Bland muskelbilar och hotrods i Härjedalen.

Härjedalen lever på namnet.  Blotta ordet låter som musik för en Västernorrlänning.  Man får något drömskt i sinnet med fjäll, dalar, skogar, lugn och ursprung. 

Snackar mycket med amerikanare under mina vintervistelser i Florida sedan tio år tillbaka.  Hur kan det komma sig att Sweden har ett sådant bra rykte i USA?  De vanliga svaren är:

Ren luft, rent vatten, rikt land med enastående välfärd fyllt med välutbildade, lugna svenskar med stort patos för demokrati, jämlikhet, U-hjälp och miljö men det är en annan grej som är viktigare.
– Namnet!

I en amerikanska öron klingar namnet som mjuk musik. Sweden låter sweet, inbjudande och sjungande gott till skillnad från länder som Russia, Hungary och Turkey. Vem vill bo i Hungrig eller i Struts när man kan bo i Candyland.

Vi glider på sötsaksklingande Sweden.  Samma  landskapet utan stad men med allt det vackra som avbildas på tavlor från vårt land, sjöar, åar, skog, dalar, berg och fjäll dessutom med det smått erotiska namnet Härjedalen.

Kom dit av en slump mitt i februari.  Vaknade i Västernorrland, somnade i Hälsingland och dagen efter, stod man i Härjedalska Sveg ni vet TV-programmet ”När rocken kom till Sveg” med Kingen och allt det där.

Glasmästar’n i byn hade humor och tre jänkare varav en med 22 fel på motorn, som han sade.

Kondiset hade en Rödmyra mitt på golvet och en hotrod utanför.

Mer om Ulf Svensson trefönsterscoupé  i kommande artikel.

Man kör bil uppe på spåret på järnvägsbron  med Ljusnan under och folket pratar skönt.

-Jag har varit praktikant hela livet, säger unge Jonatan Sävström som besitter en bilflotta man normalt hittar hos femtiotaggare.

Volvon med V8 från BMW var senaste tillskottet.
– Man måste gena där det går och lyssna på de som är äldre och lära av dom, säger han.
Huset hyr han inte utan har köpt det.
– Även det var ett råd: Varför ge pengar till någon annan i hyra när man kan låna och betala tillbaka pengarna till eget hus, säger han och öppnar garagedörren.

PANG! 69:a Charger äkta bigblock 383 bil. Jonatan köpte denna i bra skick från Västerås där den renoverats. Trots att den idag har stuket från TV-serien finns alla originalprylar, förutom motorn, varsamt bevarade så den kan backas till originalbil om man skulle vilja.

Idag sitter en 440 i den för maximalt vrid.  Bilen har bara två ägare före Jonatan och var duktigt dyr.
– Jo, men åter igen jag lyssnar på pappa och pappans kusin och de äldre på jobbet. Den har redan stigit i värde under dessa fyra år.
Jonatan har även gjort något inte alla i hans ålder skulle göra.  Han ändrat utväxlingen från 3,94:1 till 2.73:1. Chargern luffar fram i 110km/h på lågvarv.
– Det är långa avstånd i den här delen av landet, säger Jonatan om den saken.

Bredvid står en 1970 bigblock Chevelle med två ägare före Jonatan i kanonskick.  Den har han ägt i sex år.
– Vilka årsmodeller du har, flämtar jag!
De är försäkringar menar Jonatan. Livförsäkring om något skulle hända och det behövs kontanter snabbt, pensionsförsäkringar om jag sparar dom och viktigast av allt hobby under hela tiden.

– Det ska sitta en 396:a här men den är borta. Istället sväller en modernare smogad 454:a i motorrummet MEN . . .
Jonatan Sävströms pappa  hade en 454 LS6:a i en Firebird han åkte och ritade med i Sveg med omnejd på sjuttiotalet. Den motorn finns kvar i trakterna och sitter nu i en 1965 Chevelle OCH . . .
– Jag har kollat med mannen som har den och han tyckte det var kul att den kommer tillbaka till sonen, berättar Jonatan.

LS6:an kommer åter dundra asfalt i byn och kanske blir det några streck också för unge herr Sävström har precis fått hem en ny Moser bakaxel med 35-splines-axlar from the US of A till den svarta Chevellen.

Huset skall nu säljas till förmån för ett större med större garage där han kan rymma allt inklusive en 73:a stepside, 2010 Camaro och 1969 Amazon.
– Praktikanten har blivit stor.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *