Persåker sist !!!

En sådan rubrik har nog aldrig skrivits om vårt Top Fuel-ess.
– Jöran Persåker kom absolut sist.  Det hände i Florida i februari 2020. 
Hade stämt träff med min gode vän Jöran Persåker. Tillsammans hade vi under lördagen cruisat Dearborn street, en gammal gata i Englewood, på Floridas sydvästkust när Göran föreslagit mera kul.

Jöran hade haft koll på en träff dagen efter lördagens cruising och vi hade bestämt oss för att ses där. Söndag alltså.

Krantzen tog sin nya, gamla, vita Lincoln Town Car från 1992 med bara 4.000 svenska mil på mätaren och Persåker, som hade kortare väg skulle ta sin krutmaskin med raka rör och 440. På vägen dit körde jag om träffens förste besökare. En Dodge Dart 1962 kallar jag dessa men det var fel det denna söndag.

Laddat med sommarbilar.


Plymouth Savoy 1962 stod det på lappen och ortens son Kerry Compton hade rullat in som en av de första.

Rasande ball motor. 413 Max Wedge med det berömda förgasararrangemanget.  Super stock står det på ventilkåpan. Plymouth kallade motorn så. Dodge kallade den Ramcharger.  Uttrycket Max Wedge kommer från förbränningsrummens utseende = kilformade.

Inuti lika svulligt och runt och stående i en tid när andra slimmade och lade mätarna på längden över halva instrumentbrädan. Morgonen var ljus och vacker och Krantzen pigg så han stampade in vid tiotiden redan.

Oj. Litet område, nog ett av de minsta jag sett under mina tio år här.  Fairgrounden är enorm men samtidigt pågick ett tivoli och dessutom en livestockshow d.v.s. kossor och kaniner och får och grisar och tuppar och .. jamen allt som finns på en farm och de tävlade till på köpet.  Mitt i berg-och-dalbanor och mjölkmaskiner var det inhägnad bilträff och kö och ingen Persåker.

Kvart över tio och halvfullt. Nu måste han komma om han skall få plats.


Mmm, så vackert masserad Ford med hakan i gulgräset.

Lincoln Mark II i jättefint skick.  56:a är det väl. Dessa kan jag tycka är undervärderade. Fantastiska bilar.

Ultralyxcoupe med 368 Y-block från Ford och kolla avgasrören går ut i innerskärmarna original. 
Så iskall dragning av avgasrören och nu kommer det en Corvette och trycker ner sig på gräsmattan intill så allt utrymme krymper och var är Jöran?

Himmel snart elva då träffen öppnar och inte många platser kvar nu.

Jag sätter mig på läktaren för att få en överblick vilket är mycket enkelt en dag som denna med träffområde stort som ett påslakan. Nu är det fullt ju !

Hallå stöön en gigantisk fyrtiotalare är inte vad man vill ha nu och samtidigt börjar parkeringsvakterna springa.


När du ändå lägger ner jobb . . . .


Corvetten är spiken i kistan. Har svårt parkera trots yttermått som en D-kupa. Klockan slår elva.

Det är då hon i röd kofta och alla andra vassnar ljudet.  (Vassnar = småländska för märker. Min pappa var från Aneby)
Rupp, rupp, rupp till vänster bakom fikatältet.

Dubbla parkeringsvakter och jo … det står Persåker på bilen.
– Hello sir,  alla har gått i mål men om du backar framåt i sidled och vinklar ut snett inåt i partär . . .


– Varför tog jag det här jobbet.

Jöran har åkt genom skogen på baksidan och … men … ett staket är ett staket och farbrorn i silvermustach har fällt upp soltaket på stolen redan. Svårrubbad.
-Ehh hello hörs det i högtalarna. We … we … need to move a … a…. 1934  two .. one … 29 –  26 year  I mean Chevy . . .
Jag kissar på mig på läktaren snart. Detta är årets superpärs. Skall den gode racern klara’t.


Han är ute ur bilen men är bilen inne? Jag dör av upphetsning.  Jöran Persåker. Är han helt inne?  Var är staketet?  Var går gränsen? Folket fäktar. Ska Chevan flytta sig?

Nääj, Jöran lämnar bilen.  Silvermuschen sitter kvar i orubbat bo. Är det över?
– Strike out fem över elva !! ??

Eller nej, jo nu kommer han gående.  Persåkers Speedshop i kött och blod uträknad. VÄNTA, nu ombeds han gå tillbaka.

BLAM på startnyckeln, 440:in ångar, Jöran stadgear om och  . . . Plyman är … INNE  !!! YES, staketet  bakom. Parkeringsvakten totalslut. Som absolut siste man kom svensken från Dalarna.  GRATTIS !  Var är toaletterna. Jag pinkar på mig.

– Vadå, det där var väl inget säger farbror frän och fortsätter:
– Gott om plats – nu kollar vi på pristagaren Arnold.
Jag ser två vinnare jag.

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

3 reaktioner på ”Persåker sist !!!

  1. Mannen, myten, legenden Jöran Persåker har tyvärr lämnat oss, jag tog emot denna tragiska nyhet den 19/12 2023, så tyvärr finns inte denna glädjespridare längre med oss, jag började med Amerikanska bilar 1982, och då var utbudet i Sverige inte mycket att hurra över, det fanns visserligen några man kunde handla av, Hansen racing, Leufvens, Norrlands custom, Klintberg & Way och kanske någon mer, men när Persåker drog igång sin berömda speed shop så blev allt liksom så mycket enklare för oss som gillade att trimma våra V8.or, han pratade om det och det och att det var fränt och man handlade och trimmade vidare, så det känns på något sätt som man kände Jöran efter alla samtal och beställningar man har gjort av honom, så han kommer att bli mycket saknad av oss alla som har haft med honom att göra under årens lopp, så jag hoppas att det körs dragracing där du är nu Jöran.
    Vila i frid

  2. pg90เป็นเกมสล็อตออนไลน์ที่มีความนิยมอย่างมากในปัจจุบัน และมีความสนุกสนานระดับสากลที่หลากหลาย หากคุณต้องการเข้าเล่น PG 90 ถอนสามารถทำได้โดยดำเนินการตาม

  3. pg slotco login สามารถทำได้ผ่านช่องทางต่างๆ ดัง1. เว็บไซต์ของ PG Slot: ท่านสามารถเข้าสู่ระบบผ่านเว็บไซต์ของ PG Slot ได้โดยตรง โดยสามารถสมัครสมาชิกได้ฟรี

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *