Femtiotalare eller hotrod det räcker med fyra dörrgångjärn på en bil.
Lördagslättjan lågflög i gräset på den oslagna nordsluttningen. En kvinna plockade skuggviol i skogskanten. Ur en öppen bil anades Vince Gills beslöjade tenor när vinden snodde.
Det knäppte till i låset, den bakhängda dörren fälldes ut och fyra spänstiga sekunder senare stod Johan Olsson i gräset med en hand i fickan. Forden från 1932 hade nyss klyvt vinden i hundra. De individuellt avfjädrade hjulen hade dansat skärmlöst i en perfekt gnuss med den framrusande asfalten. Nu stilla utan krav på någonting bara tyst väntande på nästa signal från startnyckeln.
Svensk hotrodtradition med rost på riktigt i den väl använda skönheten född på 80-talet liksom dess brukare.
Johan köpte den för två år sedan. Chevrolet smallblock är legio på dessa och i Johans sitter en 350 motor med den finfina TH700:an bakom som ger fyra växlar plus lockup och låga varv på långfärder samtidigt som den korta förstaväxeln ger bra respons från stillastående.
Mickey Thompson ventilkåpor och framvagn från Opel Commodore. Johan har behållit denna kulturbärare i svensk hotrodding såsom den skapades en gång med undantag av skärmarna, då på åttiotalet ett oundvikligt måste.
– Jag har gjort om den till skärmlös rod nu när det är okey , säger Johan.
En möjlighet som öppnats genom förnämligt lobbyarbete av hobbyns företrädare. För oss som upplevt hobbyns sjuttiotal och totala besiktningsmörker är 2020 i Sverige fantastiskt.
Johan har gjort nya träramar till dörrarna på plåtkarossen. Väl medveten om pionjärernas byggartradition uppdaterar han sin Ford Tudor men varsamhet.
Visst de är smala mellan dörrarna men . . .
. . . väl tilltagna i djupled.
Big Daddys plåt om motorleverans har fått hedersplatsen i kupén. De var verkligen höga original för även choppade finns rymd i bilen och till och med plats för en konsol i taket. Hur höga var de original egentligen?
1932 gällde det att herrarnas hattar skulle få plats.
– Kolla den väl använda rodden har till och med börjat rosta, säger Johan förtjust och pekar på några små blämmor ovanför vindrutan.
En sann bilkille och det finns mer.
1960 Pontiac cabben är också Johans.
Röd, två dörrar, fint bruksskick, vi börjar känna Johan Olssons bilskådande nu .
1960 Pontiac Catalina, en rod till och en Mark V men vad är det här för tillställning i träfflösa 2020?!
– ’Sa jag ju inledningsvis: En lättjefull lördag i skogskanten.