Dr. Dauers fantastiska museum

Dr. Dauers Museum i Fort Lauderdale har inte öppet för allmänheten.  Du måste ha en dörröppnare för att komma in. Det har Krantz Classic Travels i Leif-Ivan Karlsson. 


Museet var omskrivet redan på Kjelle Powers tid. Krantzen minns hur man dreglade över Kjelles bilder på åttiotalet och berättelsen om denne doktor Dauer.  Då var han överläkare. Idag äger han sjukhuset och museet har uppdaterats och förbättrats löpande.
Röda mattan in till biografen är bara en av alla magnifika miljöer.
– Dr. Dauer själv är fortfarande aktiv och undervisar på universitetet.

Museet är inte öppet för allmänheten men tillgängligt om man har kontakter.  Krantz Classic Tours har vid flera tillfällen givits möjligheten att besöka utställningen tack vare gode vännen Leif-Ivan Karlsson.


Så därför Worldkustoms läsare. Välkomna in i Dr. Dauers privata bilsamling som visas och underhålls utav anställda.

Cadillacen från 1906 har en encylindrig motor på 10 hästar vilka utvecklades mellan 900 och 1200 varv.  Motorn användes mellan 1903 och 1909.  Cadillac, som skulle bli först med  att utveckla startmotorn, hade vevstart på den här tiden.

Kolla på den utvecklingen. 26 år senare en gigantisk bil med en V8 på 341 ci och lika mycket hästar som vi har idag i en del bilar = 90.
– Caddien vägde 2.340 kilo, hade synkad växellåda, säkerhetsglas och gjorde 150km/h.

Mäh? Nån Fiatgrej?
– Nädå, en riktig jänk.


1947 Crosley cab gjordes i 4.017 exemplar i Ohio, hade 26,5 hästar men rassliga motorer fick märket att dyka.

1955 Buick Estate Wagon. En av 600 tillverkade.


Larry. Go bilkille som hade mycket intressant att berätta om alla de ovanliga bilarna i muséet, hur de hamnat här och varför.  Great thank’s for your hospitality and knowlege. Always fun to meat and listen to you and your friend sir.Sista Edseln 1960.  Här en convertible.  Bara 2.846 Edselbilar gjordes totalt 1960. Cadillacs finns det gott om i ”doktorns garage”.

Och här är han själv med delar av sin familj.

Svårt se vad som är bild och verklighet åtminstone så här på nätet. I ett angränsande rum hade Mr. Dauer sparat alla barnens ”förstabilar”.  Inga superfordon men kul idé.
– Ett märkvärdigt museum på alla sätt.

Flera av gruppresorna har haft nöjet att få gå in genom öppna dörrar.

Bara småpojkar trots allt.  Dr. Dauer som äger sjukhuset och museet, mannen i randig tröja som  tittade in var också  en ekonomisk superkraft och vår egen ”king of fucking everything” med två egna museum, Leif-Ivan Karlsson leker alla med bilar.

-Kolla nu Krantz när jag köper Corvetten rakt av , sade Leif-Ivan och skickade buden upp i molnen.
Mannen med mobilen bara skrattade.
– We’ll see big Swede … we’ll see, sade han lugnt.
De är immuna mot dollarsiffror.

Bakom stod tre ikoner.  Du som vill veta varför. Googla 1953 dreamcars.


Krantz Classic tours says great thank’s for this awesome time at the super-museum of Dr. Dauer.

Unna dig en skinnpaj men svenska anor.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Dr. Dauers fantastiska museum

  1. Min första USA resa kollade vi in en Dreamcars Oldsmobile 53:a en Florida bil ,rostigt renoveringsobjekt för 3,500 dollar 1976 ,hade inte den pengen då tyvärr.
    Olds är väl den mest svårfunna av de tre i dag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *