Rockabillybröllop på veteranbilsträff Ungern

Den här gången handlar det om en veteranfordonsträff med ett Rockabillyinspirerat bröllop i ett ställe som heter Heviz i Ungern. En otroligt fin stad byggd vid en termal sjö. Ungefär samma som de heta källorna på Island. av Mikael Gideryd

Mikael Gideryd har jobbat åt Worldkustom ett tag nu och det har spridit sig i Ungern så nu är han inbjuden till  rockabillybröllop.  Vi gillar hans grejer och gör ett större bildreportage denna gång. 
– Njut av de annorlunda bilderna och tack Mikael Gideryd.

Heviz är en intressant plats som ligger ca 2,5 mil från vårt hem. Den här sjön fylls på av naturen från underjorden med varmt vatten med div oljor, salter mineraler mm. 
Det är ju gammal vulkanisk mark här och fortfarande är det hett där nere i underjorden.
Jag har själv aldrig badat i sjön mest för att jag har svåra andningsproblem / astma och vill inte riskera att nåt händer där ute. Sjön är rätt djup men det går en kanal från sjön och vidare ner till Balaton sjön. Där badar jag ofta.
Det är badbart hela året i både sjön och kanalen och underbart skönt för en värkande kropp. Men nog om detta. Nu ska vi inrikta oss på det gamla.
Deltagarna på träffen samlades på olika ställen och åkte olika karavaner till en stad som heter Keszthely, gjorde ett varv där och sen ut till Heviz som bara ligger några kilometer från stan.

Vi samlades på ett ställe som heter Kehida. Det blev väl 15-20 bilar som sen åkte vidare mot träffen. Väl på träffen inser man att det här blir mycket och det blir intressant. Området var delvis i kanten på Heviz staden och det blev trångt.Arrangörerna hade en gräns på drygt 130 fordon. Det blev mer. Vi fick en bra plats för vår Valiant. Vi parkerade och sen tog jag mej en sväng runt området för att kolla in lite. Det fanns väldigt mycket fint.Här nere är det oftast aldrig frågan om inträde mm på såna här tillställningar.

Här i Heviz ingick även gratis mat till utställarna. Mycket god mat. Nåt Gulashliknande. Gott och mättande. Här lagar dom maten. Det inte nån eländes konservmat.
Gick runt, hittade vänner. Mycket intressanta fordon på både två, tre och fyra hjul. En intressant sak är en gammal trehjulig MC bil som hette Velorex. Dom ser man ibland på träffarna här. Här i Heviz fanns en replika på Velorex men lite modernare då.
-Mycket stort ”vill ha” på den.
Det var mycket FIAT, LADA, Skoda mm och det är kul att se. Man är ju inte van att se såna i Sverige.

Sen . .  det stod nåt stort, svart och mycket välputsad där. En sån där GAZ 13 som kommunistpamparna åkte i. Den var imponerande. En otroligt bil egentligen.

Efter nån timme så var det dags för bröllopet inne på en typ galleria. Det var dekorerat med bland annat en röd fin 65 – 66 Mustang cab och en mycket fin röd Opel GT och lite annat. Det spelades Elvis innan själva vigseln och det var minst 100 pers där inne.

Vigseln var mycket fin och jag var verkligen var glad att bli inbjuden. Nu vet jag inte hur själva träffen avslutades. Vi blev tvungna att åka hem efter ca 5 timmar.

Men det blev musik och prisutdelning mm. Hela det här var suveränt bra arrangerat, trots att det bara var andra gången dom gjorde det.

En annan kul sak var att man kunde köpa en biljett och åka en liten rundtur i stan med en gammal Ikarus buss. Vi som nått upp till medelålder + lite till minns väl de gamla bulliga landsvägsbussarna i Sverige. De här med en motor som orkade dra bussen redan från tomgång. Det var en härlig upplevelse. Det här var verkligen en höjdardag. Zundapp K 500 t.ex.

Som jag skrivit tidigare att Ungern och bilträffar här nere är verkligen nåt att uppleva. Väl värt en resa. Man får se nåt annorlunda, se saker man inte sett i Sverige.

Man får se fin natur och otroligt fina städer.
Ungern mina vänner är MYCKET mer än Budapest precis som Sverige är mycket mer och allt annat än Stockholm.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *