Större turbo i Cubalincoln.

För er som minns project Cubalincoln. Nu monteras en större turbo och den går som aldrig förr. Projektet därmed avslutat. Bilen till salu. ( – och såld inom 14 dagar  i januari 2021


Allt i krom och rostfritt för din renovering – bäst.


Project Cubalincoln handlade om att kunna åka 1977 Lincoln Mark V 356 dagar om året.
Bilen som av en fransk motortidning uppmätt den galnaste bränsleförbrukningen på Paris gator.

Till och med de luttrade motorreportrarna hade svårt att begripa hur en bil kunde suga i sig så mycket bränsle. Testet gjorden 1978 och bilen drog över 4 liter per mil inne i Paris. För Krantz på den norrländska landsbygden tog den smogade 460-V8:an från Ford aldrig under 2,3 liter överbeskattad bensin per mil.

Hur gör man då om man älskar bilen och vill åka i den varje dag.
– Man gör som på Cuba. Allt i livet är en kompromiss så varför skulle inte bilåkandet vara det.

Mercedes gör en skottsäker, turbomatad dieselsexa på tre liter som ger 180 hästar original och drar 0.8 med släpvagn.
– Den borde funka i den tunga bilen, tänkte Krantz. Den grejen i fyra delar kan du fördjupa dig i här om du vill. 

Nu har den rullat i fem år som Krantz bruksis på 0,9l/mil.  En pump med sexmillimeters element påställd av Dieselmeken köptes och den lilla originalurbon spjällades upp på fullt skaft från day one.


Förståsigpåare sade att den skulle hålla max ett år på det viset.  Nu har det gått fem år och den lille snurrar på så flitigt att den sköt packningen mellan grenrör och turbo. Det är tråkigt att byta packning. Roligare byta turbo.

En Kinaturbo skulle man inte ha sade förståsigpåarna så jag köpte en sån. Jag hade trott att OM606-motor från Mercedes skulle ligga och skvalpa i ena hörnet av motorrummet där 460 V8:an suttit men icke.

Turbon som kom, en HX35 var en stor och tung pjäs. Jag lade dit den och såg att den tog både i motorn och i A-armen.

Inte passade den på grenröret heller. Jag trodde att dieseltrimvärlden skulle ha färdiga adaptrar i klasar på hyllorna men nähä, de fanns inte att köpa.


Köpte en BMW fläns på chans vilken passade perfekt på Mercans grenrör. Handlade en 67mm nittiogradare på Mekonomen och migade ihop med flänsen som medföljde turbon. Vilken ful grej det blev.

På nätet läser man om polerade kanaler med närmast kromputs. Mitt rörmokeri var äckligt för att vara en en Krantz-svets. Alltså jag skämdes för mig själv. Lindade in hela rasket i värmebeständig trasa och intalade mig att det var bra för att snabba upp avgaserna.


Fick dit det på något sätt. A-armen fick slipas ur, adaptern fick ett urtag,  och turbon fick vinklas för att går fri.

Sådärdå. Några mm till motorn och några mm till A-armen.  Downpipen fick en ny fläns och  fick vinklas den med.  På toppen sitter en givare till mätaren för avgastemp. Bra att ha i uppförsbackarna.

Men har du en trädgårdsslang i motorrummet?
– Japp
Den där skulle man dra in i typ luftrenaren sade folk.
– Åhh vad fint med oljedimma rakt in i den nya turbon.
Glöm det. Trädgårdsslangen mynnar bakom bakaxeln.
Hur går den då?
– Uselt. Den lilla Mercasnurran laddade alltid 0,5. Vid minsta pådrag 1 bar och vid full gas 1,4 bar.
– Den här elefanten skapar vakuum vid tomgång, laddade 0,1 -0,3 mest hela tiden.  Sorgligt.

Fick rycka av insuget och ställa upp Aldan på absolut fullt.  Vidare justerade Gottfrid (sonen) upp pumpen till absolut max så nu har jag en tomgång på 900 varv. Man ställer på mera bränsle och kontrar med att ställa ner tomgångsskruven men till slut går det inte att ställa ner tomgången mer trots att man kan ge på mera bränsle.
– Då får man ge sig. Går inte göra mer med den pump man har.
Wastegaten kopplade jag bort. Även den här turbon står på fullt skaft hela tiden.

Nu vaknade den. Vid 3700 varv laddade den 1,7 kilo och den tunga Lincolnen sög iväg på ett alldeles nytt sätt men jag är inte nöjd.

HX 35:an spoolar upp långsamt och ger ingenting på lägre varv.  Avgasröret är ett rakt tretum. Tändförställningen står på pigga 15 grader. Den får max soppa. Har till och med kopplat förbi spin-on-filtret på prov för att det skall rinna lätt.

Tomt på Coronastan. Lilla Lincoln är skitig. Kromfälgarna som var nya 2016 har suttit på sommar som vinter och är kraftigt märkta av salt och slit. Älskar alltihopa. Jag är ingen söndagsraggare. Audi finns inte. Störtskön bil.

Varför laddar den så sent?
Googlar man sägs det att man inte kan leda in oljan till turbon direkt ifrån motorns oljetryck. Vräker man in 4 kilos oljetryck genom ett 8 mm rör dränker man glidlagren i en flod av olja under högt tryck vilket bromsar turbon.

Den skall ha en tunn film jämt levererad att snurra fritt på.  Röret skall gå in i en restriktor innan turbon där hålet skall var 1mm eller 2mm eller 3mm.  För litet hål och den nya turbon skär. För stort och den bromsas.


Ni vet det där när man meckat oavbrutet i en vecka och allting luktar bränsle och olja och avgaser. Kläder, hud, bilens inredning, sladdlampan, skor, mobilen, luggen, ratten, överläppen.
– Jag är där just nu men ändå är det roligt att gå ner i garaget och bygga en restriktor av material från skrotlådan.

Gottfrid hittade detta på nätet by the way.

Nån byggare hade låtit bromsa sin uppsättning  vilket visade sig vara samma som min.
OM606
HX35:a som laddade 1,7 bar
Tretums avgas
Stor intercooler
Originalpump (min är visserligen något förstorad med 6mm element.)
Original Mercedes automatlåda.

Resultat

Migade banjobulten som förser turbon med olja och borrade upp ett 2mm hål.
– Ut och provköra.

Resultat: Absolut ingen förbättring.
Trial and error – mest error MEN den har aldrig gått så bra som nu när den laddar och skjuter iväg.

Målet nått. Bilen till salu. 
– Målet är nått. Projektet säljs för nya utmaningar.
Det är visat. Det går att ha en bränslesnål dieselmerca i en stor, tung jänkare och få  fart på den. Därmed är projektet klart och bilen till salu.

Som med allt går den att förbättra. Ett extraktorgrenrör skulle sätta fart på turbon vid låga varv.  Australiensarna gjuter numera upp sådana till bra pris. En 7mm pump till detta och du kan göra donuts med båda svartrök och vitrök. Köparen bestämmer framtiden för Cubalincoln som blir ett positivt minne hos undertecknad.

Säljes till självkostnadspris  alltså till den summa som är nedlagt i bilen.
– Jobbet bjuder jag på. Det var bara kul.
Pris 74.000

maila mej på info@krantzen.se  
eller messa via FB 

Såld inom 14 dagar i januari 2021 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *