Nu är jag en grinig surgubbe.

Mitt nya favoritprogram på TV är ”Vegas Rat Rods” eller ”Vrålåk i Sin City”, det har varit flera namn på det programmet. Sedan har man ju tittat på Rat Rods på You Tube också och retat mig på det petiga reglerna i Sverige.  av: Jan Silèn

  Steve Darnell ”Vegas Rat Rods” bygger fräna Rat Rods.

Jag uppskattar och beundrar byggare som bygger fräna bilar av skrot och använder egna lösningar och delar som egentligen inte hör hemma på ett bilbygge. Rat Roddar gillar jag där är det många roliga lösningar och udda delar.

I USA får det byggas råa Rat Rods utan fjantiga krav på E-märkta lyktor.Visst är det bra med SFRO-reglerna men lite onödigt petigt är det på vissa saker. Ta det här med lyktors och blinkers placering och E-märkning av lyktglas. Jag byggde en Rod (A-Ford) i början av 90-talet -och den fick årsmodell 1994 och det var ett amatörbygge.Då skulle lyktor vara placerade och E-märkta som på en ny serietillverkad bil av 94-års modell. Och blinkers skulle vara gula både bak och fram och placerade ute i hörnen av bilen så att det syntes från sidan!

Det är skillnad på bil och bil
Ställ upp två Hot Rods bredvid varandra, en amatörbyggd med orange blinkers och en ombyggd med vita blinkers. Jag skulle tro att Svenne Svensson ser att båda bilarna blinkar. Eller är Svenne Svensson så dum att han inte fattar att en amatörbyggt A-Ford med vita blinkers utan E-märkning inte blinkar? Skulle inte tro det.

Jag tänkte använda positionsljus (orange) från  en släpvagn som blinkers fram, men det gick inte. För det första så var det fel E-märkning och för det andra så var inte lamporna avsedda som blinkers.

Så Svenne Svensson hade inte uppfattat att jag skulle svänga om jag blinkade med orangea positionsljus fram? Skulle inte tro det! Jag började titta på sidoblinkers som sitter på skärmarna på nyare bilar. Dom är ju små och är blinkers så två sådana kunde man ju använda, eller?

Ser ni några E-märkta lampor på Roddarna jag har lagt in? Nä i USA fattar dom att man kan svänga utan E-märkningar.

Nej, de hade också fel E-märkning och var inte avsedda för att blinka framåt.
Tänk Svenne Svensson står på andra sidan vägen och ser en orange lampa som blinkar höger med fel E-märkning.
– Fattar han då inte att jag ska svänga höger eller tror han jag ska svänga vänster?Jag hade en Pontiac Le Mans -64 där blinkerserna fram fattades när jag köpte den. Jag satt dit vita positionsljus från en släpvagn som blinkers fram och den gick genom besiktningen och Svenne Svensson missuppfattade aldrig att jag blinkade men hade årsmodellen varit nyare då har det blivit kaos vid korsningarna.Jag hade en  Plymouth GTX -70 och blinkerserna fram sitter nästan mitt på stötfångaren men det var aldrig några problem för andra bilister att förstå vart jag skulle när jag blinkade.

Fula jätteblaffor
Tillbaks till rodden. Jag fick leta på skroten och köpa några jätteblaffor till blinkers fram med rätt E-märkning och montera ute i hörnet av framskärmen. Det såg fullständigt bedrövligt ut. Bak använde jag bakljus från en släpvagn. Konstigt att det var godkänt med släpvagnslyse på en bil när det nu är så petigt med ”avsedd för ändamålet”.

Sluta fjanta!
Sluta fjanta på med E-märkningar och lyktors placering. Titta på konstruktionen, svetsar, styrning, bromsar och att lyset fungerar, som är viktigt. Sedan om blinkersen är vit eller orange (eller röd bak) eller inte sitter ute i hörnen vadå? Svenne Svensson fattar ändå vad man ämnar att göra i trafiken. Han skiter fullständigt  i om det blinkar rött, gult, orange eller vitt. Det går inte att bygga en bil med 30-tals utseende med moderna fula lampor, det ser för bedrövligt ut.Jag åkte chopper under tiden jag byggde rodden och hade ett högt ryggstöd på den men det gick inte igenom på besiktningen. Det var för högt. Förklaringen var att man kunde få det i huvudet om man körde omkull. Det fick max vara 30 cm högt.

Ett lagligt högt ryggstöd i USAMen om man nu skulle bli påkörd bakifrån knäcker man ju ryggen jäms med midjan med ett 30 centimeters ryggstöd medans man skulle klara ryggen med ett högt ryggstöd. Besiktningsmannen hade även synpunkter på styret. Det skymde sikten, sade han men det godkändes.

Detta styre skymmer mera än mitt.

Ett till högt styre

Även axelavståndet hade han synpunkter på, det var något med väghållning men det stod ju i papperen så det gick igenom. Här kan vi prata om axelavstånd.Det är väl någon insnöad trög byråkrat som tror sig veta allt som bestämt detta och huggit in det i sten. Hojen gick igenom utan blinkers.

På den årsmodellen räckte det med  att ge tecken med armen att man skulle svänga och Svenne Svensson fattade också vad som var på gång fast armen inte var E-märkt. Konstigt att vi ska behöva vara så överbeskyddade i Sverige av i många gånger idiotiska regler.

Jag skulle vilja ha en rå, busig Rat Rod utan ljuddämpare. Jag har haft lite funderingar på att göra min bärgningsbil körbar men med alla petiga regler i Sverige skulle det inte gå.  I USA går det, däremot.

Här är några vilda byggen som jag skulle vilja åka på den svenska besiktningen med bara för att retas. Dessa är helt lagliga i USA. De svenska besiktningsmännen skulle ju få psykiska problem om dom såg dessa roddar.

Avslutar med några filmer. 

 

 

 

 

 

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *