Canada-Kens 1960 Corvette.

Ken LaChanse lägger in trean på Tremeclådan och husen flyger förbi som staketpinnar.  -Tjohoo, ropar jag på svenska och tappar nästan kameran i backen där jag håller den utanför bilen i rycket från 405-hästar’n.


Han bromsar och kameran är på väg i asfalten igen.

– GOOD TIMES IN FLORIDA  KEN!

Canadensaren flyttade till värmen för några år sedan.  Han slog till på ett hus med dubbelgarage vid kanalen som även går förbi mitt hus. I flåset med flytt och husköp drog han till med den obebyggda granntomten också.  2015 byggde han det stora garaget på den tomten och anslöt det till huset.

Han blev med 1960 Corvette 2017. En skaplig en från Boston men inget som Ken hade tänkt sig på långa vägar. 283:an var från en 1957 truck och hade en fourspeed från 1965 så inget matching numbers samlarobjekt. Han rev isär hela bilen. Nu skulle den få allt nytt i restomod stil något som är mycket populärt här.

Ken tittade i kataloger från GM och beställde en  ZZ6 från Chevrolet . En turn key performancemotor på 350 c.i. som ger 405 hästar vid 7300 r.p.m. Den kom i en trälåda,  kostade 7300 dollar, sänktes ner i det nymålade motorrummet och startade på direkten.


Bakom den valde Ken en femväxlad manuell låda från Tremec.
-Den ger en nice overdrive på 0,67, säger Ken.

– Med en bakaxelutväxling med 3,55:1 åker jag  80 miles/h (130km/h)  på 2300 varv, tillägger  grabben på 76 år.

Inredningen är såklart ny liksom sufflett och lackering och dash.

– En kul grej var att genom att sälja alla originaldelar som betalade bra kunde mycket av det nya finansieras, säger Ken. Mätarna är Dakota Digital och skiftar bakgrundsfärg efter tid på dygnet. Vita på dagen och blå på natten.


Avgasrören mynnar nu under bilen och inte i stötfångarna som resulterade i rost efter några år. Istället sitter där nu ledlampor.
60:an är en snygg årsmodell med sina kromtänder i fronten. Fälgarna är 17 tums Cragar och ett måste enligt byggaren som gillar den gamla stilen. Skoopet på huven var också ett måste för att få plats med det högresta insuget och Holley 780:n som motorn kom med.


Bromsarna är från Wildwood och den heltäckningsmattan signalerar att oljeläckage är nu  bara ett minne vått.  Fjädringen kommer från Jem Meijer. Bilen har kuggstångsstyrning så klart.

Mekonomen Härnösand med veckans vara gillar Worldkustom.


Snyggt garage och mancave. När det gäller vindrutan har Ken ett tips.
– Jag köpte hela rutramen med ruta för … jamen billigare än en ny originalruta skulle ha kostat.  Ramen med ruta kom med 8 bultar. Bara att skruva dit.

Floridabil numera. Borttagna vindrutetorkare.  Elsystemet kommer från Ron Francis = en dyrare version än  Painless Wireing.

Mycket trevlig kille Ken. Läs mer om hans garage här.

Ken och Nancys Corvetter.


Lackade Worldkustoms projectbil 1959 Cadillac

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *