Cuda Custom med modern Hemi.

Ombyggnadskitet från Bouchillon Peformance Enginering funkade perfekt. Nu har Åge Dyrhaug en direktinsprutad 5,7 liters Chrysler Hemi med tillhörande låda och allt passade.


-Mopar har varit svårt när det gäller ombyggnadsgrejer men nu finns allt, säger Åge.
Han har bara gott att säga om det som kom i en trälåda från Bouchillon på USA:s östkust.

Motor, låda, Edelbrockinsprutningen med härva och dator från Hotwire, servopumpen, bromsservot, uprights och övre bärarm från Corvette C5, nedre bärarm i Billet aluminium, 2005 års styrsnäcka från Mustang, tanken, soppapumpen, skivbromsarna, headersen, rubbet. En omfattande förändring och vad säger norska bilsynet om det frågar vi Age och barnbarnet Stefan Dyrhaug/Sandvik?


-AMCAR har gjort mycket gott för hobbyn i Norge, säger Åge.
Man skickar in förslagen på förändringarna till AMCAR.  De går igenom papperen.  Från dem får man så ett dokument på att bilens ombyggnation är förhandsgodkänd. Om man följt AMCARS dokument och kommer med det jämte bilen till den norska besiktningen är det inga problem. Har AMCAR godkänt och bilens modifieringar överensstämmer så går bilen igenom.  Nostalgiskt överdrag till batteriet med sex skruvkorkar är på väg i posten. 


– Se alltid till att du har dina papper i ordning INNAN du börjar bygga är Åges råd. Motorn startade direkt och går som en klocka. En vibration infinner sig vid 80km/h med är inget som bekymrar Åge.

Bilen blev klar för 14 dagar sedan och jungfruresan går till Rättvik och Classic Car Week. Vibrationen och justeringen av bakaxelvinkeln ska tas om hand i höst. 
Åge har haft få problem med sitt bygge. Allt har passat. Till och med headersen. Nu sitter en modern Hemi under huven och shaker-scoopet levererar vid trafikljusen som på sjuttiotalet.  Cudan blev en dröm att köra med rappt gassvar och modern teknik.

Bakre stötfångaren har kortats för att flyta ihop med karossen. Flera små förändringar har gjorts. 
Grillen är från 1971.
-Jag tycker den har en aggressivare look, säger Åge.
Plåten under är rensad från parkeringsljus och roadlights. Resultatet blir ett tydligt grin från den svarta Cudan.Trångt men någon massering av innerskärmar behövdes inte.  Bromsservot drivs av servopumpen och behöver således ingen utrymmeskrävande vacuumklocka. V8:an levererar 385 hästar original.  Idag är den programmerad för litet över 400 hästar.

Stefan gillar läget. Bilen hade gått en timme då de packade bagaget och drog 25 mil till Sverige.

Besiktad och godkänd. En bra start på semestern.

Lackerad i svart/mattsvart med halvhemlig Hemilogga. Däcken är 275-35-18 fram och 335-30-18 bak. Fälgarna är 8,5 tum breda fram och 10 tum breda bak.

Cudan är, enligt Åge Dyrhaug en gammal dragracingbil från Sverige.
-Anders Engström körde den med Polarvagnenlogga, berättar han.

Idag bor den i Norge i Resto Mod utförande.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *