GBALS växellådor med dragracingförflutet.

-Den växler litt rart, sade norske Björn -Tore när vi köpte Chevrolet K20:n

Vi har tidigare skrivit om hur vi importerade en 1983 Chevrolet K20 med J-motorn från Norge. Fördjupa här ba’. Internettidningar är överlägsna.  

Gottfrid plockade isär den och den återuppstod B-regad hos Cyklone,  fyra tum höjd, metallicblå med uppdaterad inredning och  nyrenoverad låda av Staffan Hedlund på GBALS i Gävle.

Staffan (nummer tre övre raden) har levt ett liv med skruvning och det han inte vet om automater är inte värt att lägga på minnet. Han berättade att 700-lådornas första år inte var lyckade.  Man måste ha ett hölje från en nyare(, senare än 84  och bestycka den som typ en förstärkt 89:a.

Vi beställde en sådan, skaffade den starkaste fördelningslådan ur en Jeep och trucken skulle nu  rulla 30.000 mil utan att missa en växling.  Den gick 300 mil innan lådan rasade.
– Orsak: Sprucken kylare.
Detta samma dag som bilen hade besiktningstid. Chevan slutade dra på väg till OPUS.  Gottfrid kollade oljan och ringde farsan.
– Konstigt, det är alldeles för mycket vätska på stickan?

Han väntade några minuter och plötsligt drog lådan igen och bilen kunde besiktas.  Trucken fick en tvåa.  Gotte fixade den utanför direkt och fick visa upp en timme senare. Godkänd för två år framåt.  Bussigt av OPUS.  Efter det orkade den inte upp på lastbilen för egen maskin utan fick spelas upp.

Vi tog ner tråget för att glo.

Silade oljan genom en t-shirt.

Ringde Staffan på GBALS.  Väldigt trevlig och hjälpsam.
– Ser det ut som frukostflingor i tråget har limmet släppt på lamellerna.
Limmet tål allt … utom vatten ungefär, fick vi veta.
Det såg ut som frukostflingor. Bara att plocka ner lådan.

Så gör Gottfrid. Det är långt från struten längst bak till skruvarna som håller lådan mot motorn.

Fort går det och lyften är bara till för uppläggning.
– ”Raggare”.

Mot Gävle med skrotet på flaket.

Staffan in action.

En dröm för oss att se och försöka lära. Staffan tog sig tid med oss och förklarade och visade.  GBALS har alltid akutlådor i lager av de flesta modeller.  Waow.

Lektion 1:a för dummies.
Fråga? Passar den åtråvärda TH700 lådan med fyra steg och överväxel  från en Cheva på min motor om jag har en Oldsmobile, Pontiac, Cadillac, Buick?

Chevrolet bultmönster till vänster.  Passar inte MEN Staffan hade övergångsadaptrar som fixar den saken också.

Till höger det andra GM bultmönstret som passar andra märken kallad BOP som är en förkortning för BOPC (Buick,Olds,Pontiac,Cadillac).  ( Ja, lådan till vänster är dessutom svetsad åt en kund).

Staffan ringde efter någon dag. Han hade rivit lådan. Det var vatten i lådan.


Men hur kan det komma vatten i växellådan? Ovan en kylare. Den kyler vattnet i motorn men på höger sida syns två hål där oljan från växellådan går in och ut. Ett oljekylare för växellådsoljan integrerad i kylarvattnet till motorn. Så här:

Det som hänt är att det gått hål i oljekylaren inuti vattenkylaren så de båda vätskorna blandats och vatten kommit in i automatlådan.  Det betyder en annan sak också. Växellådsolja har kommit in i motorvattnet, värmepaketet, alla motorns kylkanaler osv.

Gör inte så mycket. En rundsmörjning kan man kalla det. Nu blir det till att skölja bort olja ur hela vattenkylsystemet. Sedan skölja bort vatten ur växellådans ledningar.  Därefter köpa en ny kylare eller bara skölja den, plugga växellådsanslutningarna och åka vidare med den och addera en separat oljekylare.


Separat oljekylare är bra grejer. Norrlands Custom 500 spänn.  Vad säger läsarna?
Behålla gamla kylare och addera en separat oljekyl eller köpa ny kylare.

Staffan drar några tolvbultade raggarminnen för kommande generation. 
– ”Du vet i Kiruna där jag växte upp hade vi tre dunkar i bagaget för när vi satte oss i bilen på fredagskvällen visste vi aldrig vart det slutade.

Vi kunde dra till Stockholm och dricka räkspad direkt ur skålarna på Café Opera innan vi gasade hem igen.  Man kom hem strax före jobbet på måndagsmorgonen. Så jobbade vi till fredag och på kvällen satte vi i raggarbilen igen för en ny tredagars.

Vi åkte i gammalt skrot som vi underhöll efter vägen. Dunkarna innehöll batterisyra, hembränt och bensin. När man snubblade ut i en pisspaus  lagom glad tog man såklart fel dunk och fick en klunk batterisyra som starter”.

Det blev trevlig stund hos GBALS.


Sonen Filip Hedlund driver firman vidare och de har öppnat en verkstad till i Gävle huvudsakligen för service. Gottfrids låda ligger på operationsbordet och doktor Staffan fixar ny turbin, nya lameller och föreslog vässning för att passa Gottfrid.

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *