1970 Cuda fra Nordnorge

-Äkta hästar, skall det vara, säger Joakim Vike från Mosjöen i Norge som ligger i höjd med Haparanda. 
Åker du till Mosjöen i Norge med 9.000 invånare och tar en taxi är chansen stor att du får åka med Arctic Circle Racings Joakim Vike som räjsat så länge han kan minnas.
Han kan ta dig på tvären genom Mosjöens smala gator.Det skall vara äkta hästar, rediga bromsar och gummi på bredden, säger Joakim Vike som växt upp med muskelbilar och racing. Tvillingbrorsan är likadan och åker 1969 Mustang på bana.

Eller åkte snarare.
– Brorsan ödelade Mustangen, säger Joakim.

Cudan från 1970 har en 340 med aluminiumtoppar och diverse trim under huven. Bakom den sitter en 356 Tremeclåda (manuell) och längst bak hänger en 8 3/4-tums bakaxel med 3,91:1 i utväxling.

Det här är en giftig bil. Det ser och hör man direkt. Ilsket grön med mattsvart huv med däck breda som mattrullar skruvar den in sig framför lokstallarna så dammet studsar från backen av rytet.

– Jag har gillat Cuda sedan jag var 14 år och den här importerade jag när jag var 23.
Joakim gillar Pro Touringstuket med 20×8,5″  fälgar fram och 20×10″ bak. Oken kommer från XV Motorsports och tål mycket stryk på bana.

-Jo vi kör hårt brorsan och jag men vi håller efter grejerna också och den går fint på långtur som denna. Inga värmeproblem eller andra oväntade fel.

Det blir mycket tid här såklart. Det är det som är grejen med hobbyn. Joakim har bytt original torsionsfjädring till nedre bärarmar och uprights från Corvette C5. De övre är i billet aluminium.

Allt kom som en kit inklusive styrsnäcka från 2005 Mustang med tillhörande servopump.  Huvudcylindern till bromsarna är av märket Hydratech och bilen har styvats upp med rejäla stag i motorrummet.

Cudan är redan som original en mycket lyckad kaross, kort och bred och byggd som en fullblodsracer. 
Här har inte många suttit på 49 år. Bilen är fin och välbevarad även om den motioneras på bana regelbundet.  Vi får hoppas att den inte ”ödeläggs” på samma sätt som brorsans Mustang.

Original pistolgrip shiftern sitter perfekt i konsolen mellan framsätena från Dodge Viper.

Joakim vill bjuda på en tur men jag avböjer.  Kanske om du kommer med taxibilen, säger jag.
– Man vet aldrig. Mosjöen såg fantastiskt fint ut.

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *