upp kokkaffe i samma rörelse.
– Caroli… ?! Det blir mycket för mig på en gång där jag står med skjortan ur påsen halvt påtagen.

Brinnande sommar
Det är brinnande juli 2018 och jag är upptagen med jobb de timmar solen är uppe.  Alla jag möter nickar medlidsamt då de vet att jag har mer än fullt upp med tävlingar och spelningar och bussreparationer och tidning och speakerjobb och intervjuer och . . . men det bekommer inte Sohlin. Han ringer bara:
– Öhhh, Krantzen, du som har datamaskin.  Kom hit och filma på katta nu men’s hon lev. Det är tidernas korrimick.

Så står jag hos den evige gamängen nu 70 år utan tendens att mattas.  Uppdraget är att filma hans katt. Det är då han säger det. Liksom i förbigående i bruset av galenskaper.
-Jag hittade en Cheva 38:a i går i ett förråd –  en sån som pappa hade.
– Fick-an billigt. Himla trevlig. Full i damm men rostfri och orörd, passade skjortan? Vill du ha mera kaffe, titt’ nu sitt’ katta på fönsterblecket, filma om du kan!

Filmar med Iphonen ut genom fönstret medan det ryker ur huvudet av sommarstress och intryck och till på köpet ett påstått barn find från 1938. Hela situationen är solsting deluxe.
– Cheva 38 vad babblar du om, gnäller jag.
– Jomensan, i Timrå fyra mil bort, du kan få hämta’n med din bärgare.

På väg
Vi sitter i bärgaren.  Olastad stöter den på grusvägens ojämnheter. Jag tittar på Anders. Skäggstubben sticker ut som silvrig flaskborst där den gamle långtradarchaffisen gungar med i bilens rörelser till solens spelande mellan tallstammarna. Han ser att vad jag tänker och ler ordlöst mot mig.
-Vilken gubbe tänker jag.  ”Du kan få hämta den  . . . ”
-Inte:  ”Tror du att du har tid att hämta den”
Han sålde in att jag skulle hämta den med min lastbil i en bisats mellan korrimicken och påtåren.  Vilket ess. Man är alltid tvåa med Sohlin – född spjuver.

Han pekar i sin nya skjorta vilken jag nu alltså har en likadan. Vi är framme. Stannar och går ut beredd på det värsta men det är som med älgarna.

Där står en komplett, osliten Chevrolet från 1938 redo att möta solen efter decennier i magasinets dova mörker. Jag vet också att han gett mindre för den än det föreslagna swapet moped/Carolina vilket gör det hela än mer galet. Detta är var bilmänniskas eviga dröm!

Vi pumpar däck och baxar. Då kommer ägaren igen. En stor karl. Han blänger på Anders.
-Är inte köpet uppgjort känner jag en vilsen sekund?
– De säger något till varandra också garvar de så magarna guppar.
Jag är 60 men lillpojk här.  Detta är de stora grabbarnas division.Vi spelar  upp Chevan, Anders slänger kryckan och Cheven bara funkar. Bromsarna är inte fastrostade och när Anders trycker på bromsen stannar den snällt. Inredningen är bevarad. Allt finns här i avstannad glans sedan -38.  Åter ute under blå himmel. Den bilen har sett tider komma och gå vi bara kan drömma om.Nya” nummerplåtarna har den och delvis nytt avgas. Rutorna är hela, inte ens rost under bakskärmarna och stänklapparna från förr är oskadade.

Hemåt
Gungar hemåt och jag sneglar på turgubben med högvinsten på flaket. Han ser det också.
-Vi tar en Kebabtallrik i Sörberge Krantzen. Jag bjuder, blinkar han.


Hemma.  Sohlin inventerar. Undrar om den startar? Gör den det kör jag Krantz Challenge på lördag med dammet kvar, sade raggar’n från sextiotalet.
-Otrolig gubbe.

 

Lyssna när Anders Sohlin busringer till radion och kallar sig Hakwin Sjöström.  Han sitter och kör sin tradare och har tråkigt så han ringer till radion medan han kör. (Kompisen P-O han relaterar till sitter i långtradaren bakom, hör på radon och tror inte sina öron)

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

3 reaktioner på ”Sohlins barn find. En välbevarad Chev 38:a

    1. Haha. Sundfors är av samma kaliber. Fick en tröska när jag var där och gjorde reportage. Livet är bättre än dikten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *