Blåvinter 2022. Covid 19 tredje vågen med Omikron och i armen spruta tre. Dieseln kostar 22kr/litern och elpriserna rusar sexhundra procent. Cadillacen från 1959 är en dinosaurie och jag med.
Bilen som sett Concorde komma och gå, sett Twin Towers brinna, AIDS härja, kärnkraftverk explodera, Surtsey födas, Sovjet dö och världen förlamats av ett muterat virus från Wuhan står på golvet med sina vackra fenor i luften.
Den luktar gott Cadillacen.
Opuffad utan inredning, med naken plåt och frånvaro av krom sprider den en doft av tidlöshet och trygghet i garagets vardag.
Min egen 59:a att stilla följa mig in i skymningen.
Tillverkar fästen som skall hålla den nya aluminumkylaren. Bara vanligt fyrkantsrör som formats att omsluta cellpaket och tank. Gummit beställdes från Dalhems.
Innan dess ett fäste av samma ämne. Generatorn sitter numera där tändspolen bultas original. Den får flytta in i utrymmet under, innan den nya servopumpen kommer, längs ner.
Att gå och mickla utan att titta på klockan är den bästa blånagel man kan få.
Flyttad tändspole redo att leverera från sin nya plats.
Allt krom och rostfritt servar A-mek med
En pusslebit i taget.
Automatlådan är en 4L60E. Den har digital hastighetsgivare. Den lilla motorn i svarta boxen översätter de digitala pulserna och snurrar wiren så Cadillacens mätarnål kan lyfta över skalan som på den gamla goda tiden. Monterad under instrumentbrädan nu.
Delarna är blästrade och pulverlackerade, bultarna nya från järnboa. Full frihet custom.
Med dithängd skärm kom stolen fram för en lång stunds sittande betraktelse.
Kylfläkten från donatorbilen, en 1994 Fleetwood ville passa.
Ursprungligen två fläktar men funkar nog med en.
Louvers måste man ju ha på en custom. Bauhaus har på hyllan. Målad svart blir vädringsplåten ett bra fäste för AC-kylen.
Pappslöjd. Plåten med hål fick jag av bilbyggare Posie vid ett reportage på amerikanska östkusten 2009. Passade med modifiering över LT1:ans moderna insprut (som original har sköldar av plast i olika utföranden beroende på bil).
Posie till höger på bild. Han hade tagit fram detta fyrtiotalsinspirerade cover till värmepaketet i sin Aeroliner och hade flera.
Fick ett av honom utan ha en aning om var det skulle hamna i framtiden.
Skön gubbe. Apropå skön gubbe. Jag gör pappslöjd. Jocke Edberg gör det i stål !!!
Jag är skyldig så många så mycket.
Ett minne från Jocke att ha i Cadillacen, inspirerat av Posie. Posies rod and custom.
Mycket händer parallellt i garaget liksom.
Såga i Cadillacen
Gruvade mig länge men till slut var det dags att kapa de rostfria listerna till A-stolpen.
För lång ….
… för den choppade A-stolpen
Den inre gick lätt.
Den behövde bara kortas litet längst ner. Fattar inte varför???
Sedan var det dags för listen alla kommer titta på. Skruvade fast den i övre, original skruvhål. Nu tror ni att jag har skruvarna i märkta påsar.
Glöm det. Hittade några korta i burken med diverse. Har ingen om aning var de suttit. Tog dom.
Så mycket skiljer det. Kromlistens hål vid pekfingret skall sitta i karosshålet vid långfingret.
Bestämde mig för att kapa här. Varför kan jag inte förklara.
Blir det rakt det här nu då?
Lade omlott, drog en linje och mjo, 34 mm var vad Bernt Karlsson sade att han sänkt taket. Verkar stämma. Ny kapning och nu gäller det.
Blev 1mm spalt att svetsa i. Där kommer den otrolige Roger Andreassen på A-Mek i Fjuckby, Uppsala in. Han kapade ner rutramarna till ventilationsfönstret omöjligt att se var. Han får sy ihop listerna.
Hans pappa heter Magnar Andreassen för er som renoverat bilar länge och fått lister riktade. Idag gör de nya lister och gjutkrom till din jänkare.
KOLLA HÄR
Bygget fortsätter så sakta.
.