Sverige har fått en ny rod på vägarna!

Registreringsbesiktad, kontrollbesiktad och klar jamen NYSS.  En 1930/31 Ford byggd av Arne Friberg i Lobonäs.  Bygget har gått som utspridd  serie i Worldkustom under fyra år. Dessa dagar behöver vi upplyftande läsning så här kommer HELA bygget sammanhängande inklusive det nya, sista avsnittet. God läsning på er.


Arnes Hotrodskola – del 1

I Lobonäs menar man vad man säger. Ordet skola innebär skolgård,  A-Ford vid tramporgeln och sidventilare i korridoren. Uppställning vid bänkarna för rektor Arne Friberg.

rodskola31

-Sj-Sjutton också, det har ringt in redan.  Jag är sen.

rodbygge25

-Lektionen har redan börjat.

– Men är du tokig, säger Arne Friberg.  Sluta med det där. Jag är ingen rektor, ingen lärare, jag var inte ens ordningsman. Jag bara gillar bilar och sånt.
– Jaha okej då, men när jag ändå är här med kameran kan jag väl ta några bilder i läroverket.

arne

Arne tittar långt på mig. Han gillar inte skolsnacket och inte den här retstickan Krantz i halv storlek.

Han tar ett steg ut på golvet. Nävarna är som bakaxelklumpar. Dörröppningen bakom honom ser plötsligt  väldigt … liten ut.

– Ehh, nä men Arne  . . .  jag menar, ..  och så snavar jag i en ram på golvet!
– T-titta, här ligger ett skolexempel hör jag mig själv säga… himmel jag kan inte få det ur systemet!!!
Jag kommer att få en smäll  i inlärningscentrum.

persaker_logo

Arne lägger armen om mig. Det känns som att få ett  vinterdäck runt halsen. Sedan tar han mig till bespisningen och häller upp kaffe.  Vi börjar om då.

Välkommen till Hotrod ….  bygget. Del 1 

Worldkustom har bett att få följa Arne Friberg från Lobonäs. Han har fått en beställning på en A-Ford rod från årsmodellerna 30/31 och han tar det litet pö om pö när andan faller på.

img_0227

Originalramen omformad.
Ramar bygger han själv. Han svänger ut dom litet på mitten för att de skall löpa under karossen.  Original är de spikraka och har heller ingen kickup över bakaxeln utan slutar tvärt med en bladfjäder.  Se bilden på originalramen nedan.
-Jag gillar inte de där hästtrillorna, muttrar Arne.

I just detta bygge formar han om originalramen och anpassar den till karossen.

dsc_0004

Hairpins gillar han däremot men det gillar inte SFRO.

Hairpins (hårnålar) är stagen till framaxeln som går ihop från två till ett innan infästningen i ramen. (Se ovan) Fungerar på bra vägar men i Norrland är det inget att ha menade SFRO så  ramen ligger där den ligger  i väntan på bättre tider.

Nordtrafik Nordtrafik

Bygget började med att Arne skulle göra en ram åt en kund. Sedan svällde det till att han skulle ställa ramen på hjul. Sedan att han skulle montera karossen och nu vill kunden att Arne skall bygga den klar.  Så… Arne började med att göra en ny ram i 3 mm plåt. Klipp och kantpress är nödvändiga verktyg.  Man kan köpa en ram också så klart.

163

Fyrlink innebär fyra stag som sammanlänkar framaxeln med ramen. Plåtar klipps till på båda sidor om ramen och boxas. Arne svetsar i ett rör mellan dessa där bultarna skall gå. Slutligen tillverkar han ett bleck som sammanbinder övre- och nedre bult på baksidan. Inget måste men …
-Då blir SFRO glada, säger han.

164

Framaxeln köpte kunden klar med spindlar från JoCar. Den fästs i fyrlinken med så kallade batwings. Dessa gör Arne själv.

166
Efter decennier av roddbyggande och ackumulerad kunskap behöver du idag inte bekymra dig så mycket om vart bilen hamnar i höjd över marken.

verktygsfilm

Denna framaxel har fyra tums drop vilket ger en lämplig ”rodhöjd” för de flesta.  Tvärbalken fram har en given höjd infälld i ramskenan och i den bultas transversalfjädern med sitt uträknade fjäderblad.

165

Naturligtvis kan du bestämma själv på millimetern hur du vill ha det… eller som här bränna ihop det enligt tradition. Balken köptes färdig.  Ramtassarna fram är öppna och slutförs senare.

167

Här ses fyrlinkens infästning i ramen.
-Detta är mycket kraftigare än på en serietillverkad bil, säger Arne.
– Fabrikerna kör med 1 mm plåt och dessa roddar har 3 mm godstjocklek, fortsätter han.

När ändå motorn hänger här.  I detta fallet en 350 vanmotor med tillhörande TH 700 växellåda från Chevrolet.  Motorfästena går flush med balkens överkant och är också givna på det sättet. I andra änden har Arne fått ”passa in” motorn så den ”sitter bra” med tanke på bakaxeln.

image4

Grundregeln är att vevaxeln i motorn skall vara parallell med pinjongaxeln i bakaxeln. Annars får man vibrationer.  De kan få vara olika i höjd. Faktum är att de ska vara olika i höjd för att knutkorsen skall jobba men … de måste vara parallella.

Krantzjackan 1000

167

I övrigt kommer vi till den första svårigheten. Trängsel.  Arne har monterat styrsnäckan som är en nytillverkad Vegastyrsnäcka. Okey nu börjar trängseln för nu sitter styrstången där och sedan skall headers hit och oljefiltret skall också rymmas.  På andra sidan skall headers och startmotor samsas. Läge för passa in, mäta,  punkta, skära upp, göra om, göra rätt.

Det får räcka för denna gång. Fortsättning följer . . .

Backa Worldkustom

Del 2

Gör det inte svårare än det är, säger Arne Friberg i Lobonäs. Om du bara skall ha en åkrod att kuska runt i behöver det inte bli dyrt eller avancerat. Hot rodding var enkelt i begynnelsen – remember. by Krantz

the-california-kid

The California Kid. Kultrod.

Hot rods har idag blivit konstföremål som fått egennamn och upphöjts till historia och satts i Hall of Fame.

rodbygge26

Allt det där är ju bra men låt inte det hindra dig från att sätta ihop en ”hembyggd” hotrod att ha kul med, säger Arne som tillverkat flera.

img_0218
Arne har bl.a. en rapp 31:a roadster med klädd aluminiumsufflett så den ser ut som en cab allt byggt helt från scratch. Karossen har han valsat fram själv. I förra numret behandlades ramens utseende och framvagnen byggdes. Nu fortsätter vi bakåt fast framåt. Häng med.

rodbygge23

– Inga konstigheter, här sitter en Volvoaxel till en 242:a, säger Arne.
De är billiga, reservdelar finns, man får skivor på köpet och det är bra kvalitet.

Man rensar bort allt från ursprungsupphängningen, tömmer den på olja och sedan börjar ett noggrant pysslande.
Eftersom alla hotrods är kraftigt sänkta mot originalet och originalets ram så kan man inte utgå från ramen vid inpassningen.
-Jag sätter ramen med kaross på pallbockar. Bakaxeln rullar fritt på golvet på hjulen.
Nu börjar ett siktande och fluktande.  Målet är att få hjulet att sitta snyggt mot kaross och skärm.

Hjulet skall fylla upp hjulhuset på ett vackert och harmoniskt sätt. Var axeln hamnar på ramen är sekundärt.  När man glott klart punktas några plattjärn från ram till bakaxel bara för att fixera den. Dessa skall sedan bort. rodbygge22

Med bakaxeln exakt rätt för ögat, punktas fyrlinkens infästningar fast i ram och bakaxel. Arne gör dessa infästningar själv men de finns även att köpa.
-Jag gillar att hålla på med plåt, säger han.

När det kommer till svetsning av fästena på bakaxeln har Arne ett tips.
-Jag brukar svetsa runt hela bakaxeln även om fästet bara sitter på framsidan. Detta för att få en jämn värme och svetsfog runt om så inte axeln ”drar” sig.   När allt svalnat slipar Arne bort den onödiga svetsen på axelns baksida. Coliovers, alltså fjädrar och stötdämpare i ett, bultas sedan i samma fästen på baksidan axeln och upp i överliggaren. Enkelt.

Panhardstaget (det vågräta tvärs över) ska ta upp axelns förflyttning i sidled och skall vara så långt som möjligt. Här sitter det framför axeln under soffan men kan också sitta bakom.

Alla fästen görs i 3mm plåt och staget är ett tjockväggigt så kallat profilrör där ändarna gängas i och justeras på så sätt till exakt längd.

alvis-on-ice-10

– Allt ät väldigt grovt på en hotrod i jämförelse med leksaksbitarna på en serietillverkad bil men det är väl bra. Då håller det och besiktningen gillar det, säger Hotrod-Arne, här i en T-23:a på isen i Lobonäs.
(Alltså han kör som en stridspilot. Här tvingade han mig att åka med. )

img_0235

INTRESSANT: Arnes avsteg.
Till plastkarossen kommer färdiga fotsteg och passbitar som skall täcka och  löpa upp på ramen. Arne gillade inte dessa då han tyckte att de ”gick ner för långt”.
-En rod är redan så låg, säger han. Det blir svårt att köra med fotstegen hängande för lågt.

Han tillverkade egna delar i plåt som ”är högre” och ger förbättrad markfrigång med 2 tum.
Det innebär också att bakskärmarna kortas.

Arnes avsteg blev fotsteg.
Två hotrods är aldrig lika och detta kommer visa sig mycket lyckosamt och harmoniskt längre fram.

162

Ramkryss finns att köpa men detta är Arnes egentillverkade. Ramkryss är ett måste hos SFRO och TESTA som den nya parallella testorganisationen heter. Ramryss är till och med på senare tid ett krav hos de lätta T-23:orna.

Mekko_hansen

Växellådan vilar på plåten under medelst original gummibussning.

rodbygge16

Torpeden heter väggen bakom motorn men kallas också brandvägg och en brandvägg i plast gillar inte Arne.  I Norge är det lag på brandvägg av plåt.
-Jag har sett bränder, säger han kort.
Plåten har han bockat själv i två delar.  Eftersom motorrummet på 30/31 Ford ursprungligen var avsett för en fyrcylindrig motor blir det trångt med en V8:a . Åtgärd: Försänkt brandvägg.  Motorn hamnar något längre bak vilket är bättre för viktfördelningen och allt får plats innan kylaren.

rodbygge08

Så gör han en försänkt brandvägg. Plåtskruv först och sedan när alla ändringar och justeringar gjorts blir det svetsning.

fits

Eftersom original 30/31 framskärmarna gick ner för långt i förhållande till de nya uppflyttade fotstegen får bilen istället 32:ans framskärmar som harmonierar direkt.

img_0234-1

Mellanaxeln har kommit på plats. Cheva yoke in i TH700 lådan chevaaxel och längst bak har en snutt Volvo svetsats på så det passar mot bakaxeln.  Kardanen sattes upp i svarven och svetsades.

persaker_logo

rodbygge30

Det är som synes mycket på- och avplockande av karossen under byggandet. Nu börjar de karossdelar som är byggda i plåt och som skall möta platskarossen ta form.  Ramen är ”klar”, drivlinan är på plats och arbetet med att utforma ”det som syns” till harmoniska linjer har börjat. Fortsättning följer.

Del 3

Arne fixar en tank och rullar ett eget golv i  del 3 och linjerna börjar ta form

rodbygge42

Vi upprepar: Hot rods har idag blivit konstföremål som fått egennamn och upphöjts till historia och satts  i Hall of Fame.  Mångmiljonbyggen av proffsfirmor där ägarens arbetsinsats är att skriva under checken.

Allt det där är ju bra men låt inte det hindra dig från att sätta ihop en ”hembyggd” hotrod att ha kul med, säger Arne som tillverkat flera.
– Det var trots allt så allt började.
– Bygg själv och ha kul i garaget.

Worldkustom följer hur Arne kröker till en hotrod i Lobonäs.

rodbygge26

img_0218

Arne har bl.a. en rapp 31:a roadster med klädd aluminiumsufflett, så den ser ut som en cab, allt byggt helt från scratch. Karossen har han valsat fram själv. I förra numren behandlades ramens utseende och framvagnen och bakvagnen byggdes.

ES5

Nu fortsätter Arne. Häng med.

rodbygge33

– Inga konstigheter. Här sitter en soppatank till en VW bubbla. En sån där mordbrännare placerad i knäet på föraren med påfyllnad på utsidan. Här sitter den bak. Plåten under är tilltagen i tjocklek för stadga. Vidare kommer stag svetsas för att förbereda för eventuell dragkrok i framtiden.
– Dragkrok?
– Man vet aldrig, säger Arne för första gången ikväll.

Tanken fylls med vatten innan Arne sätter vinkelslipen i den.  Hotrodden har en donator-van. Från den tas direktinsprutad motor, låda och i detta fall hela armaturen ur tanken med ledning, returledning, elektrisk soppapump och sändarenhet till tankmätaren.
Arne Friberg 05

OBS. Töm inte ur tanken efter sköljning! Då smäller det garanterat av ångorna. Sätt rondellen i den full med vatten. Även om tankar fyllts med vatten har det hänt att det poffat till ändå, skrattar den väldige.
– Man vet aldrig, säger han för andra gången ikväll.

rodbygge34

Kanonbra grej, magneter.  Plåten svetsas fast i krysset men innan hålls den på plats av magneter.
-Jättebra grejer tipsar Arne.
De är så starka så de kan hålla en hel dörr på plats. Om man skall malla av något på papper är de idealiska att klämma fast papperet med.  Köp magneter till garaget.

rodbygge35


X-up annonsKrysset svetsat.  Underifrån är plåten som håller växellådan så klart skruvad.  Det ska vara lätt att ta ner lådan i framtiden:
-Man vet aldrig, säger Arne igen.
Dämparna är Biltema (!)
Absolut ler Arne. Bygg enkelt, billigt och bra. Rodden har Volvobakaxel också. Man behöver inte krångla till det.  Rören håller dimensionen 2,5 tum.

rodbygge36

Svårighet 2
Det mesta är rakt-fram-byggande men ratten är svår. Bromsa in, mät, fundera, prova, prova igen, mät, testa.

Arne har hängt in en plåtbräda till en 34:a bara för att få en utgångspunkt i plasten. Den skall sedan bort. Kunden vill ha rattkrycka, rattstången är köpt, ratten är den slutgiltiga. En retro, repro 40-talare.

rodbygge14

Det är trångt i motorrummet också och så skall växelstaget till växellådan gå fritt.
Man får torrköra säger Arne och mungiporna åker upp. Det är som det är bara.  En naturlag. Män blir 13 år i garaget.

– Jag klämmer in mig och sitter och ”känner” , säger han.  Det skall kännas bra och man skall kunna kliva i och ur på ett bra sätt.
Han ler fortfarande

– Är köparen mycket större än dej, frågar jag?

arne

Leendet suddas ut.
– Han glor på mig länge.

Han överväger om han skall  ge mig en verbal- eller annan smäll.
Jag väntar som ett barn på julafton.
– Du, säger han mjukt.
– Kommer jag in så kommer han in.

 

Rixglas_5

Arne Friberg rullar sina golvplåtar själv.  Han använder rejäl plåt på 1,2 millimeter.

Maskinen han använder heter sick och fals.
-Man får öva, säger han.
rodbygge41

Profilerna är för att plåten skall bli styvare och så ser det bättre ut.  l slutet av varje  rilla kan plåten slå sig. Då får man krympa den.  Ett hantverk men ett roligt sådant.  

Ett enklare sätt är att göra det i en Pullmaxmaskin.

Den hamrar fram profilerna i plåten.

Det blir lika bra men jag använder sick och fals.

Mönster och utseende bestämmer du själv.

Arne Friberg 14

Mekko_hansen

-Jag gick en kurs hos Lazze Jansson, åkte hem, köpte en kantbock och gjorde min första ram.

– Sedan har det rullat på med flera plåtmaskiner säger Arne som även besökt Lazze i Pleasanton Californien.

En del plåtar görs i mindre delar och svetsas ihop. Allt bultas sedan i ramen med skruv. rodbygge39

Under fotstöden bygger Arne förstärkningar. Han bockar plåt till u-profiler för styrkan och dessa bultas sedan i ramen. Där fästena i ramen görs boxas ramen.  Detta har inte alla roddar.

Det är inte meningen att man skall ställa sig på fotstegen men rätt vad det är kommer det någon som aldrig sett en hotrod och . . . . då skall det hålla.
– Man vet aldrig, gång fyra ikväll.

rodbygge40

Staget till framskärmen köptes färdigt . Efter sedvanlig modifiering passar det fladdriga sprötet. Det stagas upp av skärmen och av staget till strålkastarna som sammanfogar sidorna och gör att allt hänger samman i ett stabilt fackverk.  Ramtassen har påbörjats att exakt följa skärmens profil.

01
Sisådärja. Det börjar likna något.  Choppad femfönsters Ford 30/31 kaross med Arnes förstärkta, höjda fotsteg i plåt som löper i harmoni med framskärmarna från Fords årsmodell 1932. Hjulen är kundens val. Gamla ekerhjul från Ford 35/36.

Del 4

Arne kopplar in sonen Björn, målar och börjar monteringen.
Häng med.

hotrod01

Men vad tusan. Går det bakåt?  Nja, en hotrod bygger man tre gånger. Först bygger man den, sedan plockar man isär och målar och sedan bygger man upp den igen för att inte sällan plocka isär efter provkörningar och besiktningar, slutjustera och sätta ihop den en tredje gång.

hotrod02

Golvet gjordes i flera olika delar. Nu svetsas de samman till större enheter.

hotrod03

Bakgolvet under soffan åter från lackering.

Arnes verktygstips.

hotrod04

Hur ofta har inte den lilla klena borren som skall centrera hålsågen smullit av, säger Arne. Mycket frustrerande.   Han har byggt en egen hållare för hålsågen.  Här borrar sonen björn hål i framvagnsbalken på ett annat bygge.

hotrod05 hotrod06

Kolla den centrumtappen!!!  Grov som en fura eller i alla fall 12 mm.
 Man borrar ett  12 mm hål där man skall köra cirkelsågen. Centrumtappen är 12 mm och den går aldrig av. Den håller cirkelsågen på plats i alla väder.
-Jättebra grejer tipsar Arne.

X-up annonsDen tidigare punktade ramen är nu färdigjusterad och klar att helsvetsa.

Arne öser på

hotrod08

hotrod09Slipning förstås så allt ser proffsigt och snyggt ut. Nordtrafik
Det är ett ständigt plockande på och av, säger Arne. Tro inte att du är ensam. Så funkar det när man bygger en egen bil.

hotrod10

hotrod11Plastkarossen får förstärkningar som gångjärn till dörren skall fästas i. Fyrkantröret fortsätter ner i golvet.

 

Städer har rondellhundar. Arne har en garagehund. Älvis. Japp, den heter Älvis med ”ä”.   Här kör man även istävlingen på sjön i februari med samma namn. Älvis on ice.  Läs mer om den galenskapen här.

hotrod12

Rotweilern kommer från djurskyddet.  Den hade tillbringat sitt liv fastkedjad vid ett element. Den var rädd för allt.  Idag trygg och glad som Arne hur än det lever om i garaget.

hotrod13

Ramen hemkommen från lack skyddad av TV-soffans plymåer.


Tinkit håller med ramarna för Worldkustom samt webutveckling.  Bra place. 

hotrod14
TBI-motorn från en Cheva-van kräver elpump och dubbla bränsleledningar.  Oljeledningen dragen.

Rixglas_5

Avgaset på plats liksom mycket annat. Det börjar verka hotrod banne mej.

 

 

 

 

hotrod15
Från banka och slå till skyddsplats vid monteringen.  Alla gamla verktyg skitar plötsligt ner bygget. hotrod17

Kunden har kommit och tittat med godkännande ögon och far och son Arne och Björn Friberg skruvar vidare.

hotrod16

Arnes egna fotstegsförstärkningar ser plötsligt ut att vara integrerade med ramen.

hotrod19

Mekko_hansen

Christoffer går i femman och har redan en egen rod.

Barnbarnet Christoffer är lättare att ha med och rulla plåt  än sonen Björn, säger Arne. .

Björn, som själv kan rulla plåt, vill liksom också bestämma över plåten.
-Christoffer är följsam och en bra hjälp som varit med mycket i verkstan, enligt farfar.   Rodden drivs med en skotermotor.

hotrod20

Framvagnen köptes färdig av kunden men det har varit mycket pill ändå, säger Arne som vill göra på sitt sätt för att allt skall bli maximalt bra.

Kolla panhardstag fram?
Panhardstag är till för sidledes stadga. Man hittar dom hållande bakaxlar. Arne gillar inte tvärställd bladfjäder fram.
– Det blir ingen precision, säger han, men ägaren bestämmer.  Panhardstag kan finnas på hairpinupphängning  men inte på fyrlink. Arne monterade ett i alla fall på fyrlinken.
-Blir stabilare och bättre, säger han.

hotrod21

Gummiklammer med extra slangskydd. Även slangskydd varhelst rören går igenom ramen.
– Och hur många timmar är du uppe i nu lilla Arne?

hotrod22

– De vete fan, säger han överraskad av frågan.
– För många säger han sedan. Man kan aldrig ta betalt för alla timmar. Å andra sidan när man konstruerande löpande ser jag det som eget lärande vilket också värt något så alla vinner i slutändan.

hotrod23

Bakslag.
Fribergs hade missat göra hål i fyrlinksfästena för handbromswiren.  Svårt komma åt.  Tog tid och möda. Det som hade varit så enkelt innan allt svetsats ihop.

hotrod24

Chevrolet  V8an är en 350 tbi från en van, alltså den enklare insprutningen som ser ut som en förgasare bestyckad med datastyrda insprutningsmunstycken.

hotrod25

Det mesta på plats och allt arbete börjar se ut för något plötsligt.

hotrod26

Volvo 140 har ett tråkigt bultmönster som är ”eget”.  Arne och Björn borrade nya, gängade hål med Fordmönster. Inga pinnbultar alltså utan fälgbultar i fortsättningen

hotrod27Sonen Björn Friberg är bra att ha. Fortfarande mjuk i lederna när det skall krypas.  Han bygger egna roddar och custombilar tillsammans med pappa Arne.  När detta skrivs är ramen helt komplett och allt sitter ”i”.

Vi väntar med spänning på nästa steg i Arnes hotrodskola i Lobonäs men först skall vi ha sommarlov.  ”Den blomstertid nu kommer.”

Del 5

rodskola32

Sommarlovet är slut och i den före detta skolan i Lobonäs går Hotrodden in på sista läsåret.   Välkommen till höstterminen av Arnes hotrodskola. 

friberghotrod_09

friberghotrod_17Arne Friberg med sonen Björn dansar numera omkring på lätta hoppsansteg  i klassrummet som lyses upp av en allt mer skinande hotrod.

Borta är hårdrock, vinkelslip och slägghammare. Nu gäller blanka bultskallar, vipetrasor och Vivaldi.

OBS OBS . Bilden är manipulerad. Arne har inte  Worldkustomloggan på bröstet egentligen.

 

 

friberghotrod_02

Senaste nytt. Bromsslangar med hölje , spunna med plast i olika färger.  Bränslerör och bromsrör klamrade med gummiklammer och inte sällan i gummislang vid genomföringar och trånga passager.

friberghotrod_03Hemmagjord bromspedal och infästning i 3 mm plåt.   Gaspedal köpt men med förlängd infästning för mer stadga.  Bultklämma på avgasrör som går igenom torped.
-Metall är enkelt, säger Arne.  Bara att svetsa, borra och skruva i.

friberghotrod_13

Gängstång med kromat kopparrör  från vvs-butiken.  Infästning i  avgasupphängning gör att man slipper vibrationer mot kylaren . Allt flexar när man kör ju.  Arne har detta på 31:an. Funkar finfint och familjen Arne har sån här körstil.

Arne Friberg 43

!!!

friberghotrod_14

bilskadeservice-leffes-lack3Kylaren kommer med fäste för stagen. Choppad Kinakylare kostade 2500 kronor.

Rostfria headers och Nytillverkade ventilkåpor i retrostil. Nu börjar det blänka.

 

 

friberghotrod_05

Huvudcyliner 240 Volvo . ” Fanns en på lagret i skolan ”

friberghotrod_12

Samma med handbromsen från en Volvovalp.

tunroth-el_12

-Jag har fått den av någon, svävar Arne.

En bra och ha grej som han lade undan.

Ville passa. Sitter på vänster sida.

Hotrods är trånga inuti.

 

friberghotrod_01

Det blir klassisk stil på rodden a la Arne Friberg i Lobonäs.
-Den måste stå rätt.  Det ska se ut som om den är på väg.

friberghotrod_07

Bromsslangen är en ny favorit som kan fås i olika färger. Stötdämparna sitter i de förstärkta skärmstagen istället för att ha flera separata fästen.  -Blir en renare look då.
Varför göra flera stag?

friberghotrod_11

Gömmer när det går. Bromsslangen går in i ramen där ett rör tar  vid via en Scott genomgång.

friberghotrod_15

Arne köpte ett ”galler”  som han säger,  i USA på en marknad. Det skulle vara färdigchoppat. Det skulle kylaren vara också. Naturligtvis passade inget. Blev till att såga sönder och plasta om så det passade.
Man blir förbannad, säger byggaren.Tro aldrig att du köpt något ”färdigt”.  Syns inte så mycket där nere dock men ändå. Fick ändra både höjd och bredd.

friberghotrod_10

Nu börjar det kännas som att jag inte hinner något åt egna byggen. Ska bli skönt med en paus.  Ägaren vill göra ett uppehåll av ekonomiska skäl.
Bra. Detta tar massor av tid.  Fortfarande gäller mycket av- och påplockning. Just nu byggs dörrförstärkningar i järn till plastdörrarna.

Karossen från Åbergs är stabil och bra men såklart behövs förstärkningar. Dörrarna skall dit nu. Stolarna är klara.
Det blev säte från en minivan där tre sitsar sitter i bredd. Jag använder två. Det finns inte plats för vanliga stolar.

friberghotrod_16

Ägaren kommer och tittar med jämna mellanrum.  Dörren sitter i klämmor. Beställaren ville ha gamla ekerfälgar med bruna skärmar. Jag ville ha nyare fälgar, mycket gummi och svarta skärmar.
– Skillnaden i tilltal är enorm och jag höll andan när beställaren kom, säger Arne som hade köpt hjulen på chans.
– Jag hade också frågat om jag fick göra torpeden avvikande vit.
– Nä, blev svaret.
– Nu hade jag gjort den rutig dessutom.

friberghotrod_09

Beställaren var chockad. Han bara tittade en lång stund.  Han hade tänkt sig Farmor Ankastuk och fick detta.
– Han pratade om allt annat medan han var här. Sedan for han. Jag visste inte vad jag skulle tro. Jag skickade en bild på bilen på telefonen sedan, berättar Arne.

X-up annons

Då svarade han:
– Finns det svartvit färg? Får jag komma och titta igen? Du har fått till bilen bra.
-Det kändes som jag fått erkännande för det huvudsakliga stuket på bilen ändå, myser byggaren.

friberghotrod_16

Arne Friberg 05Jag är väl gammalmodig men jag gillar det gamla stuket från åttiotalet med 15-tumsfälgar, 60-profil på däcken fram och 70-profil bak.

Dessutom har jag 32:a skärmar på karossen som är 30/31 och ett högre fotsteg som löper jämt med skärmarna. Resultatet blir en slankare linje med bra lutning.
Nu pausas bygget ett tag och det är bra säger Arne Friberg i Lobonäs.
– Så jag hinner med mina egna bilar också.

verktygsbodenAllt för dig som skruvar

Del 6

Paus – slåttanna

Paus – eget bygge

Hemester i Coronatider. Läs mer om det här.  Friberg hatar plast. Mer om det sedan.

Nu ringer det in i Hotrodskolan. Sista avsnittet.


Dörrarna med elhissar och ”glas” monteras. Plywoodskiva för att kolla funktion. Senare glas. Nu kommer också elhissar och låsmekanism på plats.


Dörrlåsen är universal  från hotrodfilma vilkensomhelst.


Eftersom man inte kan ha ett dörrhandtag rätt igenom sidorutan sker följande. Utsidans dörrhandtags rörelser går ner i dörren via wire och där sitter ett hjul som låter wiren komma upp på innersidan och påverka dörrlåset.


Elhissen ser ny ut men är ”bara tagen från nån skrotbil”, säger Arne.

ICA levererar.  Remmen som förhindrar att dörren går upp för långt och slår i framskärmarna är ICA:s.  De sitter på rullvagnarna för specerier som levereras via lastbryggan. Inte snott men fått av en som körde distributionsbil och hade ett gäng liggande. Arne fick några. Kan vara bra att ha.  Visst. 
Dörren renplockad för limning.


-Öhh. Har vi inga mer klämmor?
– Jag hatar plast säger Arne. Det där var hemskt. Inget för mig.


Biltemas kromrutlist till motorcyklar förjer rutan runt.  Karossen är choppad och om man sätter dit original gummilist blir det inget kvar av rutan. Harmonin störs.  Fick tips av en glasmästare.

Rutan är nu limmad som på moderna bilar. Fick göra en fals i plast att limma rutan mot.


Ididt styrstång. Eftermarknads typ 40 Ford ratt.  Stolarna vet inte … jo, bak i minivan finns det tre i beredd.  Använde två.  Utrymmet är trångt. Man får inte plats med två vanliga.


Rör till värmepaket avslöjar att rodden har allt som en bil har normalt. Till och med varningstriangel.


Instrumentbrädan var tråkig. En svart plastbit. Arne målade på mahognyrött och hittade en stel gammal färgpensel på golvet. Med den drog han träådror i färgen. När det torkat öppnade han acetylenkranen på gassvetsen och sotade hela rasket.  Till sist kom klarlacken och förseglade alltihopa.  Friberg skrattar.

Han har en sån lätt approach till det han gör så man kan luras att tro att han bara chansar men faktum är att gubben har en konstnärs ögon. Hela bilen är enormt lyckad i sina proportioner och hans sätt att arbeta och beskriva är befriande enkelt men mycket skickligt utfört.
– Bara göra om om det inte funkar, sade Arne om woodgrainingen som han inte vill kalla woodgraining.
Startnyckeln till vänster. Blir renare så. Hade en Pontiac med nyckeln där. Tyckte det var bra.


Elektriker också. Sonen Björn hoppade in här. -Han är bra på el.


Blinkers från motorcykel syns knappt men diodlamporna studsar bra när de blinkar.

Längst bak bredvid tanken sitter batteriet. Det är en trång liten bil.


På trailer till Ludvika för regbesikning och kontrollbesikting.


Den gode Tommy på besiktningsräddarna. Hans firma Cyklon är fantastisk. Sköter allt med besiktning.  Stånga dig inte blodig. Ring Cyklon så får du bilen besiktad och klar med nummerskyltar.


Cyklon ligger i Ludvika där Tommy och Molle servar bilhobbyn på ett förnämligt sätt. BÄST.

Du har nu fått en handbok i rodbyggande alldeles gratis av Arne Friberg genom Worldkustom.


SNYGG !!!  Arne har byggt många och fler finns i olika stadier i Hotrodskolans olika klassrum.

Worldkustom hoppas att  Arnes gedigna kunskaper och jordnära förhållande till byggande inspirerar dej att plocka fram verktygen och förverkliga din dröm.

 

ANNONSERA i Worldkustom med 40-60.000 läsare varje månad.
Coronaspecial 1000kr/ månaden. Bara görne!

Maila:  info@krantzen.se 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Sverige har fått en ny rod på vägarna!

  1. Uj uj en sån vill jag ha men röd !! Idag på nobeldagen har vi inrättat en nobelpris i hot rod byggande till stjärnan Arne!! Grattis!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *