Moppetrav på Classic Car Week. Succé i första kurvan.

Classic Car Week är av tradition en måstevecka om man gillar jänkare.  CCW går inte att slå. Så kommer denna nyhet och ny etta på hitlistan. Moppetrav! Ljuuuvligt. Bara ordet smakar gott. Man ser i huvudet direkt vad de smågalna innovatörerna i Rättvik hittat på. Jag greppade kamerorna. Det här måste jag bara se. Och det blev totalfantastiskt på Classic Car Week-vis direkt.

Hela grejen luktar tvåtakt och varmkorv.
Smaka på ordet Moppetrav.  Två institutioner i den svenska sommaren korsas och vi får gemyt, underhållning, skratt, spänning och leenden som sitter kvar.


Billös i juni – inga problem

På stallbacken rullade amerikanska bilar in med mopeder på släp och flak.  Ingen musik i högtalarna. Det här är inte raggarträff.  Det här är två kulturer som kramas en torsdag i sensommarsverige.

KNÄPP, säger det i högtalarstolparna när speakern trycker på knappen.
Alla lyssnar till sekunden av tystnad.  Det är då det händer. Magin. Classic Car Week har intelligent nog valt en travspeaker !!!
– En korrekt, korthuggen röst meddelar torrt att dagens bana är 1640 meter och medeltung samt att starten kommer ske med den startbil som i Rättvik är försedd med vinklad vinge. KNÄPP.

Det är tyst igen.
Folk strömmar till.  Vi ser liksom starten i fantasin innan allt börjat och vi ler fånigt. Mopeder lastas av. Några startas.  Vi går och tittar på hästarna i pressad plåt.   Det finns tre klasser. Otrimmat original, trimmad 50cc och obegränsat trim.


-Jag vill spela på mopparna, känner jag spontant. Var är totalisatorn? Vilket odds är det på Zundappen med 70 kubiks cylinder och Dell’Orto?
– Men det går inte att spela på mopparna – ännu  ;o).

Spraak – Fem minuter till start första lopp mopeder original – spraak. 
Startbilen kommer ut.
Jag är så otroligt upphetsad av lugnet. Här finns inget som piskar upp stämningen. Det underbara travgänget i tornet gör bara allt på riktigt. Klocka, information, rubbet.
18 sekunder till start och vi är helt galna av upphetsning över att startbilen finns och av gubbarna som sparkvinglar fram på sina klena tvåhjulingar.

Så går starten och … det underbara händer !!!


Mopederna hinner inte med startbilen !!!
Föraren gör så klart som han alltid gjort i alla år. Det är bara det att hästar springer fortare. Ett glatt mummel sprider sig i publiken.  Så sött.  Enpetarna och de andra kämpar i gruset men hinner inte med.


Upploppet är en evighet. Folk kör med kryckor och brutna ben. Det låter inget.

– Va fasen Ove, Sätt dig upp i sadeln. Du får inte minska luftmotståndet. Det är trim.
 Målgången en rofylld historia i ultrarapid och vi fotar som galningar !!
– Alla applåderar. Vi älskar det.

Nästa heat. Trimmade moppar.
– Örn, örn, örn. Gubbarna är laddade och DÄR går starten och nu blir det mer fart.  Tror någon gjorde en rivare som i alla fall går att mäta med skjutmått.  Nu hänger det folk på räcket i sista kurvan och filmar där skäggiga män korvar sig fram i lösgruset med sina ylande springare.  – Ja é inte bitter – med flaggande jacka och fötterna på flaket.
Jamen nu blev det tävling.  Otrimmat var kanonkul men detta var  gulligt och minsann litet tävling också.

Uppvisning

Den här polaren kunde köra. Gräsklippare med Honda 750 på 104 hästar. varvade 11.000 och kolla framhjulen stora som till en pirra.  Killen åkte hundra knyck med ställ i kurvorna.
– Jeees!

Sista heatet fri trimning

Jayyy, motorcykelljud nästan, bakhjulsåka och 10.000 varv. Folket sätter sig upp i bänkarna.


Starten går och startbilen hinner inte undan !!!

Detta är FEST.  Så fort han börjar fälla in grinden börjar 15 gubbar växla som tusan och tränga sig förbi. De kommer in i första kurvan med ovana speedwayben och fladdrande jeans.

MAMMA, nu går det undan.  Farbröderna håller i på rakan. Ingen vill släppa.

De kommer upp i 70 knyck och därefter väntar kurvan.

Ännu snabbare. Några åker upp i doseringen och snuddar räcket.  Ny bortre raksträcka coming up.

Blårök och banracing. In i sista kurvan. De på innern driver ut mot de som kommer på ytterkurva och hjälmar och fotpinnar och jämar’n vilket drag.
Målrakan nu och det sprutar grus – halleluja !!

Men alltså Classic Car Week – vilken dundersuccé.
Plötsligt, efter 30 år av nya bus kommer ni upp med DETTA 2019!
Genialiskt, suveränt, frääänt.
– Jag sitter bänkad 2020.


Snyggt i depån.

Göran Ambell och Kicki, två fantastiska Classic Car Weekarbetare genom åren syntes i publiken.

Vinnarhojen

Johnny Färjegård Borlänge tog den första segern i tyngsta klassen.

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *