Jöran Persåkers övermänskliga ”save”!!!

Top Fuel. Den snabbaste klassen där allt är taget till sin yttersta spets och alla siffror är overkliga. Ur V8:an kranar de 8.000 hästkrafter! Worldkustom fick en exklusiv intervju med föraren och legendaren Jöran Persåker samt en uppvisning av nestorn. 


Monica Öberg Racing
  

Jöran kör för Monica Öberg Racing.  Monika Öberg räknas till värdens snabbaste förare. Hon dominerade serien i flera år och tjejen från Piteå blev Europamästare 1992. Hon är i Tierp såklart där EM-deltävlingen körs.
-Det är tätt med legendarer nu.


I depån väntar monstret. En Top Fuel har en hjulbas på dryga sju meter. Den accelererar från 0-400km/h på 2,8 sekunder.  Allt annat på jorden står still i jämförelse. Längst bak sitter motorn. Blocket kostar en förmögenhet och är fräst ur en homogen aluminiumklump som får formen grovt räknat av en 426 Hemi från Chrysler. Dessa originalmotorer levererade 500 hästar och drevs med bensin.  Idag ger borrning och slag 496 kubiktum och 8.500 hästar.

Drivmedlet i Top Fuel är 90% Nitrometan och 10% Metanol. Blandningen är så explosiv att motorer och kompressorer regelbundet skjuts i bitar, därav sprängmattan som täcker block och kompressor. 8.500 hästkrafter alltså och då är vridmomentet över 8.000 Nm. Ja, du läste rätt. Som tio långtradare. Allt är groteskt sprängfärdigt och precis där sitter Jöran.

Jöran Persåker står och chillar vid fikabordet och ser hur alla teammedlemmarna gör de sista justeringarna. Beskriv Top Fuel, Jöran.
– Enkelt, säger han, det kan även sägas Top Strul.
På den här  nivån kan allt gå fel och gör det också. Man ligger på bitarnas absoluta stresspunkt. Endera blir man EM-mästare eller så skjuter man sönder grejer för miljoner.

Varför är det just du som kör idag?
– Jag började med dragracing 1978 och Top Fuel 2004 så gubben har väl en del erfarenhet. Har alla certifikat och så. Det är strikta säkerhetsregler.

Om några minuter skall du slungas till 500 knyck på fyra sekunder och bilen är inställd för att gå på bakhjulen de första 50 metrarna, vad tänker du just nu?
–  Att jag är för tjock för sittbrunnen.

Det märks ingen skillnad på Jöran framför TV:n en torsdagkväll och Jöran i EM-finalkörningar strax innan start. Det gör mig galen.

-M-men går du inte igenom loppet och hur du ska växla och hur du skall bromsa i slutet försöker jag.
– Det är en enpetare, finns ingen växling och bromsar gör skärmarna, säger han och går in i vagnen.
– Jag lämnar dig så du får vara i fred säger jag.
-Varför då, undrar han överraskat och börjar fråga om när jag åker till Florida.

Fakta: Förr växlade man men nu är dessa monster så vridstarka att man åker 0-500 på samma ”växel”.  Däcken skrynklas ihop av kraften i starten, utvidgar sig, blir högre eftersom och då ändras utväxlingen. Avgasrören blåser ur sig sån ursinnig kraft att bilen trycks ner med fem ton.  Vingen pressar ner bilen med  6 ton i femhundra!  Allt är galet i Top Fuel och Persåker kallar den … ”enpetare”.

Jag får tydligen vara kvar i depån för Jöran. Han justerar sina brandskyddslager och kommer ut efter två minuter. Jag får tvinga honom se allvarlig ut.
-Okey, säger han. Nu går jag in i raceläge. Bra så?

Han får hjälp att kliva i och så sitter han där på jobbet som en av Sveriges mest kompetenta förare i den extremaste grenen av alla Top Fuel Dragracing.
-Låter det mycket från motorn frågar jag?
-Nä, man åker ifrån ljudet i en sån här.

Han ”skruvas fast” i karossen och nu märker man vilken lågmäld pondus han har. Alla lyssnar på vad han säger. Han får också veta de sista förändringarna som gjorts av stallchefen Dan Söderberg med ryggen mot kameran. 
Han rullas ut ur depån.  Bara minuter kvar.

På läktarna runt banan sitter tusentals. Andra klasser har pågått under dagen.

Nu kommer snart det extremaste av allt. Top Fuel och Jöran Persåker jämte åtta, tio andra team som slåss om EM-titeln. Europaeliten är här.


Eld sprutar ur avgasrören när kompressorn laddar fem bar och tvingar in den högexplosiva Nitron in i förbränningsrummen, kolven kommer upp, utrymmet blir alldeles för litet och blandningen exploderar i en kraft som rippar sönder luftens egenskaper i ett skådespel av hetta, ljud och eld.

Dan Söderberg justerar bogserlinan under färd.  Top Fuelen sover tyst. Jöran svänger höger.

På läktaren sitter kunniga åskådare. Dead End Speedshop från Jämtland är här.  Hörselproppar och hörselskydd är standard. Persåker rullas in. Hans maskin gör 0-100 på 0,4 sekunder. En människas reaktionstid är 0,25.  Jöran är 60 år. Han kommer att slungas ut på bakhjulen av maskinen där den mänskliga begränsningen gör att han inte kan reagera förrän hastigheten är 100km/h.

KA-BOOM. Vrålet får besökarnas inälvor att vibrera.  Jöran trampar till igen och  . . .

… hjulen blir dubbelt så höga, läktarna skakar och nitroångorna känns på 200 meters avstånd.

Däcken brinner av hettan där Jöran mjukar upp dem i en  burnout inför starten. Han backar tillbaka. Dessa motorer har inget kylsystem. För tungt att släpa på. Han har några få sekunder på sig att starta, burna, backa, stadgea och sedan köra sitt lopp som är över på fem sekunder för att därefter slå av motorn innan den förstörs av hettan.  Ett race i racet.

JÖRANS ÖVERMÄNSKLIGA SAVE

Jöran har backat tillbaka och ställt sig vid fotocellerna. Nu väntar alla på ”granen” som ger grönt ljus.

Boom igen och ljudet är en chock!  Ingen kan sitta oberörd inför Top Fuel. Detta är inte likt något annat du upplevt. Team eller inte, nu är Jöran ensam med 8.000 hästkrafter. Människans reaktionstid är ute ur leken. Jöran har stoppat foten i golvet och innan han uppfattar något mera kommer han att rusa fram i 100km/h.  DÅ HÄNDER DET!!!

Dragstern girar höger. Persåker har passerat granen och har ännu inte börjat styra emot eftersom han är människa. Dragstern är på väg in i muren. Han har inte en chans. 
Fotograferna ryggar tillbaka. Han är 20 meter ut under enorma G-krafter. Dragstern är en meter från muren.  Ingen reaktionstid i världen kan hjälpa honom, dessutom skall musklerna aktiveras och ratten vridas.  Persåker kommer krascha.

Kameran tar fyra bilder i sekunden. Nästa bild. Jöran har korrigerat riktningen fast han egentligen inte ska kunna. Han ligger nära muren men har styrt undan och släppt gasen.

Han har räddat teamet från att den fulltankade nitrobilen skulle krascha, slå runt och fatta eld.  Därför sitter han där. Jöran Persåker.


Vi träffas efteråt i depån.  Vad hände?
– ” Vet inte. Det är alltid litet justeringar i början av dagen. Dom tittar på det nu. Vi hoppas kunna köra igen strax. Bra grepp. Vi siktar på en 4.10 repa idag.”
– Iskall gubbe.

 


Jag har fått nog av dödsföraktande spänning för idag. Går mot utgången. Det börjar skvätta. På parkeringen passerar jag Wheels Magazines före detta redaktionsbil.  Hur kunde de sälja den, by the way?

Anita Mäkelä vann Tierpstävlingen på  3.877 sek 498.61 km/h.

 

 

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Jöran Persåkers övermänskliga ”save”!!!

  1. En legend som tyvärr lämnade oss allt för tidigt, en otroligt trevlig och sympatisk människa som alltid hade glimten i ögat och nära till skratt, så mycket kunskap som han satt inne med efter alla år går inte att ersätta, så Jöran Persåker kommer att vara mycket saknad!!
    Vila i frid Jöran

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *