USA Kinder. Tre i en.

TRE reportage i ett denna gång med Worldkustom. 1968 Dodge Charger 440, Jeep ratrod och 1969 Pontiac Firebird 455.

 1. BOBBY KONO’S DODGE CHARGER
  Dagens behållning på bilutställningen i Punta Gorda, Florida.
  -En hel dags putsning i onödan, sade Bobby när det började småskvätta.
  Hans fina Charger från 1968 lyste upp parkeringen ändå.
  Dodge Charger 1968-1970 en gång så överkomliga. Nu åtråvärda samlarbilar.

  1968, när Bobby var 13 år, köpte hans mamma och pappa en ny Dodge Charger och han glömmer det aldrig. Han tyckte bilen var det vackraste som byggts och kärleken till den bilen gick aldrig ur.  Han har många minnen från just den bilen. På bilden är den helt nyinköpt.

  Idag har han en egen 1968 Charger han vårdar ömt. -Jag tycker fortfarande de är en av världens vackraste bilar, säger han.  
  Det är ingen original 440-bil men under huven tronar likväl det eftertraktade motorblocket. Bobby har även monterat ett högrest insug som låter förgasare och luftrenare kliva upp i friska luften.  
  Sammantaget en väldigt lyckad kombination på drömbilen som fått namnet Nikita efter en bortgången älsklingshund.
  – Snart är det prisutdelning men nu spelar den mindre roll när jag kommit med i en tidning, säger en glad Bobby Kono som också försett oss med bilden från barndomen.
  – Nice to meet you and great thank’s for a good chat Bobby.
  2. PORTERS JEEP RATROD

  Vissa bilar får inte vara ifred på utställningar. Porter Walker’s 1968 Jeep CJ3 i ratrodutförande var en sån. Platsen var LaBelle Florida. 
  Hembygget i omålade fyrkantrör med annorlunda lösningar drog allt från gamla gubbs till unga tjejs till sig. 
  Spindeln hölls fast av spindelväv.  Logiskt.

  Den knattersmällan behöver ingen presentation.  Merca 300 diesel har forslat taxiresenärer, bönder och på senare tid räjsande ungdomar i 50 år. Odödlig, outslitlig och för vissa outhärlig.  Spännande val i ett öppet motorrum.

  Turbo på toppen, överliggande fjädringsfäste med birdflip-långfinger och skorsten a´la EPA. 
  Klicka på bilden för mera ingående span. Gröneloxerad bromspedal och ratten  . . ! 
  En till sugs in klockan 1.  En hela dan eyecatcher.
  3. FIREBIRD FYRFEMTIOFEM BY MAVEL

  Om man går sakta på träffarna hittar man de feta maskarna. (Nytt Krantzordspråk).  1969 Firebird är alltid en cool bil men med största motorn någonsin Pontiac byggt och som egentligen inte alls skall sitta i den här lilla lätta cabrioleten blir det väldigt spännande.
  -Vad hände här Mavel?

  Mavel Talbot sitter lugnt i sin solstol och säger.
  -Jag har byggt Firebirden alla ville ha men som inte Pontiac tillverkade 1969. En 455 Firebird.
  För att vi skall komma vidare i ämnet måste vi glo in i Pontiacvärlden.  Pontiac körde inte med smallblock och bigblock som Cheva, Ford och Chrysler. Man utgick från ett enda block så alldeles oavsett om du har en 287 Strato Streak från 1955  eller 455 Super Duty från 1974 så utgår man från samma block – helt fantastiskt egentligen.

  Mavel har alltså inte skohornat ner en bigblock så att säga utan 455:an är bara större inuti. Däremot fanns inte 455 1969.  426 hade blivit 428 i kravet på allt högre effekter 1969.  Det borr och slag som tillsammans gav 455 c.i. fick vänta till 1970. 
  Med 455:an tyckte Mavel att Ram Air huven var en korrekt anpassning även om han inte anslutit den till förgasaren på Ram Air-vis.  
  Lådan har fått elektroniskt ställbar lockup-punkt (vredet framför växelspaken) vilket talar om för oss att det handlar om en TH700 eller nyare såsom 4L60e.  Skiftern i sig är också en eftermarknadsprodukt men tygklädseln kan mycket väl vara original om än ovanligt på en cab. 
  Trevligt tilltag hur som helst. Vrid är aldrig fel och vi gratulerar Mavel Talbot till en villig däckspinnare.Tre i en:
  En papperstidning är begränsad till ett givet antal sidor. Worldkustom har ett oändligt antal sidor att tillgå.  Du får mer för mindre eller rättare sagt för noll kronor.

Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *