Krantz importerar en Cadillac från USA.

Det sköna giftet bubblar i ådrorna. Suget, känslan, passionen, sjukan medan trädkramarna  hänger i TV-apparaten dag efter dag och spyr över bensin och bilar. 

Soppaskatten stiger snabbare än miljöfebern.

Om tio år ska alla köra med sådana motorer vi hade i leksaksbilarna när vi kröp på golvet.  Den enda vettiga slutsatsen är: PRECIS NU ÄR DET GULDLÄGE ATT KÖPA EN RIKTIG BIL SOM DRAR TVÅ LITER BENSIN PER MIL.

Vi befinner oss i den elektronmikroskopiska luckan att finnas på jorden samtidigt som de gigantiska V8:orna !

Därför guldläge. Tidsperioden är ett tusendels hårstrå på Tellus tidsåldrars skala. Kolla nedan.
Jorden är 4600 miljoner år gammal  och kommer att finnas i 1750 miljoner år till. Total längd som planet alltså 6350 miljoner år.

Det seklet när V8:orna härskade på jorden är ett tusendels hårstå på tidsskalan. Och exakt där lever du och jag!

Sannolikheten för det är 100 år på 6350 miljoner år  = 1 på 63 miljoner  =  0,00000002.)

Vi har den astronomiska turen. Vi drog vinstlotten som inte finns.  Dessa få dagar med V8-muller existerar egentligen inte!  Aldrig innan. Aldrig efter. Slutsats :
– Köp en NU !

Jag har bara nio jänkare så jag måste genast köpa en till och det skall bli en av världshistoriens största serietillverkade V8:or.

Hade som mål att gifta mig i en sån så jag köpte en redan 1980. Jag känner till det enorma vridmomentet en amerikansk V8 på 7.8 liter lämnar och hur den 2,4 ton tunga bilen lättar iväg som vägde den 800 kilo.

1970 Cadillac caben ramlyftes totalrenoverades och såldes för 35 år sedan. Nu skall jag köpa en till och jag skall ha den som vardagsbil. Finns ingen lämpligare tid än nu för en jätteV8 alla dagar i veckan.

Jag har sex omläggningar av vinterdäck kvar innan nöjesfältet Livet stänger.
-Ingen av mina bröder blev 70.
Det är kort datum på Krantzpojka.  Vi skall alla åka in i aftonsången och jag ska göra det med musik.

Ruset är oförändrat underbart. Jakten, spaningen, sökandet efter min Cadillac där ute . Någonstans på jorden står den. Min bil och jag skall hitta den.

Jag hade snubblat på en skittråkig fond jag glömt. En gång om året får jag ett kontoutdrag i svart/vitt. Det går knappt att fatta.  Det är några tabeller med brutto-netto-inköp-behållning- blabla.

Så otroligt humorbefriat och själssugande ödeligt.
En gång om året. En sketen lapp.
– Döden i gråskala.
Ja vill ha livet i färg. Tog ut rubbet, avslutade kontot och laddade pengakanonen. Jag var pissnödigt beredd att skjuta mig fri från kamerala kronor.

Jag skulle ha en 1969 eller 1970 Cadillac DeVille  tvådörrars Coupé  denna gång. Ville ha en ljudlös rackare utan flås och blås och regn i backspegeln. Ingen cab alltså och max två dörrar, trångt insteg till baksätet och liten kupé.

Jag kan njuta av fyrdörrarsbilar och se skönheten i dem bara det är någon annans. Själv vill jag att jättebilarna skall ha långa, svepande linjer utan en massa luckor på sidan.  Undantaget som bekräftar regeln är 1958 Cadillac Sixty Special men en sån har jag redan haft.

Tvådörrars var ett  krav.  Vit inredning likaså. Det var hösten 2020. Jakten kunde börja. Annonserade på nätet med nedanstående heads up.

Skelade runt i Sverige. Hittade inte en enda med vit inredning?!  Hos Ingemars USA-bilar fanns en blåmetallic 70:a coupé med vitt tak och världens snyggaste fälgar, Astro Supreme 15 tum.  Ingemar hade varit kul att bryta arm med igen.

Köpte en Cheva av honom på 80-talet. Ringde upp’an och fick bilder. Ärliga bilder. Den fula lacken kunde jag leva med och även den stora bucklan i kofångaren bak men den hade blå inredning. Jättesnyggt om den inte varit min.

I Tyskland fanns en röd med vit inredning och vitt tak i kanonskick och visst kan jag handla där men precis som jag hittade den stod det att bilen var såld på en annan tysk annonssida.
-Scheisse.

I Texas fanns en svart med vit inredning. Jag  tar den!  Mailade 4 ggr och skrev på annonssidan tre gånger till.  Inget svar.  Här ser man också det som definitivt får mig på knä. Den vinklade bakrutan!  HIttade en till. En vit Carlise 69:a. Den tar jag! Inte heller den ägaren gick att nå.

Amerikanska emailprogram skickar våra emailadresser som slutar på ”se” i spamkorgen.  Jag har en emailadress som slutar på com för sådana eventualiteter. Ändå inget svar.

Customcadillac. DEN tar jag direkt. Jajemen. Skott kommer igen!  Pengakanonen är laddad. Inga svar.

Krantz köper gärna en med hål i kylaren.
Alltså jag har inga krav på att de skall vara perfekta. Jag köper gärna i en raggarbil utan baksäte med tre navkapslar, bortsliten originalstereo och hål i kylaren.

Orörd vad är det?
Jag har aldrig haft en så kallad orörd, oskruvad bil.  Jag fattar inte grejen.  Jag skiter väl i om det suttit ingen i baksätet och det är rätt skruvskallar  som håller generatorn. Jag kan uppskatta det på din orörda bil vid reportage eller intervju  men på min bil säger det mig ingenting.

Hur kul är en svensksåld bil?
Har aldrig fattat den grejen heller.

-Men hallå. Det är väl roligare att en flottig alligatorjägare från Louisiana har haft Cadillacen utanför sin lutande front porch när han spelat banjo och klistrat fartränder på huven samtidigt än att nån märkvärdig direktör Gösta  plockat ut ”vagnen” i Örebro.

Det är väl roligare att det rasar ut sand från Nevada när jag kör mejseln i ramens förborrade hål än att det jäser ut lera från Kungsbacka.

Fine om det är din grej.
Om du värdesätter högre att en bil aldrig körts i USA så fine för mej då gläds vi åt det.  Jag tycker det är mer värt mer att man bränt hål i ryggstödet på en drive-in-bio i Georgia.

Inga svar.
Jag är den uslaste bilköpare. Folk vill inte ens prata med mig förutom Ingemar. Heder åt den gamle krigaren från Smålandsstenar.

US-Motor i Ljusdal hade mängder av kanonbilar till rätt pris och jag gillar grabbarna där. Jag kommer köpa en bil av dom nån gång bara för att de är så sköna. Japp, det är ett löfte.

De hade en grymt fin 69:a till ett helt fantastiskt pris. Jag satt i den och klämde på knappar och rattar.  Ett vrålfynd.  Oldsmobile 98  coupé . Asball.

Har inte åstadkommit någonting.
Tyvärr är det fel i huvudet på mig. Jag är ruttet rigid och ger mig själv fyra fel plus tidpenalty för nu är det 2021 och jag har inte åstadkommit någonting. Jag är lika tråkig som aktiefonden.

Håkan Larsson på Autonorrland i Husum har vid flera tillfällen smällt till mig när jag fastnat i tanketräsket. Nu hände det igen. Fick en mental vinge i Hypotalamus.
– Men sluta titt’ på skinnfärgen.  Jag kan sätta Carina på spaning.

Carina Ström är Håkans fjälla som dammsuger bilar och internet åt Autonorrland.
Carina hittade omgående den gröna 69:an med vit inredning men säljaren var okontaktbar som så ofta med amerikanska annonser. Säljaren till den svarta i Texas var också obefintlig. Någonstans kan jag förstå det.

Skulle du …?
Anta att du haft din framlidna morbrors blekblå Ford på logen i tio år. Du har aldrig varit utanför Sveriges gränser. Du är 53 år och har inget pass.  Du är less på att den tar plats. Du får igång den, tvättar av den och annonserar den på nätet.  Förhoppningsvis nappar nån Fordfreak som söker sin ungdoms Escort.

Du vill bara sälja snabbt utan krångel, besiktning, byte av torra däck och så klart helt utan garantier och långbänkar. Drömmen är en förstående bilfamilj som kan hjälpa dig fylla i ägarbyteslappen och som bor två mil bort så de kan bogsera den hem på tisdag.

– Då mailar Ahmad Wanraya från Kota Kinabalu i Malysia. Det plingar till i din mobil mitt i natten. Han undrar om den har vit inredning???

Krantzen hade vid det här laget sjunkit ihop till en klump framför skärmen.  Dagarna formades av uppgivna musklick  bland gamla annonser och de där förbaskade Pinterestbilderna som kommer upp varje gång man sökte på 1969 Cadillac Coupé.

– Då kommer ett messinermeddelande från Carina.

Hon är alltid så artig Carina.
– F’låt men jag har hittat en i El Paso. En ägare, låga mil, all lyx, ingen rost.

Inte ens rost i framskärmarna som alla har. Familjen vill sälja den. Titlen är originaltitlen i damens namn. Allt funkar på bilen. Den är guldfärgad med mörkare ton i läderinredningen.  Bilen är orörd.

En typisk Autonorrland bil. Carina har gått  i Håkans skola. Carina och Håkan hittar bilar som stått inne i värmen i fabrikslokaler sedan 1967.

De hittar bilar vars dörrar inte öppnats på 40 år där inredningen luktar nytt.

De hittade två Cadillacs som ägts av en gubbe som köpte två likadana.  En kördes sparsamt  och den andra, ”reservcadillacen” kördes  inte alls. Såldes i par och Håkan hade båda hemma i Husum.

Håkan räknar inte antalet dörrar. Han vill att de skall vara som de var när de lämnade bandet. Att de går ”som en ande i filttofflor” som han brukar säga.
– Krantz och Larsson är motpoler och bästa vänner.

– För Håkan spelar det liksom roll om baksätet saknas.
– Okey, vi gör som du vill igen då Håkan, sade jag.

Bilen lastades och är på väg till Gussjö.  När du läser detta har den landat på svensk mark men Krantzen har inte sett den ännu.  Står visst i Gävle när detta skrivs. Blir nog en bra bruksbil bara man får såga fjädrarna av den.  Fortsättning följer . . .


Har Rislones grejer på hyllan inom kort.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Krantz importerar en Cadillac från USA.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *