TeZon. Så har det hänt. Tesla och Amazon ligger sked.

Tom Zidek,  kanadensare från Sveg, ringer Teslas produktionsledning i LA när han har lust. Han gillar flyg och byggde ett eget customplan. Han åker skidor, blev landslagsvallare åt Kanada och gifte sig med ”vår” skidskytt Anna-Carin Olofsson, guldmedaljör i OS. Låter det otroligt?
– Lugn, det blir värre.

En del människor alltså! 
Vissa människor blir omedelbart bra på saker de företar sig. De lyfter brant och lättar snabbare medan normala har en beskedligare inlärningskurva. Jag säger inte att de har det enklare. De jobbar hårt som alla andra men de drar mot höjderna snabbare.  Intressanta, intensiva och intuitiva personer som förbluffar. Men det var inte det vi skulle prata om.

En 2015 Tesla byggs ihop med en 1968 Amazon i Sveg.

Okey, man tar en Volvo Amazon kombi, slänger ur soppatanken, fyller bagaget med batterier samt hänger dit elmotor och motorstyrning från Tesla och trycker på knappen.
– Well, inte om man heter Tom Zidek.

Tom älskar gamla bilar. Han prisar de största Dodgearna med  Cummins och Hemi men precis som kombon Kanada/Härjedalen överraskar gör Toms intresse för jänkiebilar/ miljöfrågor och hållbarhet det.

– Volvo Amazon är en av de vackraste bilar jag sett, säger han.
Hans hand får en böljande rörelse när han beskriver linjerna, rundningarna, kurvorna hos Volvons torpedform flörtar inte så litet med både 1949 Mercury, 1955 Imperial.  När Amazonen släpptes från Hisingen 1957 blev den omedelbart en älskad folkbil vars kaross skulle bli oförändrad i över tio år.

 

Bygget började 2016
Tom började leta en Amazonkombi som skulle bli familjen Zideks hållbarhetsbil.  Samtidigt åkte han Porsche Turbo och utvecklade sitt företag, JN Solar, som utvecklar och säljer solenergi.

I USA hittade han en ny, frontsmällad Tesla som gick att köra. I Krokom fick han en skaplig Amazonkombi eftersom ägaren entusiasmerats av Tom och hans ”roliga projekt”.

”Fuck liksom”
Tom hade redan börjat sätta Porscheframvagn på Amazonen när en Tesla till dök upp.  Den var intryckt både fram och bak men gick bra. Nu hade han två Tesla på gården. Han gick emellan dom och mätte och så en sen eftermiddag med tumstocken i hand kände han bara och här kommer Toms egna Kanadasvenska tvåordskombination.
– ”Fuck, liksom.”
Han skulle inte hänga över elprylarna till Volvon. Han skulle trä Amazonen över Teslan.

Därifrån var det ingen återvändo. Han sågade bort allt som kom i vägen för idén. Vi är i garaget i Sveg. Landskapet är vitt. Den gamla familjegården står majestätiskt timrad i det vackra landskapet. Tom springer runt Amazonen och visar. Igår var han i Wien med svenska skidlandslaget och frun Anna-Carin.

Pigg och omladdad sprutar han ur sig byggets alla faser på bra svenska och dirty engelska.


– Det var bara det att Teslan är 26,5 cm wider så, han pekar på huven, everything is modified som bara den.
Huven står upp mot ett fönster i verkstaden kraftigt breddad.

Teslan är längre också. Hans tanke att skapa en bred B-stolpe mellan fram och bakdörr slopades direkt när svenska vänner som bygger hotrods föreslog att han skulle rata framdörren och sätta in en dörr från en tvådörrars Amazon.
– De är längre, upplyste de.
– Bakdörren förlänger du de resterande  centimetrarna som behövs.
Tom sken upp. Nu skulle han få bekvämare insteg, naturligt längre kaross och mer flyt i linjerna.

Karossarbetet är brutalt. Allt, allt har fått ändras. Bilen är breddad och förlängd, hjulhusen anpassade efter den nya hjulbasen och mycket få saker har lämnats orörda.
– Ja just det. Det blir 4wd på köpet OCH vänt tredje säte i bagaget som de stora amerikanska herrgårdsvagnarna  från GM. Notera breddningen av bakluckan som nu öppnas och stänger perfekt.

Teslas komplicerade spjutspetsteknik är inget problem för Tom. Han ringer utvecklingsavdelningen i Los Angeles ibland bara sådär. Teslan har fyra kylsystem. Datorerna loopar ständigt kylning till motor, batterier, laddning och kupéns AC. 36 liter kylarvätska går åt.

– Tom, som rest inatt, varvar upp. Det som redan gjorts, görs nu och ska göras till sommaren levereras exakt och detaljerat. Hur den skall laddas i tankluckan från en gammal pump och hur Teslans dataskärm skall få Amazonlayout.  I min skalle började den naturliga förkalkningen i slutet av  1900-talet.
– Hejdå, hör jag mig själv säga och plötsligt är jag ute.

Det vet jag för det knarrar under bootsen. Det lyser i verkstaden när vi rattat runt bland uthus och härbren och lämnar gården.

Tom Zidek och hans TeZon.  En fantastiskt kille med ett fantastiskt bygge.

Kolla in hans filmer.

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *