Rodderns 1955 Chevrolet stepside.

När en hotrodder bygger lastbil blir det lågt och fett med bulliga skärmar och framstötfångaren i backen. Torbjörn Hansson från Söderhamn bor på Fröjdablicksvägen. Han vill ha vackra saker för ögat.  

Den gamla Chevan har gnistrande lack och ett stance som gör att han får snedda över fartguppen men vacker är den. Karossen var ny för året 1955. En supermodern strömlinjeform med skärmarna inkorporerade i karossen och panoramavindruta även på ett rent arbetsfordon.

54:an blev plötsligt tio år äldre när 55:an presenterade särskilt som 55:an kunde fås med V8 när Chevrolet presenterade sin första mullrande V-motor därtill försedd med toppventiler.  Lägg därtill 12V elsystem som standard och för första gången möjlighet att få servobromsar och servostyrning.

”Bilen”, för det måste ha känts som en bil för med tanke på hur en pickup var beskaffad tidigare, blev direkt en succé. Nu fick man all komfort och styling med personbilsliknande instrumentbräda plus att det var en pickup. Den kunde dessutom fås med panoramaruta även bak och 7 fots flak för den som önskade.

En lyxpickis vars front hade stora likheter med personbilen. Succén avspeglar sig i produktionssiffrorna som är något svårtydda från 1955 men 380.000 verkar ha byggts.

– Jag håller egentligen bara på med roddar och sökte ingen pickup när jag ramlade på denna.

Tobbe berättar:
– Året var 2013. Bilen satt på ett chassie från en 1988 diesel.  Hjulbasen stämde perfekt.  Den såg rätt ut. Bromsar och fjädring och styrning var modernt, bilen var oregad och karossen ett rostigt lik.

Perfekt för plåtmannen och skruvaren på Fröjdablicksvägen alltså.  Nä, det är inte stageat.  Grottan är en genuin meckplats med drickakyl, gammelradio, rodrattar, kylarmaskeringar och motorn som sprängdes i delar  igår på golvet. Så ska det se ut i ett garage.

34:an har han inte byggt själv men väl tweakat, lackat och ägt två gånger. Numera såld till Delsbo. Favoritfärgen är Corvette C6 Lemans Blue.

Här satt vid ett tillfälle en 720 hästars 572 motor. Idag en 350 Cheva smallblock med BMW:s manuella femväxlade låda bakom. Plåtmästaren har lagt in en gallerprytt port hole i torpeden av aluminium.  Det kommer bli mera sånt.

Racestuk med minimal dämpning, bur och en niotums Fordaxel med Detroitlocker och Strangedrivaxlar.  Kardantunneln har Tobbe designat.

Tebax till lilla lastbilen. Fälgarna är något så ovanligt som avsmalnade med utflyttade centrum.
– 1988 chassiet är bredare och jag ville ha in hjulen i skärmarna så det blev baklängesmeckning för att få det som jag ville, säger Tobbe.
Navkapslarna med spinners  är Corvette, troligen 1964.

Den svänger, bromsar och går som en modern bil och faktiskt tystare på något sätt.
– Vad har du gjort?
– Luftfjädring, säger ägaren.
– Det låg några luftbälgar på jobbet till en skakig maskin men de användes aldrig så jag fick köpa dom för en smörgåstårta. Jag gillar luftfjädring. Man kommer bort från den där mekaniska gnekkänslan med fjädrar. Det blir ett flyt på något sätt.

Smeden hade gått bananas i pannrummet. Nu sitter där en 305:a med ett sixpack förgasararrangeman (!) och ventilkåpor från Corvette samt en Hanssonhålad breather från Cadillac på toppen. Under golvet sköter en TH 700 växlarna.

– ??!
– Nämen bara för att jag hade en tank liggande. Tyckte den passade.

Stötfångaren har fått, inte parkeringljus, infällda utan helljus från en Corvette C5! Roddern har bra lyse och  customnerv. En plåt förenar kaross och stötfångare. Målat har sonen Alexander Hansson gjort.

Durkplåten stack i ögonen trots dess fina egenskaper på ett flak. Lösningen blev att lacka den svart och sedan slipa fram mönstret för hand och slutligen försegla allt med klarlack.
Timmat, timmar, timmar. Sonen fixade det också.

Pickisen besiktades 2019 och Tobbe har ägt den fyra gånger sedan 2013 ”så nu blir den kvar” säger han.


Först såldes den till sonen sedan åter till pappan. Därefter byttes den mot en rod för att komma tillbaka då den byttes mot en Impala och är nu tillbaka.
– Ja himmel, port holes och återköp. Hobbyn ser olika ut för alla.
Tack för en härlig dag Tobbe. På återseende.

Swisha namn och adress till 070-345 8449 så kommer böckerna i brevlådan. 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *