Project 1959 Cadillac top chop del 22 av 500 kanske.

Spara pengar. Bygg ditt avgassystem själv.

Cadillacens avgassystem var obefintligt när jag importerade den. Det hängde ett sugrör längst bak på högra sidan som en artefakt från stolta färder under förra årtusendet.

Med kryssram är det en mardröm att dra eget avgassystem trodde jag.
– Fel.
– Det var enkelt.


Upprinnelsen att göra det själv var att det finns att köpa färdigbockade för 7, 8, 10, 12.000 kronor och ännu dyrare beroende på om man vill ha rostfritt eller aluminiserat eller obehandlat med två eller fyra dämpare, med- eller utan monteringssats.

Krantzen har mer tid än pengar. Låt oss se hur mycket vi kan spara på att bygga ett eget avgassystem. Originalupphängningarna sparades noga.

 

Mekonomen har krökar på hyllan. Åkte dit och for hem med rör som skulle ha räckt till ett mejeri men bor man i skogen vill man vara säker.

Hade tittat på ett sånt där system på nätet och räknat alla krumbukter och fått det till att det blir en massa kurvor.

Började med att behålla snuttarna närmast motorn som är en LT1 från en Fleetwood 1994. På så sätt fick jag en start med lambdagrejerna gratis. Först hängde jag upp dämparna. (Kör bara med två dämpare. Myran vill att den skall mullra)

Gjorde egna fästen och skruvade fast dom med SAAB:s små gummiupphängningar med bult i båda ändar. Tar ingen plats och är lätta att bygga dit. Tips från Anders på Mekonomen.


Roger på A-Mek hjälper mig med allt krom på bilen. 

Sedan var det dags att börja passa ihop böjarna. Gick förvånansvärt smidigt. Oron över att dra rören genom ramkrysset var obefogad.

Genade på ett par ställen och kom bort från det tråckliga originalutseendet, fick bättre flyt i linjerna, bättre flöde och vips var jag vid bakaxeln.

En annan grej är att jag frångick originalets sugrör och drog tvåtumsrör hela vägen. Standardkrökarna över bakaxeln från Mekonomen passade med modifikationen att  krökens främre  ben fick kapas för att mötas framifrån av två 45-gradare.

Då fick jag upp kröken maximalt vilket jag gillar särskilt som jag skall ha luftfjädring och bakaxeln behöver kunna krypa upp i ”chassiet” tills den möter gummistoppet.


KML målade Cadillacen

På baksidan bakaxeln fimpades kröken bara och vreds 90 grader där en ny nittiogradare mötte och så var det raksträcka in i mål vid stötfångaren.

– Om du har en lyft är det enkelt.
De obehandlade rören slipade jag svetsarna på och målade ett par varv med Mekonomens värmebeständiga färg plus att jag sprutade ett tredje varv när allt satt där.

Jaha,  hur mycket tjänar man nu då? 
Jag köpte även ut de där upphängningarna och klammer och så gick det svetsgas och tråd plus att jag tog kvar extra rör bl.a. till slutet med ” tip” i ändan som jag inte kan dra förrän stötfångaren är på plats men säg att det kostade mig 4.500 spänn allt som allt med rör, dämpare, gas, tråd och färg.

Att jämföra med 8-10 tusen för ett jämlikt förutsatt att det håller diametern 2 tum vilket jag inte vet.

Halva priset.
Halva priset rakt av utan rabatt. Har du nån form av rabatt tjänar du ännu mera.
Tack Mekonomen i Härnösand för att jag fick lämna tillbaka det jag inte behövde och för utomordentlig service som alltid.

Film
Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *