Minipeterbilt från Maine.

George Sprowl från Searsmont, Maine i USA är en stor fordonsentusiast med glimten i ögat. Han har byggt ett flertal minitruckar och detta är nummer sju i ordningen. En 13-växlad Peterbilt komplett med sleeper och vändskiva.AV LARS-ÅKE KRANTZ (TEXT & FOTO)

På håll reagerar man inte men när man kommer helt nära rycker det till i hela kroppen.
-Va ..?!
-Den är ju för liten!

Man vänder sig häpet om och då ser man honom. Den leende mannen  som gillar att kolla reaktionerna på bygget, George Sprowl.  Idag är han ute på en lusttur och har kopplat på en trailer inredd som en sommarstuga. Dessutom har han den rymliga sleepern som gäststuga att sova i om någon skulle behöva.

-Jag byggde en långtradare åt mig själv som jag sålde på direkten och sen har jag fått in många beställningar så nu gör jag eftersom, säger George. Detta är den sjunde i ordningen och den har han behållit för egen del även om många tillverkats efter den. På sidan står det Georgebuilt på ett emblem, en tydlig lek med den stora tillverkaren Peterbilt.

Trucken är oerhört väldetaljerad och allt ser ”riktigt” ut. George tillverkar allt i sin verkstad och karossen består av stål, aluminium och glasfiber. Ramen kommer från en minibuss som är något större än en van. Årsmodellen på ramen var 1978. Just denna blev klar redan 1996 och drog då en öppen biltransport också den i ¾ skala.

George bygger även täckta trailers i aluminium till sina dragbilar och uppståndelsen är stor där vi står när amerikanarna en efter en kommer intill långtradaren och märker formatet.

-Kan du bygga en tankvagn frågade någon.
-Visst log George, jag kan bygga vad som helst, allt efter kundens önskemål.
Man kan bara tänka sig vilken reklampelare en minitruck med semitrailer så kallad eighteen wheeler utgör i USA.

Under huven har han inte sparat på krutet utan där sitter en rejäl Cummins Diesel, turboladdad naturligtvis. Växlar gör han på truckervis med en Fuller transmission som rymmer 13 växlar. Dragbilens vikt är 4360 kilo och det inredda semestersläpet han drar idag väger ytterligare 2200 kilo. Totalt 6,5 ton.
-Skapligt husvagnsekipage!

Det är bara att gratulera jänkarna som tar vara på det goda i tillvaron och alltid har sitt barnasinne i behåll. Till slut vidarebefordrar vi en typisk Georgevits:

-Vet du vad man kallar en person som kan tala många språk?  Multilingual.
-Vet du vad man kallar en person som kan två språk?  Bilingual.
-Vet du vad man kallar en person som bara kan ett språk? Amerikan.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *