Huspriserna rakt upp i sydvästra Florida.

Till dej som funderar på att flytta till värmen och V8-bilarna. Genom åren har många, många frågor kommit om hus, om priser och om att flytta hit delar av året. Otaliga mail och messingerfrågor har besvarats. 

Läget 2022 är extremt. Huspriserna skjuter rakt upp och Cape Coral toppar listan.  Det var länge sedan bröderna Hansen på Hansen Racing hittade sitt paradis här där de kunde njuta av avskildhet och frihet i den nya, sovande staden Cape Coral.

Krantzen kom hit 2010. Då var The Cape  fortfarande en söt stad med pittoresk nybyggaranda när man kom några kvarter norrut från den äldsta delen längst söderut.

Staden skapades i slutet av 50-talet för att attrahera nyrika.  Med fler kanaler än Venedig byggdes den till ett paradis där alla skulle bo vid egen kanal men Rock Hudson, Humphrey Bogart, Esther Williams och Gina Lollobrigida flyttade aldrig hit.

Istället kom medelklassen till Cape Coral som fick en ny stad med fantastisk livskvalitet.  Långsamt växte staden till 2009 då en husbubbla sprack i USA och priserna rasade. Cape Coral kallades ”den amerikanska huskraschens ground zero” när folk lämnade husen varvid  bankerna blev sittande med tusentals kåkar att vräka ut på exekutiv auktion.

Tio år senare räknades Cape Coral till en av de hetaste marknaderna i hela USA och 2022 har de värdelösa husen som såldes för en spottstyver ökat i värde mellan fem och tio gånger på lika många år.

Nu börjar husen bli så dyra att folk inte har råd att bo kvar. I Florida har man ingen inkomstskatt.  Ja, du läste rätt.  Du betalar ingen skatt på lönen. Allt går ner i fickan. Skatten tas istället ut när du handlar något.

Hela 6 procent flår man av dig ha, ha . För en svensk  är det ofattbart låg skatt. Fastighetsskatten är högre och det är här det blir konstigt. Den som köpte ett hus 2010 ser plötsligt fastighetsskatten  rusa iväg eftersom den baseras på värdet av huset.

200.000 kommer flytta till The Cape inom två år.  Gatorna här är fulla av nybyggda hus och i varje skyltfönster söker restauranger och butiker folk. HIRING NOW står det överallt. Förr var lägsta lön sju dollar i timmen. Den är i dag stipulerad till 15 dollar/ timmen. Expansion överallt.

Tyvärr har de nattliga samtalen och mejlsvaren inte lett till att en enda av mina ”funderare” flyttat hit!? Jag har inte lyckats entusiasmera en enda nordbo.

Inte ens ett  billigt mobile home har hittat fram till någon svensk som velat förkorta vintern. Genom åren har så många haft så stora planer och frågor men inte en enda jag besvarat har tagit steget.
– Det smärtar mig för nu hade de personerna dubblat sitt husvärde en, två, tre,  fyra, sju gånger eller mer I Cape Coral.

Allt från bilhandlare och chaufförer till fabrikörer, bönder, skogsägare, entreprenörer och pensionärer har bollat sina drömmar och jag har sagt ”köp”, ”köp nu”, flytta hit på vintern och vinn, det kan inte gå fel – men de tiderna är över nu.

Tiden för att asälja ett hus har gått från tre månader till tre veckor till idag ca tio dagar.
– Marknaden är skållhet och hus som läggs ut till försäljning överbjuds och säljs inom 10-12 dagar.

Varje vecka får jag handskrivna brev i postlådan. Folk vill köpa huset.  Dessutom landar mäklares propra köpönskningar i lådan hela tiden.
– ”Du får 100.000 kr idag”.  Reparera ingenting. Vi köper ditt hus rakt av och vi sköter allt.  Få 100.000 idag och miljonerna inom två veckor.

När buden passerar fyra miljoner för ett hus som kostade 600.000 för tolv år sedan börjar man läsa brevlådans lappar noggrannare.

Kan bara beklaga de som frågat om ditt och datt i långa och korta mail och samtal under åren. Nya bud råder.  Det är inte billigt längre … eller vad vet jag…

Området är ett av de hetaste i USA och kanske är det NU du skall tjacka.

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *