Kommer raggarkulturen dö och våra bilar bli värdelösa? Avsnitt 1.

Krantz har allt oftare fått frågor på senare tid av typen, kommer bensinen ta slut? Kommer V8-motorerna tystna till följd av miljöåtgärder? Kommer intresset för gamla jänkare svalna? Kommer behovet av bilar upphöra och sist:  Kommer våra ädelstenar bli värdelösa?  

Worldkustom kommer belysa frågeställningarna i en artikelserie där vi tar upp frågorna en efter en och ger er möjlighet att tillföra egna tankar och kommentarer men först:

Om man skall se in i framtiden måste man veta historien.

Den första frågan jag ställer mig är: Vad är nostalgi
Ordet nostalgia användes första gången 1678 då som en anamnes.
Den då nittonårige läkarstudenten Johannes Hofer använde ordet nostalgi härrörande från det grekiska nostos = ankomst  och algos = smärta.
Sjukdomen ansågs mycket farlig då den är en längtan och separation från något som aldrig återkommer.
”den smärta som den sjuke känner därför att han inte befinner sig i sitt hemland,
eller fruktar att aldrig mer få återse det.”

 

 

Vad är minne?
Nationalencyklopedin definierar minne och då framförallt ”långtidsminne” som en
funktion för att lagra information som kan behövas vid senare tillfälle och är uppdelat i tre minnestyper.

Det ”perceptuella minnet”
används för att identifiera föremål och språkliga uttryck i omgivningen.

Det ”semantiska minnet” innefattar generell information om världen och kräver inte en medveten erinring om tillfället då lärdomen lagrades.

Det ”episodiska minnet” lagrar händelser som är kopplade till individen själv och kräver en medveten erinring och detta minne kopplas till tid och rum, som vem man träffade igår eller första dagen i skolan.

Kollektivt minne
Hittills har vi pratat om personliga minnen men nu kommer det för oss intressanta, Kollektiva minnen.  Minnen som delas med en grupp människor omkring exempelvis svartvita bilder från en nedlagd dansbana. Där kan minnen adderas från andra personer och även hämtas från andra generationer för att smältas samman till ett paket. Ett så kallat kollektivt minne
”…det är sociala grupper som avgör vad som är minnesvärt och hur det kommer
att ihågkommas”
Ett kollektivt minne är vad vi i dagligt tal skulle kalla nostalgi.

Okey. Hur länge kan ett kollektivt minne leva då? 
1678 var vi alltså vid men nu skall vi backa till 1.500 före Kristus
Historikern Bettany Hughes diskuterar myten om Atlantis utifrån Platons två dialoger
”Tiamaios” och ”Kritias”  och funderar huruvida Platon hörde en
historia berättas om en stad som försvann i havet som han sedan använde i sina egna berättelser.
Bettany Hughes menar att Platons berättelser om Atlantis inte ska ses som historiska utan mer som ett informellt sätt att föra information vidare. Bettany Hughes  menar att något som hände 1000 år innan Platons födelse levde kvar i hans kollektiva minne så att han kunde skriva ned det.

.
Platon dog 348 före Kristus.  Hans 1000-år gamla kollektivminne sammanställt av berättelser från massor av generationer före honom tecknades ner och än idag lever det kollektiva minnet = nostalgin om den sjunkna staden  Atlantis 3500 år senare.

Vår hobbys bäst före datum
Kollektiva minnen och nostalgi har således ingen inbyggd begränsning där saker förbleknar på grund av en naturlag.  Filmen Sista Natten med Gänget kan leva i 3500 år så även dess sociala kulturer, tid och rum och identifieringen av föremål.
– Vad har vi lärt oss av detta?
– Jo, Nostalgi i sig själv har inget bäst före datum.

Arbetarklassens uppvaknande efter andra världskriget, dess framtidstro, ungdomskult,  kvinnliga och manliga frigörelse med kulturyttringar som Rock and Roll och Lindy Hop inklusive filmhjältarna Elvis Presley, Dean Martin och Marilyn Monroe i motorstarka bilar som såg ut som rymdraketer är ett ”land” av kollektiva minnen. Ett Atlantis.


– Det ”landet” väcker fruktan och smärta över  aldrig mer kunna återses och den kraften är sjukdomen nostalgi som kommer härja i tusentals år.

Det var den enkla, teoretiska biten. Det praktiska utfallet, hur allt blir, är en annan historia med många delikata spörsmål.

To be continued . . .

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

6 reaktioner på ”Kommer raggarkulturen dö och våra bilar bli värdelösa? Avsnitt 1.

  1. Man tager en överbliven mjölktank på 3000 liter, från en omställd mjölkbonde. Man häver däri en omsorgsfull blandning av legala produkter, som efter några veckor omvandlats till en illegal substans. Från en väl dimensionerad vedpanna shuntas 78 gr vatten till en värmeväxlare i nyss nämnda tank. Med några fler tillbehör, som jag nog inte behöver nämna här, så har man vips gjort sitt egna fossilfria bränsle.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *