Hans Kadi mästerbyggare

Vissa människor tycks ha kommit till jorden  förprogrammerade och förfokuserade.  De är liksom uppskruvade med en nyckel i ryggen och när de sätts ner på banan passerar de allt.  – Inte av denna världen brukar vi säga.

Bygger bilar åtta år gammal
Hans Kadi sitter vid köksbordet i Hudiksvall med sina plastmodeller. Han är åtta år.  Fascinationen för modellbilar  delar han med många andra åttaåringar. Det är bara det att  hans byggande är mer specialiserat, mer utvalt, mer förfinat.

Hans Kadi bygger modeller  av funnycars.  Han vet vilken dag Start&Speed kommer till kiosken. Då står han där med sin cykel  och väntar  att bilen med tidningsbuntarna skall komma. Han läser och lär sig alla  stora dragracingnamn. Kalitta, Prudomme, Garlits.


Connie Kalitta

Den unge grabben är inte  intresserad av matte och sånt.  Däremot har han hundraprocentig närvaro när dragracingtävlingarna på Hudiksvalls flygfält körs.

LeeAnders

Han får se svenska storheter som LeeAnders,  Svante och Rolf Eriksson från Sollefteå med Jeepen. Leif Helander med  Starkotter.

Idolerna Bröderna Eriksson från Sollefteå och deras Jeep finns inte i Revells modellbilssortiment.  Hemma vid köksbordet bygger han från scratch endast tio år gammal.
– Mamma jag skall bygga funnycarkarosser när jag blir stor, säger Hans
–  Jaha, det är bra det, säger mamma.
Tio år senare gör han det!

Hans berättar:
– Det mest avgörande intrycket var när jag fick se Hazze  Froms nitro funnycar Ragnarök. Året var 1975 och jag var elva år.

Så började det.

–  ”Jag lagade Björn Larssons plastkaross. Hade aldrig plastat tidigare. Gjorde en form på den och göt min första kaross 21 år gammal.”

Dragracingcirkusen
Hans Kadi kliver in i dragracingen.  Han bygger sin första kaross. En Dodge Omni och börjar skruva åt Mats Westman.   Samma år 1985 bygger han kaross nummer två.  En  Citroen Funny Pro Comp åt Mats Westman.Mats Westman, Citroen Pro Comp funnycar, med kaross från en ny karossbyggare, Hans Kadi. 

I Sundsvall bygger Leif Helander en Saabkaross som han inte är riktigt nöjd med. 
Helander, en legend redan då, idag firad som en av de största.

Leif tycker den blir för tung. Han står i sitt garage i mitten av åttiotalet och är inte hundra nöjd.

Leif kontaktar det nya stjärnskottet från Norrland, Hans Kadi, som bor i grannstaden. Hans bygger en ny, lätt, stark kaross.

Den röda fronten från  Helanders gamla kaross sitter än idag i Kadis garageport.

Hans Kadis kaross visar sig stryktålig, lätt, aerodynamisk och inte minst snygg. Leif frågar om den unge Hans vill vara med och skruva och det vill Kadi.  Karriären tar fart.

Brant uppåt.
Det går brant uppåt för Hasse som han kallas i vuxen ålder.  Självlärd driver han en bilverkstad på stans östra sida.  Parallellt bygger han pluggar, gjutformar och gjuter däri karosser till sina idoler.  En komplett bilman som skruvar chassie och motorer i sin svenssonverkstad på dagarna och bygger funnycarkarosser på kvällar och nätter.

Plötsligt är han en av de bästa i Sverige att förstå de supermoderna, superdyra, superexklusiva materialen kevlar och kolfiber med vilka han formar Funnycarkarosser som är både lättare och starkare och mer aerodynamiska..  Dessutom kan han lackera. Han bygger i snöiga Hudik och ingår i olika team runt om i Europa. LeeAnders Coca Colafunny ovan är ett exempel.

Han reser runt med dragracingcirkusen.  Han lappar ihop karosser mitt under tävlingarna.

1986 är Hasse på  Hockenheim och ser en top fuel dragster fatta eld och brinna upp inför  90.000 åskådare. Föraren omkommer omedelbart.  Kontrasterna är stora mellan den internationella  supercirkusen och verkstaden i Hudiksvall.  Han bor på stans västra sida. Varje dag tar han sig genom stan med sin  gamla SAAB.
(Han är alltså inte raggare eller åker jänkare. Hans grej är funnycars och dragsters  only).

Brytpunkten
Så kommer februari 1988 och SAAB:en strejkar.  Hasse Kadi får gå till verkstaden på andra sidan stan i arton graders kyla och snålblåst. Stelfrusen  rasar han ner på stolen i sitt kontor och tar fram tidningsbunten National Dragsters.

Längst bak står annonsörers adresser och telefonnummer.  Fingret stannar på Chris Christensen Odyssey  Enginering som bygger dragracingbilar i  Los Angeles.  Hasse lyfter den svarta backelitluren och ringer.
– My name is Hans Kadi. Jag är så less på vinterhelvetet.
– Kan du göra pluggar och gjuta formar?
– Ja.
– OK. När kan du komma?
Hasse är  på väg till Funnycarvärldens elitskikt som karossbyggare där bilarna kostar miljontals kronor.  Han är 23 år.

Tiden i USA
Han får med sig tjejen och de hyr ett hus med pool .
– Jag minns att det var helt overkligt med poolen på kvällen efter jobbet. Att ta ett dopp i värmen och bara sitta  – och totalt myggfritt, säger norrlänningen som har nära till leendet.
Den unge svensken sugs in i Dragracingens absoluta toppskikt.

Hans Kadi berättar: Alan Jackson, Smax Smith som förolyckades i sin dragster, jag och ”Gotland”.

Hans Kadi är idag 57 år men minnet är kristallklart och han rabblar upp namn, stall och bilar som det var igår.  De sex månaderna gick rakt in i 23-åringen.  Varje händelse lagrades kristallklart och Worldkustoms läsare skall få följa med i åttiotalets elitnivå  –  i nästa nummer.

Här kommer del 2 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

4 reaktioner på ”Hans Kadi mästerbyggare

  1. Hej hjälpte Hasse att spackla upp pluggen för Mats Westmans PRO Comp Funny. Pendlade Örnsköldsvik-Huddik ett antal veckor. Tack Hasse
    Mvh Lars I Övik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *