Gubbarna sitter på sina 1959 Impala cabbar.

Plåtslagaren Jonas Westerberg har vid 32 års ålder kommit  långt i sin bilhobby. 
– Det går att köpa en 1959 Impala cab i Sverige men man får jobba. Gubbarna håller på dem, säger han.  

Asplöven färgar gräsmattan gul  när nordan rensar träden till karga skelett i Västernorrland. Då åker man till Hälsingland. Här är suffletterna nere och när Emelie Grannas lägger i driven kickar cruisingnerven in. Det är aldrig för sent.

Chevrolet Impalan från 1959 hyvlar mittsträngen på den grusade infarten till parets sexbilarsgarage med vidhängande hus. När framvagnsbalken rasslar mot underlaget vet man att höjden är rätt.

Den röda smällkaramellen har gått från original till mild custom under Jonas Westerbergs överinseende. Låg och bred, med feta fälgar, är den en villhöverbil på vilken cruising som helst.

Det började med Epa-traktor, vidare till roddar och kustoms och när en raggarbil skulle inhandlas hade Jonas modellen klar för sig.
– Det är inget som slår en 1959 Impala cab, säger han där han sitter i guldsitsen för cruising, höger bak med ledigt säte att erbjuda till vänster om sig.

Klådan att bygga om och förändra satt i så Impalan fick en egentillverkad grill i rostfritt, sänkt fjädring, renoverad drivlina,  nya hjul, bortrakade kromdetaljer och ny lack. De hos många omtyckta dubbla antennerna rakade han bort och svetsade igen till exempel. Allt för en renare look och mera svep i linjerna.
– Men jag har gjort hålmallar och sparat allt så bilen enkelt kan återställas till original, säger han.

Gubbarna håller på bilarna.
Det kräver extra jobb att hitta en 1959 Chevrolet Impala cab till salu. Efter att ha trålat på annonssidorna utan framgång skrev Jonas ut ett registerunderlag från Trafikverket på alla 1959 Impalacabbar i Sverige. Totalt ca 70 registrerade.

Sedan började han på A Andersson.
– Ja, hej,  jag heter Jonas . . .

Svaren som kom var nej, nej och nej men det fick honom inte att krokna. Inte ens när vissa lät irriterade i telefonen och slängde på luren.  Jonas Westerberg är tuffare än så.  Han fortsatte. Han ringde upp 30 gubbar totalt. Olsson, Pettersson, Öberg.

Ett par, tre  svarade att jo, men nog kunde man väl tänka sig sälja om priset var det rätta. Jonas åkte runt till dessa.  I Sala fanns en Impala som behövde  lack för att bli bra och innan dess  mindre plåtarbete. Jonas Westerberg är plåtslagare och är inte främmande för att hålla i lacksprutan.

Här inträffar nu ett dilemma. Man kan inte ringa och be att få köpa bilen och sedan börja pruta. Nja, Jonas  låter förstå att någon form av ekonomisk överenskommelse blir det ju alltid vid ett köp så för Jonas blev det Sala-Impalan som fick komma hem till gården. Men som sagt. Vissa bilmodeller får man dra ur händerna på ägarna.

Cruisar med Emelie
Vi åker en sväng och slår av för fotografering i ett ännu grönklätt Hudiksvall. Efteråt vrider Emelie på startnyckeln och bilen smäller igång omedelbart.  Som en direktinsprutad bil. Inget vevande på startmotorn. Den svarar direkt på gasen och är villig som sjutton på rakorna.
– Den här har vi åkt till Göteborg med, säger Jonas.  Motorn är idag en välmående Cheva 350 ci. kopplad till en TH350 växellåda. Aluminiumkylaren är treradig.  Jag vill ha alla mina bilar friska och fräscha i motorn, säger han.

Jonas har ett tips till alla som sitter och hoppas att bilen skall starta halvvarm eller att den inte skall dra så mycket soppa eller att den inte skall tveka när du öppnar sekundärerna.

Jonas tips.


Jag svetsar in en lambdamutter på avgasröret framme vid motorn oavsett årsmodell på snurran.  Sedan är det lätt att gänga i en lambdasond.  Jag kan inte datagrejen men sådana experter finns i varje köping och jag har en kille jag alltid kontaktar.
– Vi åker ut en sväng med en sladd från lambdan till datorn.

Där ser han hur motorn jobbar. För fett, för magert, för varmt  osv. Lambdan säger hur motorn har det under huven.
Därefter bestyckar jag om förgasaren och så tar vi en ny provtur. Funkar varje gång.
– Jag slipper famla runt och tro någonting.

 

Hjulhusen på en 1959 Impala är gigantiska och rymmer feta hjul. Här sitter idag Supremefälgar 7×15 tum med ”allt utåt”. Ett tips från byggaren är att montera nya hjullager och starkare hjulbultar  om du väljer detta utseende.

Åkbil
Impalan går som en ny bil och Jonas har varit noga med att inte överrenovera den. Klädseln är i gott bruksskick liksom resten av bilen.

Den 62 år gamla cabrioleten med de fantastiska måsvingarna  står startklar närhelst solen skiner. Worldkustom tackar för åkturen med en blooper.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Gubbarna sitter på sina 1959 Impala cabbar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *