Krantz Challenge Hudiksvall.

Glada Hudik Summer Week samlar numera 30.000 pers. Cruisingen är en av de bästa i Sverige, livemusiken strömmar över kajen och på andra sidan gatan med tusentals bilar är restaurangerna överfulla. 

Hela veckan är en fest i Hudiksvall med massor av olika motorevent. Campingarna blomstrar och hotellen når högsäsongens bästa dagar.  Kommun, klubbar och föreningar har jobbat målinriktat under tio år och skapat ett första klass folknöje som lockar den breda publiken från fyrtio mils radie.Gågatan är absolut smockad där Ladies Run hålls under fredagen.  När prisutdelningen hålls är det tusentals i publiken vid den folkkära kurvan vid kajen kallad Möljen.

Så här soligt som i Härnösand brukar det se ut. Krantz Challenge har varit med länge och firat många segrar tillsammans med jättepubliken i Hälsingland men 2018 regnade det i Hudiksvall.


Alla entusiasters vattenhål för bra verktyg.  Bernt Carlsson L.A. trivdes i  Verktygsbodens monter. 


-Nå hela veckan i övrigt var en solskenshistoria i den otroligt varma sommaren 2018 och Challen drar publik i störtregn också. Lasse Andersson 1959 Buick Invicta cab Härnösand, möter dagens vinnare Thomas Brolin från Bjuråker, Chevrolet Apache 1959


Blöt Impala gick till Eight Outstanding och fick pokal. Matilda Berntsdotter från Stockholm glad prisvinnare idag.

Kolla på det här. Det regnar alltså. Underbar publik i Sveriges gladaste stad. 
ÖVERLÄGGNING I LEDEN , Kim Spång, Njutånger, Verner Arnström, Stocka, Nelly Spång, Njutånger och Emma-Sophie Molin, Söderala, visar prov på god samarbetsförmåga när gruppens åsikter kokas ned till två röstspadar.
– Framtida politiker? Mja… först ska det tydligen cruisas.

– Klart man vill åka jänkare! säger Kim.
– Jag har fixat skjuts med en polare, inflikar Verner.

Vi önskar dem en fin kväll i helsätet.

Christer Abrahamsson, Bro kom med en störtskön Valiant från 1961. Raggarbilar som vi minns dom från mopeddynan. Hans Johansson från Hallstavik campade i Hudik och passade på att vara med och leka. Kul Hasse Hudsson och grattis till Eight outstandingpokal. Bilen är en Hudson Commodore  Eight från 1950. Vagnen kan jag aldrig lära mig trots att Hasse berättat det tre gånger.

 


Busigt befriande att se en Packard med scallops. Dessa försvinnande bilar är ofta i originalskick men inte Jörgen Peters från Habo. Tufft möte mellan två charmiga fordon. Den patinerade Nomaden med David Collin vann idag.

De ger tillbaka till hobbyn
Dessa har delat ut prispengar och produkter för en halv miljon under tio år. I Krantz Challenge är allt gratis. 

Vann gjorde slutligen Thomas Brolin från Bjuråker som byggt sin pick-up själv och nu fick en biljett in i Superfinalen i Rättvik om en vecka.

Trophy girl var Elina Foander.  2017 debuterade Elina som prisutdelerska i Krantz Challenge, inte utan viss nervositet. ”Man vill ju inte ge påsen till fel bil…” 2018 skred hon på autopilot över grusplanen.
Arbetskläder i nerbörden. Bararmad klänning, sneakers  och ett leende till alla. En av många hjältar i Krantz Challenge. Du var solen på planen idag Elina Foander med din gula Opel.


Thomas Brolin från Norrbobyn, Bjuråker hade byggt ihop sin 3/4-tons Apache hemma i garaget. Nu har pickisen Camarobakaxel, framvagn från Heidts med individuell fjädring och skivbromsar fram med servo. 

Framaxeln var knivig att placera på rätt plats. Efter några telefonsamtal löste det sig dock. Bilen köptes för tre år sedan från Uffe på ES Motor i Ljusdal.  Inte rostig men med en hel del annat att göra innan Thomas hade en prisvinnare.
Sexan ersattes med 350 V8 och automatlåda med lock up turbin så han får en ”extra växel”.
Klädseln tog Folke Tagg hand om och mycket nytt krom har köpts in som synes.

Nu är bilparken med Mercury Montclaire och Ford Custom (ombyggd från 4- till 2-dörrars) kompletterad med en pickis. Hobbyn startade redan vid 18-års ålder men nu är han inne i en renässans med full gas.  Bilen är lackerad i firman Bygg Brolin AB:s färger. Ovanligt och kul.

Sedan åkte vi till Rixglas  som lagade ett stenskott på lördagseftermiddagen. Det var även Rixglas som fixade den ”omöjliga” rutan till bussen genom att spåra upp en finsk specialtillverkare.
Rixglas lagar dina rutor i flykten.

Detta var ingen undantag för ”Krantzbussen” utan vardagsmat för servicevänliga Rixglas.

Deras affärsidé är att laga glas på tunga fordon när de står still av naturliga skäl.

Rixglas åker ut till entreprenörerna och lagar bussar och lastbilar så de slipper ståtid.  Snabbt, proffsigt, rent och snyggt.


Den här Pontiac 48:an ses ofta nära bussen. Den tillhör ett par som skänkt oss mycken glädje. 
Mona och Åke Tjernell från Norrhassel har hängt med på de galnaste hundramilaresor med Krantzarna och är av det allra bästa krutet. Musikinstrument har flugit ur bussen i 100 knyck när bakändan rivits öppen och växelspakar har gått av och vi har suttit på akuten i Finland, kört oregistrerade bilar i USA  och lagat punkteringar på motorvägen utan verktyg.

–  Vi har några korta år att göra här på jorden. Att finna djup vänskap i dessa snabbt försvinnande dagar är ren och sann rikedom. 
Efteråt styrde Mona ut på raggen och gubbarna kunde chilla i baksätet. 
Cruisingen i Hudiksvall har allt.

Ett drömevent på kromfälgar.Hudiksvall kan lägga ytterligare ett rekordår i framgångssagan Glada Hudik Summer Week. 
Stina Bladin och Maria Danielsson tidigare prisutdelare allt jämt på Summer Meet. Träffa Stina, Maria och alla andra 2019 –  alltid vecka 29.

Glada Hudik Summer Meet’s hemsida


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *