Bygg en enkel customratt

Detta är vad jag ser från förarplatsen i Buicken, en jätteratt som täcker halva vindrutan. Dags att bygga en ny mindre ratt. Av: Jan Silèn

Dålig sikt och långa rattrörelser.


Buicken är ju taksänkt och sätet sänkt så ratten täcker halva framrutan.

Detta är vad man ser från förarplatsen.

Jag bytte till en rattstång med servo för nåt år sedan och nu kändes ratten för stor. Några säger att det är mindre ratt på bilar med servostyrning, andra har aldrig hört talas om olika storlekar på rattar. Om det nu inte är mindre ratt på bilar med servostyrning, varför är då blinkers och växelspak 5 cm kortare på servo rattstången?

Hörde med några importfirmor om dom kunde få fram en mindre ratt, samtliga skulle hålla utkik på sina USA resor, men alla rattar var av större storlek sa dom, om dom nu ansträngde sig att leta när dom var i USA.
– Ja då får jag väl bygga en ratt själv då.

Krantz köpte en NOS ratt i USA och kom hem med.

När Krantz var i Florida så köpte han en NOS ratt åt mig som jag kunde utgå ifrån, min original ratt var för fin för att kapa sönder.

Det här är det som blev kvar när jag kapade bort rattringen.

Armeringsjärn
Ett 20 mm armeringsjärn böjdes till över knät.
– Hmm, nä en kompis som har ett smidesföretag valsade till det.

Idén att använda ett armeringsjärn stal jag av Urban Gustavsson som hade gjort  nåt liknande till sin Rod.

Läs mer om Gustafssons rodbygge  här 

Sedan slipade jag halva armeringsjärnet slätt på sidan mot föraren, baksidan fick ha kvar räfflorna som blir fingergrepp.

Rattcentrumet svetsades fast i armeringsjärnet.

Krångla till det
Bara för att krångla till det så kom jag på att ratten skulle ha två färger och kromringar som avgränsning mellan färgerna. Så spår för kromringarna slipades ur armeringsjärnet.

Kromringarna kapade jag till av kromat kopparrör.

Limning
Kromringarna klipptes till så omkretsen stämde med armeringsjärnet och limmades med locktite och drogs ihop med slangklämmor tills det torkade.

Tråkgöra!
Nu kom man till tråkgörat, spackling, finns det nåt tråkigare?

Till slut så blev det någorlunda godkänt. Men det blir aldrig riktigt bra när jag spacklar, jag är totalt urusel på att spackla och slipa.

Nu var grönfärgen på plats i alla fall.

Och även svart färgen, bara klarlacken kvar.

Katastrof
När jag sprutar på klarlacken blev det bara skit! Färgen reagerar på klarlacken och hela ratten blir matt grå/vit. Besviken svär jag och ger upp för dagen och förbereder mig på att få börja om med slipning och målning nästa dag.

Ett under inträffar
Jag gruvade mig för att gå ut till garaget nästa dag och se på eländet. Men denna syn möttes jag av, en blank å fin ratt. hur gick det till? Har färgen en gång reagerat på klarlacken så brukar det ju vara kört.

Dörrlampor heter det visst nu
Porrbelysning brukade vi kalla dessa lampor när vi åkte EPA-traktor och hade dem inne i hytten. En sådan lampa kommer att användas till signalen. Nu är ratten monterad men inte provkörd, sommaren tog slut.

Men så här blev det, ni får ursäkta bildkvalitén. Hoppas nu att det blir lite mindre rattrörelser till sommaren. Gamla ratten var 46 cm i diameter den nya blev 38 cm i diameter.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Bygg en enkel customratt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *