Svennes Bilar

I mitten av 80-talet dök det upp en figur här i byn som hyrde in sig på BP-macken och drev en firma som sålde bilar i 5000-kronors klassen. AV: Jan Silèn

Han hette Sven och firman hette Svennes bilar, den var väl inte av det seriösare slaget. Han köpte och sålde bilar i 5000kr-klassen, många ungdomar i moppeåldern var där och skruvade åt honom.

Lokaltidningarna var där och gjorde reportage om Svenne och han öste beröm över ungdomarna och att han lärde dom till att bli skickliga mekaniker och billackerare, inget fel med det men Svennes kunskaper var väl inte i den högre klassen.En jobbarkompis brukade också vara där och hjälpa honom med bilarna och som tack fick han vara där och skruva gratis på sina bilar. Svenne annonserade flitigt på lokaltidningarnas säljsidor för bilar, han hade flera annonser varje dag. Annonskostnaderna måste ha varit högre än vad han fick för bilarna. Och roligt formulerade var annonserna, vi satt och skrattade många gånger åt annonserna på jobbet.
 

Amazon veteran special
Så en dag fick Svenne in en Amazon -59 fyrdörrars som han lackade röd med vitt tak, hjul med vita sidor, bilen såg ju bra ut på 10 meters håll men tittade man närmare på bilen så var det väl inte så mycket att hurra för.

Svenne annonserade ut Amazonen flera gånger i veckan och rubriken var ”Volvo Amazon 1959 veteran special” vi hade roligt åt annonsen och inte blev den såld heller. På en fikarast på jobbet satt vi och pratade om Svenne och hans Veteran Special och kom fram till att vi skulle driva lite med Svenne.

Vi smider planer för blåsningen
På nästa rast började vi smida planer på det stygga skämtet och nästa dag skulle planen sättas i verket. På förmiddagsrasten slog vi till, vi tittade i telefonkatalogen vad chefen på Volvo i Hudiksvall hette.

En jobbarkompis som kunde hålla sig för skratt ringer upp Svenne och presenterar sig som chefen för Volvo i Hudiksvall. Han var bra på att prata och brer på om att Volvo skulle ha en stor mässa/jubileum i Hudiksvall och chefen hade sett annonsen på Svennes Volvo Amazon veteran special och skulle vilja ha den med på mässan och att Volvo letat länge efter en sådan bil.Han pratar mycket om mässan och om just en sådan här unik Amazon och den fejkade Volvo chefen vill att Svenne kommer in till Hudiksvall idag och visar upp bilen. Svenne nappar på erbjudandet och vi bestämmer att Svenne ska vara på Volvo i Hudiksvall klockan 14.00 och fråga efter mig när du kommer säger Volvo chefen.

Planen lyckades
På lunchrasten åker han som brukade hjälpa Svenne och skruva ner till honom för att se om bluffen hade lyckats. Svenne är på topphumör och berättar glatt att dom har ringt från Volvo i Hudiksvall och vill att han kommer in och visar bilen för dem.
-Så nu har jag inte tid med dig, nu måste jag tvätta bilen.

Kompisen kommer tillbaka på jobbet och berättar att planen har lyckats och vi skrattar gott. Nu åker Svenne in till Hudik med bilen och trampar väl in på Volvo chefens kontor, nu skulle man haft en dold kamera inne på chefens kontor. Det skulle ha varit roligt att se chefens min när en liten gubbe i skitig overall kommer in på kontoret och säger att han är där med bilen.

Volvochefen visste inget!?
Efter jobbet så åker jobbarkompisen till Svenne för att höra hur det gick, nu möts han av en sur tjurig Svenne som berättar att ”inte fan visste dom något på Volvo” det är någon som lurat mig, är det du?
– Nej, nej svarar kompisen.
– Nästa dag får vi reda på hur det gick och vi skrattade så tårarna rann.

Efter ett tag blir Svenne vräkt från BP-macken så då hyr han in sig på Järnvägsstationen med sin verksamhet. I ett skjul gräver han en smörjgrav så att han kan fortsätta med bilar men när höstregnen kommer så blir det en vattengrav inne i skjulet.

Svenne blir vräkt en gång till och det blir konkursaktion på interiörerna. Svenne och frun festade också en hel del så när det var aktion så var dom bra på fyllan.

En kompis till mig hade nu köpt BP-macken och skulle ropa in inventarierna men som sagt Svenne och frun var ju fulla och bjöd över alla på aktionen och ropade in allt.
– Aktionen fick göras om nu utan att Svenne och frun fick närvara.


Tack Sillen för ännu en fantastisk sann historia.Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *