1953 Cadillac Le Mans

Nu har vi väl rört ihop det i alla fall. Det ser ju alla att det är en 54:a och Le Mans gjordes väl av Pontiac?  –Mm, rätt om det inte vore för att detta är en konceptbil som tillverkats i fyra exemplar varav endast en är kvar i originalskick. Bilen är värderad till 35 miljoner kronor. AV LARS-ÅKE KRANTZ (TEXT & FOTO)

Bilen står i ett valv av plexiglas på Hersheys bilmuseum. Inte helt lätt att studera, svår att fota och omöjlig att nå men Worldkustom från Sverige fick möjlighet att tillbringa timmar med den.Scott Milestone är en härlig kille. Älskar bilar men du förstår Lars. -Jag gillar inte att spela Allan.

Låt oss slå fast det med en gång. Ägaren Scott Milestone behöver inte spela på lotto. Frånsett det är han en alldeles vanlig bilkille.

Arrrgh. Alltid på språng väntade inte Scott på wireblocket som var på väg. Bilskrället skulle in nu!

Han älskar gamla amerikanare, kör en sliten Cheva bärgningsbil och tillbringar all tid i- och runt sina garage. Dessutom är han kul, omtänksam och trivs bland folk som tar honom för den han är och inte för vad han har.
Kameran ljuger inte. Bilen är fruktansvärt lyckad från alla håll.

-Du skall få fota bilen Lars, sade han. Vad har du för mobilnummer? Jag ringer dej när vi är på gång.

Motorama
Cadillac Le Mans byggdes för GM:s Motorama show 1953 men för att förstå måste vi gå tillbaka till början av 40-talet. Till följd av andra världskriget hade biltillverkningen avstannat såväl designmässigt som tekniskt då bilfabrikerna fick koncentrera sig på att tillverka krigsmateriel. När freden kom 1945 var det fortfarande brist på råvara och 1946 års bilar var i princip samma som 1942 års. Det skulle ta ända till 1949 innan bilindustrin kunde gå för fullt och vid det laget var behovet efter något nytt i bilväg skriande. GM satte då upp sina magnifika bilpresentationer kallade Motorama. Det började som utställningar och växte till enorma shower som turnerade i karavaner innehållande 100 lastbilar och drog milliontals besökare.


Motorama show 1956

GM höll åtta Motoramautställningar från 1949 till 1961 innan dessa produktioner inte gick att motivera ekonomiskt längre. 1955 svingades GM:s bilar ut på stålarmar ur ett jättemoln och hovrade över en pool inne i Waldorf Astoria Hotell i New York. Scenen vägde 80 ton och Bob Hope var presentatör. Över 30 000 personer var på plats och över 300 000 tusen såg utställningen under veckan innan den började turnera.

1953 var ett annat magiskt år.
Då tog Motorama steget från att visa årets bilar till att dessutom visa framtidens bilar! GM visade upp konceptbilar som chockade omvärlden. Cadillac Le Mans 1953 var en sådan bil.

 Bilen lastas av . När det kommer till känsliga moment litar Scott bara på en, svensken Christer Johansson som bor i Washington. Har byggt custombilar och har ansvarat  för de kök som amerikanska TV-kockar med fördel använder exempelvis Rachel Ray.

Glasfiber.
Datumet var den 17 januari 1953. Konceptbilen från Cadillac blev omedelbart en av stjärnorna i showen. Hela åtta tum lägre än övriga Cadillacs, tvåsitsig och byggd i glasfiber sögs publiken till den absoluta drömmen och uttrycket dream car var ett faktum. Här visades också Corvetten i glasfiber upp för första gången, en dröm som blev sann.

-Var vill du ha den frågade Scott? Ibland är det här jobbet overkligt.

Fyra Cadillac Le Mans byggdes. Alla målades metallic blå och alla skulle få en dramatisk historia. Bil nummer ett fick chassinummer 5300 00002. Bilarna var inte avsedda för trafik. Konceptbilar normalt är bara till för att ses på men dessa Le Mans bilar var ändå osedvanligt kompletta och dugliga.


Le Mans uppvisning. Kan vara nummer 1. I så fall customiserades den av George Barris och brann upp senare.

Bil nummer ett stod på Motorama 1953. Den såldes senare till Harry Karl som skulle ha den till sin fru, skådespelarskan Marie McDonald men innan hon fick den lät han en viss George Barris (!) customisera  bilen. Om den någonsin kördes i trafik är oklart och 1985 totalförstördes bilen i en brand.


1953 Cadillac Le Mans. Tvåsitsig sportbil i glasfiber. En konceptbil som byggdes i fyra exemplar. Bara denna är kvar i orört originalskick.

Nummer två. Harley Earls bil svartlackerad hösten 1953. Ingen vet var den finns idag.

Nummer 2. Om nummer två, chassinummer 5300 00003, finns ett dokument som säger att bilen överlämnades 21 augusti 1953 till ingen mindre än Harley J. Earl, GM:s legendariske chefsformgivare. Han målade den svart. Bilen finns på bild vid invigningen av motorvägen Turner Turnpike 1953 där den kördes och sedan turnerade bilen under hösten hos olika städers utställningar innan alla spår upphör!! Ingen vet var Harley Earls bil är idag.

Nummer 351 år sedan sist  när bilden togs. Tomajean Haugerud körde bilen på femtiotalet. Hon var upprymd över att få återse bilen och provsatt den med glädje.

Denna bil. Bil nummer tre, chassinummer 5300 00004 såldes till en framgångsrik återförsäljare för Cadillac på östkusten, Floyd Acers. Denne Floyd lyckades med konststycket att skapa en title till bilen. Plötsligt var den möjlig att köra i trafik.
Så vackert. Air Condition monterades 1955. Bilen kördes i två år av Floyd Acers dotter Tomajean innan den ställdes undan 1957.  

Floyd Acers lät installera air condition och förre mekanikern Buddy Abell minns hur han och några till på Capitol Cadillac i Washington gjorde Le Mansen trafikduglig i juni 1955.

Instrumentbrädan tar fullständigt andan ur betraktaren. En svepande krombåge med mätare från dörr till dörr. Detta ögonblick gick aldrig ur Krantzen som i sin choppade 1959 Cadillac lät  customisera instrumentbrädan. 
Flera mätare på rad.  Inspiration från fototillfället av 1953 Cadillac Le Mans concept car nummer 3.

Att fotografera en sån här får draget av att dokumentera en unik skatt.

Elsystem och fungerande mätare fixades dessutom fick den höjas något på fjädringen. Floyd Acers gav sedan bilen till sin tonåriga dotter Tomajean som körde den till High School under terminerna i Washington och fick den transporterad på lastbil till Florida under loven. När hon slutade köra med bilen efter några år hamnade den i ett Warehouse. Året var 1957.
Hjulbasen är 115 tum (2,92m). Fronten kom senare på Cadillac från 1954 och fenorna skulle också komma på de reguljära modellerna. Bilen byggdes alltså 1952.

1983 köpte en ung Scott Milestone den och därefter har den stått orörd tills 2008 då han dammade av den till en utställning.  Fotograferingen idag utomhus är den första på 50 år.

Bil 4

Bil 1, 2 och 3 byggdes samtidigt. Bil 4 byggdes senare på året och fick chassienummer 5300 91300. Den byggdes på beställning av Fisher Bodys dåvarande president James Goodman som var kompis med Harley Earl. Nummer fyra fick en avtagbar hardtop (som försvunnit under resans gång).

Den har inte den räfflade sparklådan, sidomarkeringsljusen eller regnsensorn, men har initialerna JG i rattcentrum. Bilen byggdes senare om med ny styling som innebar plattare huv, dubbla strålkastare, borttagna kromlister på bakluckan, radikalt ändrade bakskärmar och drivlina från Cadillac 59.

Denna uppdaterade Le Mans ägs idag av GM som uttryckt intresse att köpa Scotts bil, den enda kända i ursprungsskick.

A night at the museum.

Stora delar av den amerikanske bilnoblessen är här. Välkomstdrinken som serveras heter Pink Cadillac och bankettborden är dukade för 300 personer. Holly Bedsole tidigare. Hon har just krupit fram under bilen. Hon ville snygga till däckens insidor! Har man varit domaransvarig på Sema så har man. Skitade ner sig totalt. Stod tre dagar senare som värd i långklänning och höll tal.

Hershey Bilmuseums välmeriterade chef Holly Bedsole hälsar välkommen i långklänning och ser inte alls ut som den bilbrud jag sett tidigare. Hon har ett förflutet som chef på GM:s designavdelning för koncepbilar och har stor del i formgivandet av Hummern.A night at the museum. Gäster hade flugit in från hela USA för att närvara. Biljetterna kostade 1200:- styck.

Efter henne tar chefredaktörer och bilhistoriker till orda. De står på rad, välklädda, vältaliga alla med samma budskap: museets förträfflighet och det fantastiska återseendet av Le Mansen. De har nyligen frotterats i bilens närvaro där den stod i valvet av plexiglas men låt oss backa två dagar.

Bilen hämtades på hemlig adress som visade sig vara hemma hos Holly Bedsole, museichefen. Nyckeln låg i rabatten!!

Mobilen ringde. Bilen skulle flyttas till museet. Slängde mig iväg till byggnadens baksida där Scott höll på att backa in den nybyggda buren av plexiglas och aluminium. Med sig hade han sin högra hand när det gäller känsliga transporter, Christer Johansson från Sverige. Sex man jobbar i två timmar med att lasta av.

De gör det sista medan vi åker för att hämta Cadillacen. Den är gömd och bara Scott vet var. Förvåningen är stor när han kör in i ett bostadsområde och öppnar garaget till en vanlig kåk. Inga grindar, inga galler och till på köpet ligger nyckeln under en sten vid garageporten! Så vacker. Snälla, snälla, duktiga svenskar. Börja göra gjutformar.

My God det är som i Gussjö fast den här bilen är den enda i världen. Värderad till fem miljoner dollar och … Scott bara skrattar. Putta ut den säger han men jag törs knappt ta i den. Christer och Scott remmar fast den på nolltid och Scott drar iväg så den gungar på flaket.
-Vart vill du ha den, frågar han mej?

”Kofångaren” är en illusion där den sitter modlad in i karossens hörn liksom de stående kromribborna.

Vi lastar av den bakom museet och jag får all den tid jag behöver, sedan lastas den igen och backas in i utställningshallen. Scott Milestone hörde talas om bilen i början av 80-talet. Van bilsnokare redan då lyckades han spåra den till ett warehouse i Maryland.
Sätet är lågt skuret och sittdynan längre än ryggstödet. Notera sätets helsida i krom.


Här sitter också det unika märket. Cadillac Le Mans

De som öppnade visste inte ens att den stod där längst in. Köpet gjordes upp och sedan blev den stående i 25 år igen hos sin nye ägare tills i fjol då Potomacregionens LaSalle & Cadillac club höll sin årliga höstshow och temat var Cadillac Dream Cars.

Bil fyra skulle komma dit och Scott tyckte det kunde vara kul att vädra sin nummer tre. Efter det ställdes den in igen. Han gillar helt enkelt inte att åka runt och inkassera lovord för bilen. Han trivs inte alls i rampljuset.
-Men du kan väl bara ställa ut den i vårt museum, föreslog Holly Bedsole. Det blir ju en annan grej. Du behöver inte vara där själv.

Scott funderade ett helt år men nu står han här i sin glasbur och domderar. Bilen skall in. Den går tungt att putta. Det är uppför. Ett wireblock är på väg från stan men Scott är otålig. Han kopplar ett spännband i Le Mansen och kommenderar alla att skjuta på medan han drar in bilen för hand under vrål och stånk. Han svettas, han kryper på golvet med domkrafter. Han är skitig. Han trivs.


Så gick det till bakom kulisserna.

-”Vi vill speciellt tacka Mr. Milestone vid bord tolv för sin generositet att låna ut vagnen till Hershey bilmuseum”.


Daniel Jobe II är sonen till kvinnan som körde till high school med bilen och alltså barnbarn till Floyd Acres. Han driver idag Capitol Cadillac.

Ännu en talare uttrycker sin tacksamhet i mikrofonen. Jag sitter också vid bord tolv, inbjuden av Scott och ser hur han svettas men inte på samma sätt. Han har rakat sig och har rena kläder men skruvar otåligt på sig.

En grön (!) (Original i de serietillverkade bilarna var de blå))  331 motor med dubbla fyrisar och dubbla värmefläktar syntes när man öppnade huven. Bakom motorn sitter den sedvanliga, fyrstegade automatlådan.
Det mesta kände man igen från Cadillac. Likströmmare, spolarburk, styrservo, laddrelä och fläkt. AC:n är en eftermarknadsprodukt.   

-Det här är bara för mycket. Jag måste … ut jag måste ringa ett samtal, vi ses säger han och skyndar iväg.
Han kommer aldrig tillbaka. Jag ser inte till honom mer den kvällen. Nästa dag ringer han och säger exalterat.

Det är kul att se hur de byggde. I överkant ett dolt handskfack med kromat handtag.

-Du Lars, jag har en Packard konceptbil också! En cab i vitt och guld. Den får du fota om du vill eller vänta, nej jag vet, kom till mitt garage till veckan så kan vi köra ut några bilar och . .
-En entusiast, en sann entusiast.


Fler a bilder

På emblemet står det Fleetwood. Ytterligare ett emblem gjordes troligen 1955 i Pennsylvania där bilen fick några justeringar för att funka i trafik. (Hålen). Scott har kvar emblemet som det står Le Mans på. Regskylten sitter bakom en mörktonad  plexiruta. 
Knappen längs fram är till elrutan, sedan kommer det elektriska dörrlåset och längst bak tryckknappen för att öppna dörren.

Detaljer. Bilen har många vackra detaljer och konceptbilen var ett fungerande fordon som mycket väl kunde ha serieproducerats. Tänk om!!

Så här många bilder får såklart inte plats i en papperstidning som du ger 100 spänn för.
Worldkustom läser du gratis. Tidningen står och faller med antalet annonsörer.
-Välkommen med din annons. Du når 40.000 läsare.

Det är flera än genom Bilsport Classic, Wheels och Power TILLSAMMANS.

 

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”1953 Cadillac Le Mans

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *