David Strand i Umeå har byggt fyra roddar och har alla kvar.

Västerbottens bildemontering är vida känd. Stor verksamhet, stort upptagningsområde och stort hjärta för gamla bilar. Ägaren David Strand bygger roddar och customs på lediga stunder och vi ska titta närmare på trean och fyran. 


Bäst enligt Krantz

Trean.

Rod nummer tre står ute i regnet på bakgården.  Riddlerpris och bling i all ära men detta är hur allt började, byggd på T-Ford och allt. I primer och stål redo att attackera dirt roads när mörkret inbjuder slungar den tillbaka betraktaren till det amerikanska femtiotalet.
– Alla orter hade sin ”Milner” med ett bygge på verkstadens baksida.

– Jag hämtade den här 27.an i Danmark på julafton. Hyrde en biltrailer och stack tillsammans med tjejen från Umeå dan innan. 150 mil enkel.
Jag tittar på David.
– Julafton, säger jag.
Han är oberörd.
– När vi kom ner på bron upphörde GPS:en att fungera. Vi var i Danmark efter 110 mil nonstopkörning och skulle köra trettio mil i Danmark utan karta.

Davids meningar är fyllda av must. Orden står för sig själv. Han hushållar med dem på norrländskt vis och meningarna är kortaste vägen mellan stor bokstav och punkt.

Han öppnar bagageluckan. Fullt med vatten.  David rör inte en min. Bilen har han byggt själv till bus och lek. Varningstriangeln badar. Allt är som det ska.  Han säger:

– Gubben med plåtkarossen var nittio år. Förstod  inte ett ord av vad han sade.  Han drog upp porten till sitt garage. Hakan föll ner i backen.  Han hade trettio fina A-Fordar och T-Fordar där inne.
En yngre släkting dök upp och hjälpte till med köpet.
– Man förstod hälften i alla fall, säger David.
På vägen tillbaka kom dimman, halkan och snöstormen.  De stoppade i Stockholm och köpte en 327:a V8 motor. Därifrån var det bara sextiofem mil hem.

Karossen är inte choppad. Defrostern är tydlig. Bilen är SFRO-besiktad därefter regad som årsmodell 2020:a och kontrollbesiktad två ggr.  Efter andra kontrollbesiktningen kommer papperet att den är besiktningsbefriad.Befriande att prata med.

David är en hantverkare – en byggare. Han svänger sig inte med motortidningsslang och framsurfade inneord från amerikanska rodprogram på kabel-TV.  Mindre snack och mer verkstad.

Han vet. Han har gjort det. Byggt en egen bil. 
– Men hur kan den vara besiktningsbefriad om den fått årsmodellen 2020 frågar jag?
– Om du bygger bilen som den, i stort sett, såg ut original blir den besiktningsbefriad.  Det finns vissa krav. Man får inte ha tanklocket i skuffen o.s.v.

Godkänt med skärmlöst. Godkända blinkersar. Nej, inte i bakljuset. Kolla vid karosslutet! Där sticker en liten ledpinne ut. Däck 295-50-15 är okey. Allt är inskrivet.  Bakaxel kommer från El Camino. Tiobultad.  Lådan är en Chevy 350.

David Strand gillar göra så mycket som möjligt själv. Soffans stomme har han byggt själv. Sedan köpte han en kraftig symaskin och gjorde klädseln.
– Tar du mycket från bildemonteringen?
– Ingenting finns där som man vill ha … jo  bältena kommer därifrån – Mercedes.

Även blinkers på sidan. En minimal led intill dörrgångjärnet. Dörrskinnen kommer från USA.
– Till A-Ford finns allt. Till T-Ford väldigt litet. Karossen är sänkt tio cm över ramen.

Spolarvätska och tvåhastighetstorkare är krav 2020. V8 där det suttit en fourbanger går bra.  Regnet tilltar. Vi går in.

Bänkar av egen tillverkning. Inget är svårt för egenföretagaren som jobbat med bildemontering i hela sitt liv. Fyllda 50 är han en maskin där verktygen är hans bästa vänner och handgreppen och metoderna går av sig själva.

Fyran

En 1924 Ford står på betongen. Ser färdig ut och det är den också. Rod nummer fyra. 27:an stod 140 mil bort. Den här köpte han på Teg en halvmil bort.


Ägaren hade tröttnat efter att han tillverkat en helt ny trästomme till karossen.  David plockade ur allt och kopierade bitarna i fyrkantrör av stål.

Även denna kaross är sänkt tio cm över ramen dessutom sänkte David Strand taket. Motorn är en 350 på 160 hästar. T-fordramarna är för veka. David köper A-Fordramar från Jocar.  24 karossen är smalare än 27:an fick han erfara.

Nu sitter den på plats i alla fall och chassienumret är instansat. Bilen är klar för regbesiktning.
– Hur vet man chassienumret?
– Man gör en beställning och får ett nummer

Mer grejer väntar i garaget. Bilfolk!

Tanklocket på utsidan.  Treans ram är kortad. Fyrans också men här har David kortat den till ”rätt längd” såsom den var 1924.

Man fattar kalibern på den gubben.
– Det går fortare och fortare men på denna var det mest jobb av alla, summerar han.
Lådan är en 350 även här. Bakaxeln kommer från en GMC typ S-10.
-Den skall till glasmästaren nu. Det gör jag inte själv men den här kan nog få riktig färg.
Strålkastarna är från en Volvo lastbil, e-märkta och allt.

Rullar på gatan till sommaren. 
–  Fyra roddar!  Är du med i nån rodklubb eller så?
– Nä, inget fel på klubben i stan men … jag trivs bra för mig själv.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *