Sundins Torino Cobra. 1700 kilo bil du inte åker ifrån.

Han ser ut som en ursvensk där han mottar pokal för sin Cobra på Floridas västkust. Svetsaren från GM:s truckdivision behöver dock bara säga thank you så hör man att han aldrig satt foten på svensk mark. –Jag härstammar från samma stad som hockeyspelaren Mats Sundin, säger han.

Ford Torino såg dagens ljus 1968 när Ford önskade friska upp midsizebilarna med ett modern namn. Fairlane hade hängt med sedan 1955 och till 1968 blev det Fairlane Torino för att 1970 bli enbart Torino (fast man kunde välja en version som kallades Fairlane också).

Torinon fick 1968 en fartig taklinje som 1970 skulle fulländas med en lägre, bredare och längre kaross. Detta medförde också högre vikt men som inte automatiskt betydde sämre tider på stripen. Faktum är att de något tyngre bilarna satte sig på bakaxeln på ett nytt sätt som fick tidtagaruren att gå sakta. En 428 Torino Cobra klippte iväg till 100km/h på ganska exakt 6 sekunder. Den var inte lika övermotoriserad som andra märken 1970 men det bar iväg som tusan tack vara diffbromsad bakaxel och fördelaktigt viktförhållande.

Big Sundin från Bromma fast från USA drar i tvåan. GM-svetsaren köpte en Ford på gamla dar. Notera att Hurst levererade växelspaken till den tätstegade lådan.

Mike Sundin lägger pokalen i baksätet och ler igenom skägget. Den gamle svetsaren från GM köpte en Ford efter pensionen. Hur kom det sig?
– Nja, jag hade en kompis som hade en  Ford Galaxie 1963 ½ i Detroit Michigan och han fick nys på denna bil. Vi fattade ju att det var en lågseriebil och dessutom från året 1970 då bilarna hade som mest pulver så vi tyckte det var intressant.

Torinon gnistrar i solen. Den är inte perfekt på något sätt men den är hel och komplett och har det där gatstuket som tänder fantasin. Om en bil från 1970 är totalt nerriven och återuppstånden, nygalvad, med reproducerade däck och luktar ostartad på en heltäckande matta, är det så klart fantastiskt att se men denna överlevare, med sina flottiga innerskärmar och doft av het bensin, andas gata på ett sätt som föder drömmar i betraktaren fast det gått 50 år sedan den var ny.

Mike för växelspaken i sidled två gånger för att förvissa sig om att friläget är i, trycker ner gasen halvvägs och startar motorn. Ett kort smatter kommer ur de dubbla avgasrören innan tomgången går ner och det bekanta mullret infinner sig.

Shakerscoop indikerade att det är den värsta sortens Cobra som rör på skallran.

-Jag gillade bilen direkt och inte blev det sämre av att det satt den näst värsta 428:an i den  med shakerscoop, manuell låda,  Hurstspak och 370 originalhästar, säger han i blåsten från fläkten under huven.


Kolla in verktygsvagnarna American style.  Toppklass säger Krantz.

Mike köpte bilen omgående och har ägt den i 11 år.
-Den är en driver, säger han och berättar att han, tillsammans med frun, gärna tar en sväng till närliggande träffar när helgen kommer.
1970 kunde Torino fås med allt från en raksexa till sjuliters V8. Ny för året var 351 motorn. Intressant nog var det samma vincode för 351 Windsor 285hk och 351 Cleveland 300 hk. I Cobran satt 428 TJ  Thunder Jet som uppgavs till 360 hk.

Årets största bigblockare sitter i Mikes bil. Den fruktade 428 Cobra Jet motorn. Med en 700 fyrportsförgasare, hydraulisk cam och 10,5:1 i kompressionsförhållande levererades 370hk på papperet, troligen mer. 0-100km/h på 6 sekunder med en bil som väger 1700 kg säger allt.

För den som önskade mer pulver fanns 428 CJ Cobra Jet, som var listad till  370 hk inkluderande ett tvåbultat block, hydrauliska lyftare, och en 700 CFM Rochester Quadrajet förgasare. Dessa motorer kunde fås med Shaker scoop för mer effekt på höga varv och det är en sådan motor som sitter i Mikes bil. Sedan fanns också en ren dragracinguppsättning bestående av den fyrbultade Super Cobra Jet motorn på 375 hk, 3.91:1 eller 4.30:1 bakaxelutväxling den senare med Detroit locker, 780 CFM Holley förgasare, mekanisk kam och oljekylare för motoroljan.

Linjeföringen är totalt lyckad. Torinon är en stor bil, ändå sportig och i detta fall med en maskin som backar upp utseendet. 230.000 Torinos byggdes men bara drygt 7.000 Cobror.

När Torinon blev både längre och bredare fick den också en bredare hjulbas. Cobran erhöll dessutom styvare fjädrar och dämpare och tidningen Motor Trend skrev att Cobran var en helt annan bil i kurvorna än den vanliga Torinon.

Mike låter bilen tuffa iväg på ettan i den tätstegade lådan. Han drar långsamt i tvåan som vore det en buss och trycker på gasen. Bilen bara vill och vill men Mike tar det mycket lugnt. Han ler och säger: Jag borde åka till Sverige någon gång och se platserna där farfar och farfars far bodde. Har hört att jag kommer från samma plats som hockeyspelaren Mats Sundin, Bromma/Sollentuna alltså. Han lägger i trean trots att bilen bara har styrfart och den stånkar fram som en Harley. Pap, pap, pap  …

Högsta sjuttiotalsmode för alla bilar var svart instrumentbräda i plast. Ford skröt med bred varvräknare i Cobrabilarna.
-Nämen, den är rolig att köra och vi njuter av den så mycket vi kan och den gör 14,4 på kvartsmilen med originaldäck så den funkar bra vid omkörningar.

Stig på i rymdskeppet flickor och pojkar. Snart lättar vi och lördagsnatten är vår.

Mike Sundin låter den lägga till vid parkeringens utkant. Shakerskopet skakar till genom huven och motorn stannar. Inredningen är inte obrukad men väl bibehållen och allt sitter som det ska och har gjort sedan den var ny. Ford Torino 428 Cobra från 1970. Vilken fantastiskt rolig bil.

Cobran kom med svart grill, svart huv med synliga huvlås och svarta infällningar i bakspoilern. Jalusiet i bakrutan var ett tillval. GM:s tredelade bakljus är tufft. Ford drog iväg femdelade!  -Thank´s for the ride Mike.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Sundins Torino Cobra. 1700 kilo bil du inte åker ifrån.

  1. Man ska nog inte skriva artiklar när man inte kan hålla isär 428 Cobra Jet som fortfarande satt i Mustangen 1970 och den nya 429 Cobra jet som var den motor som erbjöds i Fairlane/Torino/Ranchero samt Falcon -70½ detta år!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *