Retrofestival Ungern style

Worldkustoms utrikeskorrespondent i Ungern, Mikael Gideryd, berikar oss med ännu ett bildreportage som ger vidare vyer.  TACK bästa Mikael.

 

 

 

 

 

 

Dags för Årets premiär för oss. Den 1 maj var det en Retrofestival i vår lilla grannstad Zalaszentgrot med parader, musik, hunduppvisning, leksaker mm. Tyvärr hittade jag aldrig det här med gamla leksaker. Det hade varit roligt att se.

Men vi har ju ett annat stort leksaks museum 3 mil bort. Tydligen ett av Europas största. Där har vi varit och det var enormt.


Men tillbaks till Retrofestivalen igen. Vi vart lite sena på grund av icke samarbetsvilliga magar. Men vi kom dit till slut, hela 8 kilometer bort :o)

Det var mycket folk där och träffområdet ligger mellan stadens ena kyrka och en slottsliknande byggnad. Ett väldigt fint område. Det här var inte enbart för USA bilar utan det var lite av varje.

Bland annat två Amazoner. Nyare Volvo är väldigt vanliga här nere. Det trodde jag ju inte då jag kom hit ner första gången.

Det jag gillar med träffarna här är mångfalden av fordon. Udda fordon som man sällan ser i Sverige. Jag vet ju att Östfordon har ett aningen skamfilat rykte i Sverige. Men varför?

Många, både Wartburg och Trabant rullar än. Det var troligen det med östbilarna att dom var väldigt basic. Ingen lyx och flärd, men funktionella. Och det är väl egentligen det viktigaste.

På träffområdet kunde man köpa mat = Pörkölt. Man kunde ta sej en öl eller nåt starkare. Sockervadd fanns för barnen och langos naturligtvis och mycket annat.

Men ingen fylla. Inget gapande och tjoande utan det var lugnt och fridfullt.

På scenen var det olika uppträdanden. Bland annat en kille som var otroligt bra på dragspel, men tyvärr sjöng han inte lika bra.

 

 

Sen träffade jag på två Rockabillytjejer i deras bil. En Wartburg. Dom var lite generade över sin lilla bil men som jag sa:


-Det viktiga är att man är med och anpassar allt efter sin ekonomi. Ena tjejen var riktigt bra på engelska och väldigt trevlig. Och de är genomgående egentligen. Ungraren är ofta väldigt trevlig att umgås med.

Jag önskar att fler kunde ta sej en liten semestertripp hit ner på nån bilträff. Det är ju trots allt inte speciellt dyrt att flyga hit från Skavsta. Det kostar nog mindre än en helkväll på krogen.

Ja, det var väl allt för den här gången. Nästa inplanerade grej är AMTS-showen i Budapest i slutet av maj.

Den är ganska stor med över 1.000 bilar av olika kategorier. Det är väl om jag fattat det rätt lite som Elmia-showen med fordon från stora delar av Centraleuropa.

– Gamla öst lever mina vänner och har mycket att erbjuda.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *