Avon Park Florida

Du måste fatta: Krantz Classic Travels åker på massor av event under fjorton dagar.  Många är högoktaniga och då skapar laidback Avon Park den perfekta jämvikten.  

Radio 104.9 Seaview singlade försiktigt mot golvet i vår Ford van. Paul Davies låt Cool Night lät oss glida ner från sätena ut i februarihettan svala och relaxade. Avon Park väntade på andra sidan gångbron.

Krantzen köper allt till sitt nya garage från Verktygsboden.


Avon Park är ett friluftsmuseum. Nej, det lät svenskt. Vi tar om det.  Avon Park är en jättemarknad intill en pulserande stad uppbyggd som tidigt 1900-tal. Miljöerna är filmiska. Allt är så vilsamt vackert att man vill gråta.

Det är kul också och som vanligt får vi se saker vi inte visste fanns.  ”Good woman wanted” annonserades på bilen. Specifikationerna får ni läsa själva när ni kommer dit. 
Här stod jag i en halvtimme.

Gubben som såg ut som Pettson hade byggt egna motorer med öppna vipparmar av trä som via plasthjul påverkades av ett kamaxelhjul med sex nockar.

– Jag  trodde det bara fanns två- eller fyrtaktare.

Längre bort stod en niotaktare. Den lät som inget annat på jorden. Den liksom tände halv tre och kvart i fyra.  Resten var ett underbart skådespel med cykelhjul, kedjor och flöjlar.
Gubben gick runt och smörjde, förklarade och fyllde på soppa vad det nu var för soppa?

Alltså man har ju inte sett någonting här i världen!

 


Stället hade så mycket. Traktorer, gamla jordbruksmaskiner, uppfinnare, barer med självspelande orkester (!)  Butiker, swap meet med inriktning på jordbruksmaskiner och kuriosa. Traktorpulling, lingrävare, liveband.

Verkstäder, brandstation, mackar.  Ett ljuvligt ställe att landa i.  Only in Krantz Classic Travels.


Fråga inte mej. Samlar upp något och spottar ut där bak gör den.

Den här var lättare att haja.

God glass sade svenskarna.Verkstad. Inget var avspärrat. Bara att gå och skrota i hyllorna.

Vid sågverket sågades plank.  Ångmaskinen var fastkedjad men svajade och rörde sig i ett fantastiskt växelspel när gubbarna tryckte stammen mot sågklingan längre bort. Vilka krafter när eldaren mötte med kraft och ångade på. Rök och vridmoment och det långa bältet till sågen var ett skådespel i sig. Man har  inte sett någonting. 
Och dessa byggen! Dessa uppfinnare. Nya tankar. Självklarheter när man ser det men varför har inte jag tänkt på detta? Så vackert, så fräckt, så gripbart och ändå . . .  så vrålande nytt i skallen. Tack America. Jag älskar dej.

Klockan elva och klockan tre satte gubbarna ihop en T-Ford och körde iväg.  Tack igen entusiaster. För att ni finns.  Krantz kommer tillbaka.Kvinnan som ägde huset berättade: Husen blir till salu ibland och då kan man köpa dessa. Jag bor såklart inte här stadigt men har det som utflyktshus.  Dagar som idag när alla är här sjuder det av liv och jag sover över och njuter av att få bjuda på detta samtidigt som jag mår bra.
– Jag satte mig hos henne en stund på front porchen. Hon var mjuk.
-Kom hit på jul. Då lyser allt upp på ett helt overkligt sätt och massor med folk kommer, sade hon.

Området är BIG. Även för amerikanarna.Budskapet är tydligt. Medlemmarna, oftast mekaniker, uppfinnare och kulturbevarare av händers arbete gör sina behov på övervåningen.  Direktörer under.

Bilar javisst men idag glider blicken ofrånkomligt över till miljöerna.

Jaha?! Varför är jag inte förvånad längre. Jag är ju på Avon Park.

Överdos? Jamen och  jag har ju trettio bilder kvar att visa!


De skall ju dra igång en av världens största motorer!  En rak fyra på  40.000 cubiktum som ger 400 hästar vid 120 varv och  . . .  vi får ta ett reportage till en annan gång.  
Tills vi ses igen . . .

Boka Krantz Classic Travels. 14 dagar i smeten. Du bor i eget hus med pool och utsikt över kanal. Vi åker på nio bilträffar, besöker två beacher, solar simmar och äter gott och går på museum och hänger på ställen med livemusik och kollar in en jätteHD-firma och shoppa ska vi också göra och klappa alligatorer och  skratta mycket och fota mycket och minnas.

Nästa resa går i november 2020. Den är fullbokad. Nästa efter det februari 2021. Där finns platser kvar
Pris 28.800
Anmäl på info@krantzen.se   eller på min FB messinger .

Läs mer om resan här 

Häng med Krantz till Florida.

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *