Cadillac 59 top chop del 20 av 500 kanske

Cadillacprojektet är tillbaka!! Förra avsnittet var i november 2019.  Ett år small förbi.  Nu monterar vi Vintage Air. 

Orsak till avbrottet:

Garagebygge.  Här kan du läsa om hur Myran petade mig i bröstet och sade att jag skulle bygga.
Knappt avslutat petade hon igen.
– Nu tar du Cadillacen, sade hon.

– Det kallar jag stöd i livet. Drömgarage drömbil drömtjej.

November 2019. Christer Johansson från USA trollade dit dörrarna med bästa möjliga springor. Du som kliver på läsandet nu och tycker den är låg i taket.  Superbyggaren från Californien, Bernt Karlsson, choppade den live på Västerås Summer Meet no:1.
– Detta var  sommaren 2017.

Jag fick inte montera dörrarna själv, sade bilplåtslagaren och lackeraren Christer.  Bra med sådana vänner.


Swisha till 070-345 8449. Skriv namn och adress i swishmeddelandet och böckerna kommer hem till dej.

Nu är projektet inrullat. Jag fick ett råd av Robban Viklund i Härnösand.
– Se till att du får motorn att gå innan du monterar framskärmarna sade bilplåtslagaren som vet att vara rädd om nymålade karosseridelar. Lät bra tyckte jag.

Själv vill jag inte ha en provpenna på trekvart till oljetrycksgivaren och en annan till tändningen och en tredje till laddningen. Har gjort sånt. När motorn startar blåser allt omkring och man vet inte vilken lampa som är vad och kramporna lossnar och livet svettas  i träskorna.

Glöm det. Jag skall ha lugna puckar. Det blir monterad instrumentbräda, under- och överdel med tändningslås alla mätare och kontrollampor kopplade innan nyckeln vrids om plus bromsar och NU blev det mycket!

Tvåkrets bromsservo, skivor och ok.


Det lade Christer Johansson i bagaget redan i USA. Tack igen.

Rör och nipplar kom snabbt och enkelt från Norrlands Custom i Örnsköldsvik, bäst på slitdelar. Gotte bockade.

Jag ska bara . . . 
Innan motorn sänks i måste  instrumentbrädan  dit och innan det värmepaket och ac och innan det måste jag måla och isolera torpedväggens insida mot cupen så …  here we go.

Rent hus.  Jag vill inte ha stoppad päls på Cadillacplåten. Jag gillar äldre plåtbrädor där insidan avspeglar utsidan i färg och form. Instrumentbrädan är inte målad ännu by the way.  Customkungen Lennart Zacke Zackrisson i Hedemora har byggt den åt mig och KML i Njurunda, som lackat bilen,  spacklar och målar den just nu i bilens färg, Hållkäftblå.


Underdelen är klar i White Pearl.

Vintage Air – värmepaket och AC i ett. 
Jag har ringt och sökt och läst men inte hittat ”rätt” gubbe att prata med. Jag vill ju ha Vintage Air i mitt choppade 1959 Cadillac projekt. AC och värme i ett, litet och behändigt men tillräckligt för en stor bil. Man vill prata, fundera, fråga.  Vad skall jag ha? Hur monterar man.

Så bara står han där på marknadsgatan. Todd från Haven Florida. För mig kunde det lika gärna vara Todd från Heaven.  Killen har monterat kit i alla sorters fordon under tio år och kunde svara på alla frågor från en orolig Krantz.

– Du skall ha en Vintage Air IV och få se… ja just den här fittingen och två såna här och slang och fästen och den största condensern och nej … nu har jag inte tryckvakt och nittiogradaren med mig men . . .
-Plastkortet liksom flög upp ur börsen av sig själv.
Det var detta jag letat efter.

10.000 spänn pling,  en golfbil kom fram att lasta på som körde mig ända ut på parkeringen och jag hade ett telefonnummer att ringa när som helst.
En vecka senare kom ett paket från Todd med resterande grejer.
– AC och värme bolt on, check.
Det gick ner i en ansträngd resväska.

Medan höstregnet övergick till snöflingor utanför fönstret sprättade jag plasten. Det luktade Florida.

A-MEK gör all krom och på bilen och Roger Andreasens fantastiska förståelse för metall gör sånt jag inte har en aaning om.

Han choppade ventilationsturorna exempelvis och jag fick tillbaka dom kromade som nya. A-MEK nytillverkar till din bil det som inte finns.

I det tomma utrymmet efter original väme/ac-paket kröp Vintage Air IV in smidigt. Version IV är det största paketet.  En annanas och en mandelskorpor  upp från golvet blir bra.

Efter fjorton ditlyft  med tillhörande tillverkande av fästen satt det där som det inte gjort annat.  3/16 skruvarna  fick jag av Cadillacmannen Magnus Viklund för tio år sedan. Han hade kommit över ett lager och jag fick massor av olika tumdimensioner.  NU passade de korta som handsken.

Ut med paketet och målning av  den sodablästrade plåten. Roger Andreassen på A-MEK i Uppsala sodablästrade plåten 2017. Ingen rostbrun nyans någonstans efter att ha stått obehandlad i tre år. En till fördel med sodablästring.

 

Sedan blev det  Eastwood och ovanpå detta ljuddämpande matta.
Nöjd gick jag upp på husets vind där mattor i olika tjocklek väntade överblivna efter tidigare byggen. Nu skulle jag få användning av dessa.  Då kom sonen Gottfrid och förbjöd mig.

Apropå sonen
Årets jullåt Step Into Christmas. GLAD jullåt i dessa tider med raggaren Gottfrid som blev fyra i Idol 2019. Följ  rock and rollaren på Spotify så har du koll på nästa singel som kommer i vinter.

-Det där är ”gammelväla” (norrländska för åldrad metod från hedenhös).
– Du ska ha blymatta fattar du väl. Han ringde sin tjej Denise som var på stan och hon kom hem med ett tungt paket tunna skivor.
– Kan väl aldrig funka, sade jag. Det ska vara tjocka skumgummiplattor.

Gottfrid fnös, tog med sig Denise och de klädde torpeden på det sätt man gör i ljudbilar.


-Jaha, det var en lektion i isolering 2020.

 

Vintage Air IV ramlade sedan dit, sitter nu i fem fästen och väntar på värmeslangar och ac-ledningar. Christer Johansson har förbjudit mig att dra ledningarna genom torpedväggen.

– De skall gömmas i ramen och komma in via golvet, säger han.
Bara att lyda.

Del 0  Vill du läsa upprinnelsen till projektet, del-0 om du så vill, klicka här.
Del 1
Del 2cad59_06

Del 3

Del 4
Del 5
Del 6
Del 7
Del 8
Del 9

Del 10
Del 11
Del 12
Del 13

Del 14  
Del 15 

Del 16 
Del 17 
Del 18 

Del 19


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *